• Посилання скопійовано

Про оподаткування ПДВ

Лист СДПI ВПП у м. Львові від 24.03.2011 р. №5376/31-029

Про оподаткування ПДВ

Суттєво. Розповсюдження через Iнтернет чи електронною поштою електронних видань (екранізацію друкованого видання) у відповідному електронному форматі, підлягає обкладенню ПДВ на загальних підставах.

! Надавачам консультаційних послуг

Спеціалізована державна податкова інспекція по роботі з великими платниками податків у м. Львові розглянула запит ТзОВ «Газета «Галицькі контракти», направлений ДПI у Личаківському районі м. Львова, і повідомляє.

Відповідно до пп. 197.1.25 п. 197.1 ст. 197 розділу V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі — ПКУ) операції з постачання (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок, крім видань еротичного характеру, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови, доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України звільняються від оподаткування ПДВ.

Статтею 1 Закону України від 16 листопада 1992 року №2782-ХII «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», зі змінами та доповненнями (далі — Закон №2782), передбачено, що під друкованими засобами масової інформації (пресою) в Україні розуміються періодичні і такі, що продовжуються, видання, які виходять під постійною назвою з періодичністю один і більше номерів (випусків) протягом року, на підставі свідоцтва про державну реєстрацію.

Зазначені в частині першій ст. 1 Закону №2782 друковані видання можуть включати до свого складу інші носії інформації (платівки, дискети, магнітофонні та відеокасети тощо), розповсюдження яких не заборонено чинним законодавством України.

Згідно із ст. 1 Закону України від 5 червня 1997 року №318/97-ВР «Про видавничу справу» (із змінами та доповненнями), видання — твір (документ), який пройшов редакційно-видавниче опрацювання, виготовлений друкуванням, тисненням або іншим способом, містить інформацію, призначену для поширення, і відповідає вимогам державних стандартів, інших нормативно-правових актів щодо видавничого оформлення, поліграфічного і технічного виконання.

Тобто від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації, які можуть включати до свого складу інші носії інформації, а операції з поставки таких носіїв інформації, що розповсюджуються окремо від друкованих періодичних видань, а також Iнтернет-видання підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах за основною ставкою 20%.

Відповідно до пп. 196.1.14 п. 196.1 ст. 196 ПКУ не є об'єктом оподаткування ПДВ операції з постачання послуг, визначених у пп. «в» п. 186.3 ст. 186 ПКУ, а саме: надання консультаційних, інжинірингових, інженерних, юридичних (у тому числі адвокатських), бухгалтерських, аудиторських, актуарних та інших подібних послуг консультаційного характеру, а також послуг з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем.

Таким чином, згідно з пп. 196.1.14 п. 196.1 ст. 196 та пп. «в» п. 3 86-3 ст. 186 ПКУ до операцій, що не є об'єктом оподаткування ПДВ, відносяться лише послуги консультаційного характеру. Операції з постачання послуг, не зазначених у цих пунктах, оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку відповідно до норм ПКУ.

Заступник начальника СДПI ВПП у м. Львові Т. ЧИЧИРКО

До змісту номеру