• Посилання скопійовано

Суть справи

Податок на доходи у запитаннях і відповідях
Запровадження Податкового кодексу внесло стільки змін у роботу бухгалтерів, що відповіді лише на найактуальніші запитання ніяк не вдалося вмістити у спецвипуск №23. Тому найцікавіші запитання щодо податку на доходи фізосіб уміщуємо в цьому матеріалі.

Нове у використанні «м'ясо-молочних» дотацій
На виконання пункту 1 підрозділу 2 «Перехідних положень» ПКУ Кабмін своєю Постановою від 27.04.2011 р. №523 затвердив нову редакцію Порядку нарахування сум ПДВ, що сплачується до держбюджету переробними підприємствами, який був затверджений Постановою КМУ від 02.03.2011 р. №246 (далі — Порядок №246). Проаналізуймо зазначені зміни докладніше.

Легковий автомобіль на підприємстві: що змінилося
З 1 квітня цього року, з набранням чинності розділом III Податкового кодексу, що регулює питання нарахування та сплати податку на прибуток, зникла низка обмежень, щодо віднесення до складу податкових витрат витрат, пов'язаних з легковими автомобілями. Але не все так просто, як видається на перший погляд.

Як розраховується страховий стаж
Розмір страхової виплати від ФСС з ТВП залежить від страхового стажу, який застрахована особа набуває лише у разі сплати страхового внеску у розмірі, не меншому за мінімальний. Фахівці Фонду листом від 04.05.2011 р. №04-29-1068 (див. у «ДК» №24/2011) роз'яснюють, як рахувати страховий стаж з 1 січня 2011 року.

Податкова соціальна пільга на прикладах
Iз набранням чинності Податковим кодексом України із 01.01.2011 р. втратив чинність Закон про доходи. Але більшість норм старого закону перенесено до ПКУ. Не стала винятком і податкова соціальна пільга із ПДФО (далі — ПСП). Як і минулого року, ця пільга застосовується при оподаткуванні доходів працівників. Нагадаємо, як це відбувається на практиці.

Виплата лікарняних звільненому працівникові
З 01.01.2011 р. порядок виплати лікарняних змінився — тепер працедавець не може виплачувати лікарняні від ФСС з ТВП за рахунок власних коштів з подальшою їх компенсацією. А це призводить до тимчасової затримки з оплатою лікарняних листків. I у разі якщо працівник приніс лікарняний листок напередодні звільнення, він отримуватиме лікарняні в тому самому порядку, що й решта працівників. З іншого боку, чинне законодавство вимагає, щоб працедавець провів усі розрахунки з працівником на момент звільнення. Фонд листом від 01.04.2011 р. №03-28-738 (див. у «ДК» №24/2011) надає нове роз'яснення, як бути працедавцеві в такому випадку.

Капіталізація фінансових витрат
Великі підприємства у зв'язку з набранням чинності III розділом ПКУ мусили провести неабияку за обсягом роботу, пов'язану з обліком основних засобів по-новому. З 2011 року ці підприємства по-іншому відображають і вартість деяких основних засобів, що створюються із залученням позикових коштів.

До змісту номеру