• Посилання скопійовано

Щодо округлення значення відсотка при розподілі ПДВ (витяг)

Лист ДПАУ від 06.04.2011 р. №9496/7/16-1517-05

Щодо округлення значення відсотка при розподілі ПДВ (витяг)

Суттєво. Розподіл ПК здійснюється з урахуванням округлення результату за загальновстановленими правилами до двох знаків після коми. Показники у звітності з ПДВ проставляються у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

! Платникам ПДВ

<...>

Відповідно до пункту 199.1 статті 199 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), у разі якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні, до сум податку, які платник має право віднести до податкового кредиту, включається та частка сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг в оподатковуваних операціях.

Відповідно до пункту 199.2 статті 199 Кодексу частка використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами (послугами) між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями визначається у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за цей же попередній календарний рік. Визначена у процентах величина застосовується протягом поточного календарного року.

Форма розрахунку (перерахунку) частки використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами/послугами, необоротними активами між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями затверджена Наказом ДПА України від 25.01.2011 р. №41 «Про затвердження форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість».

Відповідно до пункту 6 розділу III Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого Наказом ДПА України від 25.01.2011 р. №41 «Про затвердження форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість», усі показники у податковій звітності проставляються у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

Враховуючи викладене, при визначенні частки використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами (послугами) між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями (визначається у відсотках) платник ПДВ визначає значення відсотка, за яким здійснюється розподіл податкового кредиту, з урахуванням округлення результату за загальновстановленими правилами до двох знаків після коми. При цьому всі показники в податковій звітності з ПДВ проставляються у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

Наприклад:

1) якщо значення колонки 3 таблиці 1 (Д7) (додаток 7) до податкової декларації з податку на додану вартість дорівнює 3000 грн, а значення колонки 4 таблиці 1 (Д7) (додаток 7) дорівнює 1400 грн, то значення колонки 5 таблиці 1 (Д7) (додаток 7) має дорівнювати 46,67%;

2) якщо значення колонки 3 таблиці 1 (Д7) (додаток 7) дорівнює 7000 грн, а значення колонки 4 таблиці 1 (Д7) (додаток 7) дорівнює 2270 грн, то значення колонки 5 таблиці 1 (Д7) (додаток 7) має дорівнювати 32,43%.

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України,
заступник голови ДПА України О. ЛЮБЧЕНКО

До змісту номеру