• Посилання скопійовано

Що нового

Підстави незастосування РРО госпсуб'єктами передбачаються лише Законом про РРО та ПКУ

! СГД, що працюють з готівкою

Преамбула Закону про РРО передбачає, що встановлення норм щодо незастосування РРО в інших законах, крім Податкового кодексу України, не допускається.

ВАСУ зазначає, що преамбула Закону не повинна розглядатися як норма, яка відсилає виключно до положень ПКУ. На це вказує, зокрема, той факт, що зміни до статті 9 Закону, яка визначає випадки незастосування РРО, внесені тим самим нормативним актом, що і зміни до преамбули цього самого Закону. За таких обставин норми статті 9 Закону про РРО не скасовані, а є чинними та можуть застосовуватися госпсуб'єктами у загальному порядку.

Загалом суд доходить висновку, що всі підстави, наведені у ст. 9 Закону про РРО щодо незастосування РРО, є спеціальними.

Тож положення преамбули Закону про РРО щодо неможливості встановлення норм щодо незастосування РРО іншими законами, крім ПКУ, слід розуміти так, що передбачені преамбулою Закону обмеження стосуються інших нормативних актів, крім Закону та Податкового кодексу України.

Таким чином, випадки незастосування реєстраторів розрахункових операцій слід визначати з урахуванням статті 9 Закону про РРО.

Iнформаційний лист ВАСУ від 11.04.2011 р. №495/11/13-11


Затверджено форму та порядок подання запитів на інформацію

! Фізособам та юрособам

МОЗ затвердило:

1) форму запиту на інформацію;

2) порядок складення та подання запитів на інформацію, яким визначено, що запит на інформацію подається фізичною або юридичною особою, об'єднанням громадян без статусу юрособи в усній чи письмовій формі під час особистого прийому або шляхом надсилання поштою, електронною поштою, телефаксом або по телефону.

Наказ Мінохорони здоров'я від 06.07.2011 р. №395 чинний з 06.07.2011 р.


Визначено механізм списання безнадійної дебіторської заборгованості

! Страхувальникам у ФСС з ТВП

Фонд соцстрахування з тимчасової втрати працездатності затвердив Порядок списання безнадійної дебіторської заборгованості з коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, нарахованої відповідно до законодавства, що діяло до 1 січня 2011 року.

Списанню підлягає безнадійна дебіторська заборгованість, зокрема у разі:

1) визнання страхувальника в установленому законодавством порядку банкрутом, за умови внесення запису до Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб-підприємців про проведення держреєстрації припинення юрособи або проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця на підставі рішення суду;

2) ліквідації страхувальника, коли вимоги зі сплати страхових коштів залишилися незадоволеними у зв'язку з недостатністю майна страхувальника або майна засновників чи учасників, якщо вони несуть додаткову відповідальність за зобов'язаннями страхувальника згідно з вимогами ЦКУ та ГКУ;

3) винесення судом рішення стосовно страхувальника про припинення юрособи чи припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця, що не пов'язане з банкрутством;

4) смерті, оголошення фізособи, яка використовує найману працю, померлою або визнання у судовому порядку безвісти відсутньою, недієздатною або обмежено дієздатною, якщо зобов'язання нерозривно пов'язане з цією фізичною особою й у зв'язку з цим не може бути виконане іншою особою, за умови засвідчення цього факту органом держреєстрації актів цивільного стану чи постановою судового рішення.

Постанова ФСС з ТВП від 16.06.2011 р. №30
набере чинності з дня опублікування (станом на 27.09.2011 р. не опублікована)


Зміна найменування АТ не потребує його припинення

! АТ

Держагентство земельних ресурсів нагадало, зокрема, що зміна найменування акціонерних товариств з відкритого або закритого на публічне або приватне, не є перетворенням та не потребує застосування процедури припинення.

Заміна (переоформлення) ліцензій, дозволів, свідоцтв, інших документів дозвільного характеру, а також документів, що підтверджують права акціонерного товариства на майно, у зв'язку з приведенням діяльності такого товариства у відповідність до вимог Закону «Про акціонерні товариства», здійснюється безоплатно.

Лист Держагентства земельних ресурсів від 01.08.2011 р. №11562/17/11-11


Комісія із соцстрахування має право вимагати від працівника пояснення щодо обставин отримання травми

! Страхувальникам та застрахованим у ФСС з ТВП

Фонд соцстрахування з тимчасової втрати працездатності нагадує, що відповідно до ст. 50 Закону від 18.01.2001 р. №2240-III рішення про призначення матзабезпечення та надання соцпослуг приймає комісія із соціального страхування, що створюється на підприємстві.

Комісія здійснює контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою матеріального забезпечення, приймає рішення про відмову в його призначенні, розглядає підставу і правильність видачі листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення і соціальних послуг. А отже, з метою з'ясування обставин і причин нещасного випадку та прийняття об'єктивного рішення комісія має підстави для отримання таких пояснень.

У разі відмови потерпілого надати пояснення комісія може прийняти рішення про відмову в призначенні допомоги. Якщо застрахована особа не згодна з рішенням комісії, вона може оскаржити це рішення до робочого органу ФСС з ТВП або до суду.

Лист ФСС з ТВП від 09.09.2011 р. №2595-07


Право власності на земельні ділянки у разі придбання нерухомого майна

! Iноземним юрособам та СП

Держагентство земельних ресурсів зазначило, що іноземні юрособи та спільні підприємства, засновані за участю іноземних юридичних і фізичних осіб, можуть набувати право власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення у межах населених пунктів у разі придбання об'єктів нерухомого майна та для спорудження об'єктів, пов'язаних зі здійсненням підприємницької діяльності в Україні та за межами населених пунктів у разі придбання об'єктів нерухомого майна.

У разі набуття права власності на земельну ділянку несільськогосподарського призначення державної чи комунальної власності, іноземним юрособам та спільним підприємствам необхідно керуватися ст. 129 Земельного кодексу.

Лист Держагентства земельних ресурсів від 23.08.2011 р. №12859/17/11-11


Страховики — податкові агенти для нерезидентів

! Страховикам

Пунктом 160.6 ПКУ передбачено, що страховики чи інші резиденти, які здійснюють страхові платежі та страхові виплати у межах договорів страхування або перестрахування ризиків, у т. ч. страхування життя на користь нерезидентів, мають оподатковувати суми, що перераховуються, таким чином:

1) під час укладання договорів страхування чи перестрахування ризику безпосередньо зі страховиками та перестраховиками-нерезидентами, рейтинг фінансової надійності яких відповідає встановленим вимогам, а також під час укладання договорів перестрахування з обов'язкового страхування цивільної відповідальності оператора ядерної установки за шкоду, яка може бути заподіяна внаслідок ядерного інциденту, — за ставкою 0%;

2) в інших випадках, ніж зазначені в абз. 2 — 4 п. 160.6 ПКУ, — за ставкою 12% від суми таких виплат за власний рахунок у момент перерахування цих виплат.

Отже, платниками податку з виплат за договорами перестрахування ризиків на користь нерезидентів через страхових брокерів є страховики.

Щодо доходів, отриманих нерезидентами із джерелом їх походження з України у вигляді внесків та премій на страхування або перестрахування ризиків в Україні або страхування резидентів від ризиків за межами України, то оподаткування таких доходів слід розглядати в контексті застосування міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, що набрали чинності, на користь яких страховиками здійснюються виплати, як це передбачено положеннями п. 160.2 ПКУ.

Лист ДПАУ від 18.07.2011 р. №12884/6/15-0516


Пільги зі сплати ПДВ при ввезенні на митну територію України друкованої продукції

! Iмпортерам друкованої продукції

Держмитслужба зазначила, що відповідно до положень Податкового кодексу пільги зі сплати ПДВ під час ввезення на митну територію України друкованої продукції поширюються на словники українсько-іноземної або іноземно-української мови незалежно від країни виробника, а також виключно на таку продукцію вітчизняного виробництва:

1) періодичні видання друкарських засобів масової інформації і книжки (крім видань еротичного характеру);

2) учнівські зошити, підручники та навчальні посібники.

Лист Держмитслужби від 30.08.2011 р. №15.1/1269


Нові форми статспостережень зі статистики капітальних інвестицій

! Юрособам

Держкомстат затвердив форми державних статспостережень зі статистики капітальних інвестицій, інвестиційних проектів та будівництва:

1) №2-інвестиції (річна) «Капітальні інвестиції, вибуття й амортизація активів» (починаючи зі звіту за 2011 р.);

2) №1-кб (місячна) «Звіт про виконання будівельних робіт» (починаючи зі звіту за січень 2012 р.) поширюється на юросіб, їхні філії, представництва, інші відокремлені підрозділи, що виділені на окремий баланс, установи, заклади, органи державної влади й органи місцевого самоврядування, що освоювали капітальні інвестиції;

3) №2-інвестиції (квартальна) «Капітальні інвестиції», №1-буд (квартальна) «Iнформація про одержання дозволу на виконання будівельних робіт», №2-буд (квартальна) «Звіт про реалізацію дозволу на виконання будівельних робіт», №1-IП (квартальна) «Звіт підприємства про реалізацію інвестиційного проекту в спеціальній (вільній) економічній зоні або на території пріоритетного розвитку» (починаючи зі звіту за січень — березень 2012 р.);

Наказ Держкомстату від 20.05.2011 р. №120 чинний з 20.05.2011 р.


При перевезенні не на умовах Конвенції МДП Свідоцтво про допущення буде не потрібне

! Суб'єктам ЗЕД

Змінами, внесеними в Постанову КМУ №1989, передбачається вилучення норми щодо подання митному органу Свідоцтва про допущення дорожніх транспортних засобів до перевезення під митними печатками та пломбами у випадках, коли переміщення товарів та транспортних засобів через митний кордон України здійснюється не на умовах Конвенції МДП.

Свідоцтво про допущення — документ, форму якого встановлено додатком 4 до Конвенції МДП і застосування якого є обов'язковим лише при перевезенні товару на умовах Конвенції МДП.

Постанова Кабінету Міністрів України від 31.08.2011 р. №903 чинна з 06.06.2011 р.


При виплаті страхування ПДВ не нараховується

! Платникам ПДВ

У зв'язку з прийняттям ПКУ змін в обкладенні ПДВ послуг зі страхування не сталося, тобто застосовується порядок оподаткування, що діяв до 01.01.2011 р. Зокрема, згідно з пп. 196.1.3 ПКУ не є об'єктом оподаткування операції з надання послуг зі страхування, співстрахування або перестрахування особами, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до закону, а також пов'язаних з такою діяльністю послуг страхових (перестрахових) брокерів та страхових агентів.

Страхова компанія (страховик), надаючи послуги зі страхування, у разі настання страхового випадку виплачує страхову виплату, розмір якої визначається на підставі розміру матеріального збитку, розрахованого шляхом проведення відповідної експертизи.

При виплаті страхових платежів безпосередньо потерпілим ПДВ не нараховується і окремим рядком не виділяється.

Податкові зобов'язання з ПДВ виникають у платника, який здійснює операції з поставки товарів чи послуг (товарно-матеріальних цінностей і послуг з ремонту, заміщення, відтворення застрахованого об'єкта), оскільки такі операції є об'єктом обкладення ПДВ.

У разі якщо послуги з ремонту, заміщення, відтворення застрахованого об'єкта чи товарно-матеріальних цінностей, які мають бути використані у процесі його ремонту (запчастини, інші витратні матеріали тощо), придбаваються у неплатника ПДВ, розрахунок суми виплати на таке придбання здійснюється без урахування ПДВ, адже особа, не зареєстрована платником ПДВ, не має права нараховувати і виділяти окремим рядком суму ПДВ.

Лист ДПА у м. Києві від 20.07.2011 р. №7536/10/31-606


Правочин є нікчемним, якщо його недійсність встановлено законом

! Суб'єктам господарювання

Держкомпідприємництва навів перелік документів, які мають пред'явити або надіслати посадові особи органу Державної податкової служби для проведення перевірки, а також звернув увагу на те, що головною підставою вважати правочин нікчемним є його недійсність, встановлена законом, а не актами податкової перевірки.

Зазначені ж в актах податкових органів недоліки, допущені суб'єктами господарювання при укладенні та виконанні договорів, не є підставою для визнання правочинів нікчемними, оскільки чинне законодавство не встановлює таких підстав нікчемності правочину.

Лист Держкомітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 16.09.2011 р. №7319


Зміни до Iнструкції з оформлення матеріалів про адмінпорушення

! Водіям

МВС наказом від 18.08.2011 р. №594 затвердив зміни до Iнструкції з оформлення працівниками Державтоінспекції МВС матеріалів про адміністративні порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, якими, зокрема, уточнено, що винесення постанови за вчинення правопорушення, передбаченого частинами 1, 2, 3 та 6 ст. 121, може здійснюватися за місцем скоєння правопорушення за наявності відомостей про те, що це порушення не є повторним протягом року.

У разі неможливості встановити повторність постанова у справі про адміністративне правопорушення на місці його вчинення не виноситься, а складається тільки протокол про адміністративне правопорушення, який у п'ятиденний строк надсилається до підрозділу Державтоінспекції за місцем проживання правопорушника з метою здійснення перевірки на наявність повторності правопорушення та вжиття заходів щодо подальшого розгляду.

Після перевірки правопорушник повідомляється про місце розгляду справи про адміністративне правопорушення.

Наказ МВС від 18.08.2011 р. №594 набере чинності з дня опублікування (станом на 27.09.2011 р. не опублікований)


Ніде більше, як на Аграрній біржі

! Експортерам сільгосппродукції

Відповідно до п. 1 постанови КМУ від 13.12.2010 р. №1254 обов'язковій реєстрації на Аграрній біржі або інших товарних біржах, сертифікованих в установленому законодавством порядку, підлягає сільгосппродукція (товари), зазначена у пп. 3.3.1 Закону «Про державну підтримку сільського господарства України», а саме: пшениця тверда; пшениця м'яка; зерносуміші пшениці та жита (меслин); кукурудза; ячмінь; жито озиме; жито ярове; горох; гречка; просо; овес; соя; насіння соняшнику; насіння ріпаку; насіння льону; шишки хмелю; цукор-пісок (буряковий); борошно пшеничне; борошно житнє; м'ясо та субпродукти забійних тварин та птиці; молоко сухе; масло вершкове; олія соняшникова.

Оскільки порядок сертифікації товарних бірж наразі не затверджено, укладення та реєстрацію зовнішньоекономічних контрактів щодо вищезазначеної продукції (товарів), яка є об'єктом державного цінового регулювання, має право здійснювати тільки Аграрна біржа.

Лист Української аграрної біржі від 19.08.2011 р. №525


Новий поліс ОСЦПВ

! Власникам ТЗ

Держфінпослуг затвердила новий зразок та технічний опис поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних ТЗ.

Поліс складається з двох аркушів (оригіналу та копії), які виготовлені на самокопіювальному папері формату 210 мм х 295 мм. Перший аркуш — бірюзового кольору, другий — білого кольору.

Після заповнення страхових документів оригінал поліса видається страхувальнику, копія залишається у страховика для звіту.

Розпорядження Держфінпослуг від 29.08.2011 р. №558

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру