• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 06.04.2011 р. №9496/7/16-1517-05

Нагадаємо, що відповідно до ст. 199 ПКУ, якщо платником ПДВ придбані або виготовлені товари/послуги частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні, то до складу ПК включається та частка сплаченого (нарахованого) податку, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг в оподатковуваних операціях. Визначена у процентах величина застосовується протягом поточного календарного року. Така частка (процентна величина) відображається у колонці 5 таблиці 1 додатка Д7. Надалі за підсумками календарного року здійснюється перерахунок частки використання товарів/послуг в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій. У разі анулювання реєстрації платника ПДВ перерахунок частки здійснюється виходячи з фактичних обсягів оподатковуваних та неоподатковуваних операцій, проведених з початку поточного року до дати зняття з обліку.

Питання, яке розглядається у коментованому листі, пов'язане з порядком округлення отриманої величини при визначенні частки використання вхідного ПДВ між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями.

Нез'ясованою залишалась ситуація, чи треба округлювати визначену у процентах величину до цілого числа, яка зазначається у колонці 5 таблиці 1 додатка Д7 та рядку 15.1 декларації з ПДВ. Річ у тім, що всі показники звітності з ПДВ проставляються у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами. До речі, у листі ДПАУ від 16.03.2011 р. №7273/7/16-1117 (у частині Особливості заповнення додатка Д7) у прикладі заповнення рядка 15.1 декларації з ПДВ наводилося ціле число. Донедавна у податковій програмі звітності «OPZ» при заповненні декларації з ПДВ спецполе рядка 15.1 (значення ЧВ) округлювалось до цілого числа. Але ж, якщо робити округлення до цілих, частина вхідного ПДВ може не потрапити до складу ПК.

Наприклад, ЧВ = 46,11%, сума вхідного ПДВ у звітному періоді = 5000 грн. До складу ПК належить 2306 грн, але, якщо частку використання округлювати до цілого значення, сума, яка належить до складу ПК, становить 5000 х 46% = 2300 грн (якщо це десятки тисяч сум податку, то різниця буде відчутною).

I як слушно повідомляється у коментованому листі, платник ПДВ визначає значення відсотка, за яким здійснюється розподіл ПК, з урахуванням округлення результату за загальновстановленими правилами до двох знаків після коми (див. наведені у листі приклади). При цьому всі показники в податковій звітності з ПДВ проставляються у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами. Крім того, за оновленою версією податкової звітності «OPZ» у спецполі значення колонки 5 таблиці 1 Д7 тепер зазначається дробове число з двома знаками після коми.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру