• Посилання скопійовано

Суть справи

Сплата ЄСВ підприємцем на загальній системі
Фізособи-підприємці на загальній системі оподаткування є платниками ЄСВ. Для них встановлено ставку 34,7% від суми доходу (прибутку), отриманого від їхньої діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. Про те, як сплачується ЄСВ за місяці, коли підприємці не мають доходу (прибутку), і чи можна ЄСВ сплачувати готівкою через банки та поштові відділення — читайте у цьому матеріалі.

Збитковість підприємств — як більмо на оці....
Питання, котре розглядається в коментованих листах ДПА України від 08.09.2011 р. №828/3/15-1212 (див. у «ДК» №40/2011) та №24240/7/15-1217 (див. у «ДК» №40/2011), можна віднести до розряду майже вічних. На думку податкових органів, підприємство апріорі не може бути збитковим, бо не може — і все. Проте, як випливає з практики, це далеко не так. I це засвідчено також коментованими листами. Чи такими вже правильними є висновки ДПАУ, викладені в коментованих листах? Наше бачення ситуації читайте далі.

У які терміни слід виплатити лікарняні?
Спеціалісти ФСС з ТВП листами від 26.05.2011 р. №07-35-1406 (див. у «ДК» №40/2011) та від 02.06.2011 р. №04-29-1466 (див. у «ДК» №40/2011) нагадують терміни подання заяв-розрахунків до робочих органів Фонду та застерігають від подання до відшкодування невиправдано високих сум.

Соціальне страхування: зміни вже з 1 жовтня
З першого жовтня 2011 р. набирає чинності більшість змін, внесених Законом №3668 до низки законів, які регулюють соціальне забезпечення. Коли читаєш ці зміни, пригадуються радянські часи і приказка «колгосп — справа добровільна». Держава намагається шляхом змін збільшити бюджет ПФУ, але тим, хто працює, і платити доведеться більше, і працювати довше. Хоча ПФУ обіцяє, що в перспективі ці кошти громадянам повернуться.

Матеріальна допомога працівникам
Якщо у працівника фінансова скрута чи, боронь Боже, нещастя, працедавець може надати йому матеріальну допомогу. Про те, як таку виплату оподатковувати, скільки можна видавати, щоб не оподатковувати, поговоримо нижче.

Вливання з бюджету: оподаткування і облік
Чимало українських підприємств отримують різного роду платежі з державного або місцевого бюджетів. Такі підприємства (організації) — реципієнти отримують державне фінансування певних заходів коштами або іншими активами у формі дотацій, субсидій, капітальних інвестицій. Як не дивно, ця сфера є мало врегульованою, є значна розбіжність між вітчизняним законодавством і міжнародними стандартами. Невизначеність починається вже на рівні термінології: так, у багатьох викликає нерозуміння або несприйняття саме вживання терміна «грант» у застосуванні до бюджетного фінансування. Пропонуємо розглянути авторський підхід до обліку та оподаткування таких операцій.

До змісту номеру