• Посилання скопійовано

Щодо капіталізації фінансових витрат

Лист Мінфіну від 13.04.2011 р. №31-08410-07-16/9654

Щодо капіталізації фінансових витрат

Суттєво. Згідно з нормами П(С)БО 31, чинними до 01.01.2011 р., капіталізація фінансових витрат, пов'язаних з кваліфікаційним активом, була не обов'язковою і здійснювалась у разі, якщо була передбачена обліковою політикою підприємства.

! Бухгалтерам

Департамент податкової, митної політики, доходів, адміністрування платежів та методології бухгалтерського обліку на запит щодо капіталізації фінансових витрат повідомляє.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 31 «Фінансові витрати» (далі — Положення), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.04.2006 р. №415, під фінансовими витратами розуміють витрати на проценти та інші витрати підприємства, пов'язані із запозиченнями.

Відповідно до змін, унесених до Положення наказом Міністерства фінансів України від 24.09.2010 р. №1085, який набрав чинності з 01.01.2011 р., фінансові витрати визнаються у такому порядку:

суб'єктами малого підприємництва — юридичними особами, представництвами іноземних суб'єктів господарської діяльності та юридичними особами, що не займаються підприємницькою діяльністю (крім бюджетних установ), витратами того звітного періоду, за який вони були нараховані (визнані зобов'язаннями);

іншими юридичними особами витратами того звітного періоду, за який вони були нараховані (визнані зобов'язаннями), крім фінансових витрат, які капіталізуються.

Відповідно до норми Положення, яка була чинна до 01.01.2011 р., капіталізація фінансових витрат, пов'язаних із кваліфікаційним активом, була не обов'язковою і здійснювалась у разі, якщо була передбачена обліковою політикою підприємства.

Згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах» (далі — П(С)БО 6), затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 28.05.99 р. №137, облікова політика може змінюватися, тільки якщо змінюються статутні вимоги, вимоги органу, який затверджує положення (стандарти) бухгалтерського обліку, або якщо зміни забезпечать достовірне відображення подій або операцій у фінансовій звітності підприємства.

Таким чином, зміна вимог Положення до визнання фінансових витрат потребує перегляду облікової політики підприємства у цій частині, якщо вона суперечить цим вимогам.

У разі якщо підприємство не може достовірно визначити суму коригування нерозподіленого прибутку на початок звітного року у зв'язку зі зміною вимог до визнання фінансових витрат (облікової політики), то відповідно до пункту 13 П(С)БО 6 ці вимоги поширюються лише на події та операції, які відбуваються після дати зміни облікової політики, відповідно нерозподілений прибуток на початок 2011 року не коригується.

Директор Департаменту податкової, митної політики, доходів,
адміністрування платежів та методології бухгалтерського обліку М. ЧМЕРУК

До змісту номеру