• Посилання скопійовано

Коментар

Лист Мін'юсту від 01.07.2011 р. №436-0-2-11-8.2

З прийняттям Податкового кодексу для платників податків процедура відкриття/закриття банківських рахунків у частині повідомлення податкового органу за місцем реєстрації про відкриття/закриття рахунка платника податків загалом не змінилася. Повідомлення надсилають банки, а видаткові операції розпочинаються датою отримання банком повідомлення органу ДПС про взяття рахунка на облік (ст. 69 ПКУ).

Відповідно до пп. 20.1.3 ПКУ органи ДПС наділені правом одержувати безоплатно від платників податків, а також від установ Національного банку України, комерційних банків та інших фінансових установ:

1) довідки у порядку, встановленому Законом України «Про банки і банківську діяльність» та ПКУ;

2) довідки та/або копії документів про наявність банківських рахунків;

3) на підставі рішення суду — інформацію про обсяг та обіг коштів на рахунках, у тому числі про ненадходження у встановлені терміни валютної виручки від СПД.

Нагадаємо, що відповідно до останнього абзацу ст. 20 ПКУ таке право надано будь-якій посадовій особі органу ДПС, а не лише керівникам чи їхнім заступникам.

Мін'юст у коментованому листі нагадує про те, що податковим органам надано право збирати податкову інформацію, джерелом якої є, зокрема, інформація, яка надходить від банків, інших фінансових установ, про наявність та рух коштів на рахунках платника податків.

Режим отримання такої податкової інформації встановлено у ст. 73 ПКУ, а саме: інформація про наявність та рух коштів на рахунках платника податків надається в обсягах більших, ніж передбачені п. 73.3 цієї статті, банками та іншими фінустановами контролюючим органам за рішенням суду. Для отримання такої інформації контролюючий орган звертається до суду.

Водночас розкриття банківської інформації, яка містить банківську таємницю, за запитами податкових органів здійснюється:

1) щодо наявності банківських рахунків — на їх письмову вимогу;

2) решта інформації — лише за рішенням суду (ст. 62 Закону України від 07.12.2008 р. №2121 «Про банки та банківську діяльність»).

Отже, маємо пряму суперечність двох законів, один з яких дозволяє багато податковому органу (йдеться про подання запитів щодо надання інформації з урахуванням пп. 72.1.3 ПКУ), водночас обмежуючи дії банків рішенням суду.

На нашу думку, проблему вирішує Постанова КМУ від 27.12.2010 р. №1245 «Про затвердження Порядку періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом». Згідно з приписами п. 11 Порядку №1245, перед тим як надіслати запит, орган ДПС має перевірити:

1) наявність законодавчих підстав для отримання податкової інформації;

2) наявність інформації в системі органів державної податкової служби;

3) відсутність підстав для періодичного подання зазначеної інформації відповідно до цього Порядку.

Зрозуміло, що надавати запити про наявність банківських рахунків у платника податку є безглуздим, адже (як ми зазначали раніше) така інформація вже відома податковому органу з огляду на отримання від банку повідомлення про відкриття/закриття рахунка. Тим більше що такі повідомлення надсилаються незалежно від бажання клієнта.

Щодо більшої інформації, зокрема щодо руху коштів на рахунках платника податків, сподіваємося, що банки керуватимуться ст. 60 Закону №2121, згідно з якою інформація щодо діяльності та фінансового становища клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку, є банківською таємницею. Така інформація розкривається податковому органу лише за рішенням суду.

Нагадаємо також, що відповідно до п. 3.5 Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затверджених постановою правління НБУ від 14.07.2006 р. №267, банку забороняється надавати інформацію про клієнтів іншого банку, навіть якщо вони зазначені в документах, договорах та операціях клієнта, якщо інше не зазначено в дозволі клієнта або вимозі, рішенні (постанові) суду. Тому під час надання інформації стосовно операцій за рахунками конкретної юрособи або фізособи-СПД за конкретний проміжок часу банк надає інформацію про рух коштів на рахунку клієнта без зазначення контрагентів за операціями.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру