• Посилання скопійовано

Щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування фізичною особою — підприємцем (витяг)

Лист ПФУ від 22.06.2011 р. №12657/03-20

Щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування фізичною особою — підприємцем (витяг)

Суттєво. Єдиний внесок у сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок, сплачується підприємцями за підсумками року тільки за ті місяці, у яких вони мали дохід (прибуток).

! Фізособам-СПД на загальній системі

<...>

[I.] Статтею 2 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон), який набрав чинності з 01.01.2011 р., визначено, що дія цього Закону поширюється на відносини, що виникають під час здійснення діяльності, пов'язаної зі збором і веденням обліку єдиного внеску.

Фізичні особи — підприємці, у тому числі ті, що обрали спрощену систему оподаткування, і члени сімей цих осіб, які беруть участь у здійсненні ними підприємницької діяльності, згідно з пунктом 4 частини першої статті 4 Закону визначені як платники єдиного внеску.

Відповідно до абзацу першого пункту 2 частини першої статті 7 і частини одинадцятої статті 8 Закону фізичні особи — підприємці та члени сімей цих осіб, які беруть участь у здійсненні ними підприємницької діяльності (крім фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), нараховують єдиний внесок у розмірі 34,7% на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, яка підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, і на суму доходу, що розподіляється між членами сім'ї фізичних осіб — підприємців, які беруть участь у здійсненні ними підприємницької діяльності. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

[II.] Порядок нарахування і сплати єдиного внеску визначено Iнструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. №21-5 і зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27 жовтня 2010 року за №994/18289.

Згідно з підпунктом 4.5.2 Iнструкції зазначені платники за себе і членів своїх сімей, які беруть участь у здійсненні ними підприємницької діяльності, сплачують єдиний внесок протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада у вигляді авансових платежів у розмірі 25 відсотків річної суми єдиного внеску, обчисленої від суми, визначеної податковими органами для сплати авансових сум податку на доходи фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності.

Суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, враховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним до 1 квітня року, наступного за звітним роком, на підставі даних річної податкової декларації.

Сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Платникам, які зобов'язані здійснити доплату до мінімального страхового внеску, органами Пенсійного фонду України для узгодження надсилається повідомлення-розрахунок за формою згідно з додатком 1 до Iнструкції, в якому наводиться розрахунок сум такої доплати, що підлягають сплаті за результатами підприємницької діяльності за звітний рік.

З урахуванням вищезазначеного єдиний внесок у сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок, сплачується підприємцями за підсумками року тільки за ті місяці, у яких вони мали дохід (прибуток).

Заступник голови правління Є. МАКСИМЧУК

До змісту номеру