• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ФСС з ТВП від 26.05.2011 р. №07-35-1406

У які терміни слід виплатити лікарняні?

Спеціалісти ФСС з ТВП листами від 26.05.2011 р. №07-35-1406 (див. у «ДК» №40/2011) та від 02.06.2011 р. №04-29-1466 (див. у «ДК» №40/2011) нагадують терміни подання заяв-розрахунків до робочих органів Фонду та застерігають від подання до відшкодування невиправдано високих сум.

Коли слід виплатити допомогу

Відповідно до частини 2 статті 52 Закону №22401 допомога по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах виплачується:

1) найманим працівникам підприємств — у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати;

2) добровільно застрахованим особам (приватним підприємцям, самозайнятим особам) — протягом десяти днів після призначення допомоги.

Кошти на спецрахунок працедавців-страхувальників надходять протягом десяти робочих днів з дня подання заяви-розрахунку, що передбачено п. 8 Порядку №262.

Отже, як довго працівнику чекати на страхову виплату, залежить великою мірою від того, як вчасно будуть подані документи до ФСС з ТВП бухгалтерією працедавця.

Нагадаємо, що комісія з соціального страхування повинна проводити засідання щодо призначення страхових виплат не рідше ніж 2 рази на місяць, що передбачено п. 4.1 Положення №253.

1 Закон України від 18.01.2001 р. №2240-III «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням».

2 Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління ФСС з ТВП від 22.12.2010 р. №26.

3 Положення про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджене постановою правління ФСС з ТВП від 23.06.2008 р. №25.

Тобто документи формуються, як правило, двічі на місяць при нарахуванні зарплати за першу та другу половину місяця.

Застрахована особа в 2011 році очікує на страхову виплату близько місяця.

Приклад Лікарняний подано до бухгалтерії 23 серпня, комісія засідала 31 серпня, заяву подано до ФСС з ТВП 2 вересня, кошти надійдуть на рахунок 16 вересня, страхову виплату застрахована особа отримає разом з авансом, який на підприємстві виплачується умовно 19 вересня. Хоча працедавець може на своє бажання виплатити лікарняні і раніше, приміром, 16 вересня — датою надходження коштів від ФСС з ТВП на спецрахунок (звісно, після сплати ЄСВ і ПДФО з їх суми) — це не заборонено.

Але якщо за лікарняним, поданим 23 серпня, комісія проведе засідання того ж 23 серпня, і 25 серпня буде подано заяву-розрахунок до ФСС з ТВП, і кошти від ФСС з ТВП надійдуть, приміром, 7 вересня і того ж 7 вересня (у день виплати зарплати за другу половину серпня) бухгалтер отримає кошти зі спецрахунка, то й застрахована особа отримає страхову виплату разом із зарплатою.

Фахівці ФСС з ТВП резюмують: строк подання заяв-розрахунків до робочих органів Фонду прямо залежить від страхувальника та комісії із соціального страхування. Отже, страхову виплату працівник отримає залежно від того, як швидко cпрацює бухгалтерія підприємства.

Якщо в заявці-розрахунку зазначено високу суму страхового відшкодування

Також маємо лист ФСС з ТВП від 02.06.2011 р. №04-29-1466, де йдеться про те, що якщо суми до відшкодування зависокі, на думку ФСС з ТВП, то проводитиметься позапланова перевірка страхувальника. Перевірка проводиться у разі значного перевищення показника середньоденного розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності або по вагітності та пологах, визначеного згідно із заявою-розрахунком, над показником середньоденної заробітної плати цього страхувальника за минулий рік.

Який розмір перевищення вважається значним? У листі не надається його визначення, але на практиці, при зверненні до ФСС з ТВП, показник середньоденної зарплати порівнюють з 150% середньоденної зарплати минулого року. Якщо середньоденна зарплата для призначення допомоги у 2011 році вища ніж у 1,5 разу за середньоденну зарплату, визначену на підставі звіту за 2010 рік, то до заяви-розрахунку фахівці ФСС з ТВП попросять надати пояснення перевищення.

Наприклад, якщо на підприємстві відбулось в 2011 році істотне підвищення зарплати або страхова виплата призначається висококваліфікованому працівникові, зарплата якого істотно вища, ніж в інших працівників, треба разом із заявою подати до Фонду пояснення, написане в довільній формі (див. зразок).

Зразок

Якщо в заяві-розрахунку зазначено, наприклад, 10 страхових відшкодувань, із яких 4 у високому, на думку Фонду, розмірі, то профінансовано буде лише ті 6 виплат, щодо яких фахівці Фонду не бачать ознак зловживань. Щодо 4 відшкодувань проводиться позапланова перевірка, і тільки після її проведення розпочинається перебіг 10-денного терміну, встановленого для фінансування.

Також фахівці Фонду вважають за необхідне керуватися листом виконавчої дирекції Фонду від 25.03.2009 р. №01-16-605 та вживати заходів щодо недопущення необґрунтованих витрат коштів Фонду. В цьому листі, зокрема, йдеться про недопущення необгрунтованих витрат на оплату декретних працівниць, працевлаштованих за кілька днів (один-два дні або дещо більший строк) до початку відпустки по вагітності та пологах, та встановлення їм необґрунтовано високих посадових окладів, сума яких, зазвичай, значно більша, ніж у решти працівників, або безпідставне нарахування за ці дні премії, яка в кілька разів перевищує встановлені посадові оклади. У таких випадках заробітна плата вагітних жінок дорівнює або наближається до граничної величини, з якої справляються страхові внески, відповідно сума допомоги по вагітності та пологах сягає досить великих розмірів (приблизно від 58400 до 70600 грн у перерахунку на дані 2011 року)1. ФСС з ТВП вважає, що такі декретні отримано шахрайським методом, а отже, коли працедавець подасть заяву-розрахунок, це призведе не до отримання коштів на спецрахунок, а до позапланової перевірки. В разі якщо така перевірка не матиме бажаних наслідків (тобто відмову страхувальника або застрахованої особи від таких декретних), фахівцям Фонду рекомендовано передавати результати перевірки не тільки до Мінпраці (територіальних інспекцій праці, центрів зайнятості), а і до місцевих органів МВС і прокуратури. I тільки якщо ці органи підтвердять, що декретні все-таки треба сплатити, бо злочину не було, ФСС з ТВП проведе відповідне фінансування.

1 В I кварталі максимальний розмір зарплати, з якої справлялися страхові внески, становив 14115,00 грн, тому середньоденна зарплата і відповідно максимальний розмір страхового відшкодування становили 463,70 грн (14115,00 грн : 30,44), а загальна сума декретних у такому разі становила 58426,20 грн (463,70 х 126 к. д.). У грудні максимальний розмір ФОП, з якого справлятимуться страхові внески, збільшиться до 17068,00 грн (див. Закон №3668), відповідно середньоденна зарплата становитиме 560,71 грн (17068,00 : 30,44 к. д.) і страхова виплата зросте до 70649,46 грн (560,71 х 126 к. д.).

Звісно, таких обмежень у Законі №2240 не прописано, але позиція ФСС з ТВП — заощадити кошти. Це означає, що, якщо працедавець працевлаштував вагітну жінку на зарплату в розмірі, більшому за торішню середньоденну по підприємству, при оформленні декретних йому доведеться відстоювати право на їх виплату.

Врізки:

Документи для призначення допомоги розглядаються не пізніше 10 днів із дня їх надходження.

Якщо суми до відшкодування зависокі — проводитиметься позапланова перевірка.

Богдана АНДРУЩАК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру