• Посилання скопійовано

Про розкриття банками інформації щодо юридичних та фізичних осіб, що містить банківську таємницю, у зв'язку із запитами органів державної податкової служби (витяг)

Лист Мін'юсту від 01.07.2011 р. №436-0-2-11-8.2

Про розкриття банками інформації щодо юридичних та фізичних осіб, що містить банківську таємницю, у зв'язку із запитами органів державної податкової служби (витяг)

Суттєво. Iнформація про юридичних та фізичних осіб, що містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду. Iнформація про наявність банківських рахунків розкривається банками ДПС на письмову вимогу останньої.

! Усім СГД

<...> Право органів державної податкової служби одержувати від платників податків, а також від установ Національного банку України, комерційних банків та інших фінансових установ інформацію про наявність банківських рахунків, обсяг і обіг коштів на рахунках, у тому числі про ненадходження у встановлені законом строки валютної виручки від суб'єктів підприємницької діяльності, визначено статтею 20 Податкового кодексу України (далі — Кодекс).

Так, відповідно до підпункту 20.1.3 пункту 20.1 цієї статті Кодексу органи державної податкової служби мають право одержувати безоплатно від платників податків, а також від установ Національного банку України, комерційних банків та інших фінансових установ довідки в порядку, встановленому Законом України «Про банки і банківську діяльність» і цим Кодексом, довідки та/або копії документів про наявність банківських рахунків, а на підставі рішення суду — інформацію про обсяги та обіг коштів на рахунках, у тому числі про ненадходження у встановлені терміни валютної виручки від суб'єктів підприємницької діяльності.

Згідно з підпунктом 72.1.3 пункту 72.1 статті 72 Кодексу для інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності державної податкової служби використовується інформація, що надійшла від банків, інших фінансових установ, про наявність і рух коштів на рахунках платника податків.

Відповідно до пункту 73.1, абзаців першого, дев'ятого і десятого пункту 73.3 і пункту 73.4 статті 73 Кодексу інформація, визначена у статті 72 цього Кодекси, безоплатно надається органам державної податкової служби періодично або на окремий письмовий запит органу державної податкової служби в терміни, визначені пунктом 73.2 даного Кодексу.

Органи державної податкової служби мають право звернутися до платників податків та інших суб'єктів інформаційних відносин з письмовим запитом про надання інформації (вичерпний перелік і підстави надання якої встановлені законом), необхідної для виконання покладених на органи державної податкової служби функцій, завдань, та її документального підтвердження.

Iнформація на запит органу державної податкової служби надається Національним банком України, іншими банками безоплатно в порядку і обсягах, установлених Законом України «Про банки і банківську діяльність».

Порядок одержання інформації органами державної податкової служби за їх письмовим запитом визначається Кабінетом Міністрів України.

Iнформація про наявність і рух коштів на рахунках платника податків надається в обсягах більших, ніж передбачено пунктом 73.3 цієї статті, банками та іншими фінансовими установами контролюючим органам за рішенням суду. Для отримання такої інформації контролюючий орган звертається до суду.

Водночас повідомляємо, що Законом України від 15 лютого 2011 року (№3024-VI) «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності банків»* норми статті 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» приведено у відповідність до норм Кодексу.

Так, зокрема, відповідно до пунктів 2 і 4 частини першої статті 62 цього Закону інформація щодо юридичних та фізичних осіб, що містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду. Iнформація щодо наявності банківських рахунків розкривається банками органам Державної податкової служби України на їх письмову вимогу.

Разом з тим повідомляємо, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади не є нормативно-правовими актами, вони мають лише роз'яснювальний та інформаційний характер і не встановлюють правових норм.

Заступник міністра — керівник апарату А. СЄДОВ

До змісту номеру