• Посилання скопійовано

Щодо порядку сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (витяг)

Лист ПФУ від 06.05.2011 р. №9158/03-30

Щодо порядку сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (витяг)

Суттєво. Фізичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності самостійно обирають найбільш зручну для них форму розрахунків щодо сплати єдиного внеску.

! Фізособам-СПД

<...>

З 1 січня 2011 року набрав чинності Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон), який визначає правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови й порядок його нарахування і сплати.

Статтею 4 Закону визначено платників єдиного внеску, у тому числі фізичних осіб — підприємців, зокрема тих, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, або за цивільно-правовим договором і фізичних осіб, що забезпечують себе роботою самостійно, і фізичних осіб, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту).

Відповідно до частини сьомої статті 9 Закону єдиний внесок сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунка.

Вищезазначені особи, які не мають банківського рахунка, сплачують внесок шляхом готівкових розрахунків через банки або відділення зв'язку.

Враховуючи зазначене, фізичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності самостійно обирають найбільш зручну для них форму розрахунків щодо сплати єдиного внеску.

Водночас повідомляємо, що на розгляді Верховної Ради України перебуває проект Закону України №7365 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань загальнообов'язкового державного соціального страхування щодо стабілізації діяльності фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування», яким передбачено, що всі платники, які не мають банківського рахунка, сплачуватимуть єдиний внесок шляхом готівкових розрахунків через банки або відділення зв'язку.

Заступник голови правління Є. МАКСИМЧУК

До змісту номеру