• Посилання скопійовано

Роз'яснення щодо особливостей ведення касових операцій суб'єктами господарювання

Лист НБУ від 09.03.2011 р. №11-117/982-3354

Роз'яснення щодо особливостей ведення касових операцій суб'єктами господарювання

Суттєво. За неоприбуткування/неповне оприбуткування готівкових коштів СПД загрожує штраф у п'ятикратному розмірі, зі строком давності — 3 роки.

! СПД, які працюють із готівкою, підприємцям

Національний банк України (далі — Національний банк) розглянув звернення <...>, яке надійшло з листом Адміністрації Президента України від 18.02.2011 р. №03-01/570, щодо особливостей ведення касових операцій суб'єктами господарювання і в межах своєї компетенції повідомляє таке.

Перше запитання

У статті 8 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» (далі — Закон) визначено функції Державної податкової служби України. Зокрема, пунктом 1 цієї статті передбачено, що Державна податкова адміністрація України виконує безпосередньо, а також організовує роботу державних податкових адміністрацій і державних податкових інспекцій, пов'язану зі здійсненням контролю за дотриманням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) у встановленому Законом порядку.

Частиною другою статті 250 Господарського кодексу України передбачено, що дія цієї статті не поширюється на штрафні санкції, розмір і порядок стягнення яких визначено Податковим кодексом України та іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на органи державної податкової служби та митні органи.

Згідно зі статтею 114 Податкового кодексу України граничні строки застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) до платників податків відповідають строкам давності для нарахування податкових зобов'язань, що визначені статтею 102 цього Кодексу.

Таким чином, за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касі штрафні санкції до підприємства застосовуються в строки, передбачені статтею 102 Податкового кодексу України.

Друге запитання

Відповідно до абзацу другого пункту 2.2 Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. №637, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.01.2005 р. за №40/10320, зі змінами (далі — Положення), підприємства (підприємці) здійснюють облік операцій з готівкою у відповідних книгах обліку.

Згідно з абзацом двадцять четвертим пункту 1.2 Положення оприбуткування готівки підприємцями — це проведення ними обліку готівки в книзі обліку доходів і витрат.

Відсутність запису в книзі обліку доходів і витрат про отриману приватним підприємцем готівки є порушенням норм щодо обігу готівки та її неоприбуткуванням.

У разі порушення фізичними особами — громадянами України, що є суб'єктами підприємницької діяльності, норм з регулювання обігу готівки в національній валюті, які встановлюються Національним банком України, до них відповідно до пункту 1 Указу Президента України від 12.06.95 р. №436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» (далі — Указ Президента України) застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу в п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

Водночас повідомляємо, що контроль за дотриманням фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності норм з регулювання обігу готівки і застосування штрафних санкцій за порушення цих норм здійснюються Державною податковою службою України відповідно до статті 8 Закону і пункту 2 Указу Президента України.

Третє запитання

Оприбуткування готівки з оформленням прибуткових касових ордерів провадиться підприємствами відповідно до вимог пункту 2.6 Положення з відображенням операцій у касовій книзі.

Оскільки фізичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності згідно з абзацом четвертим пункту 4 Положення не ведуть касову книгу, оприбуткування готівки здійснюється ними в книзі обліку доходів і витрат без оформлення прибуткових касових ордерів.

Відповідно до вимог Податкового кодексу України, статті 8 Закону форма Книга обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, та порядок її ведення встановлені Державною податковою службою України і не належать до компетенції Національного банку.

Заступник голови Національного банку України В. КРОТЮК

До змісту номеру