• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 17.05.2011 р. №13663/7/29-1017

Закон №3205, який набрав чинності 07.05.2011 р. і який ми аналізували в «ДК» №21/2011, скасував саме поняття свідоцтва про держреєстрацію і вніс відповідні зміни до 27 законів. Однак у деяких випадках підзаконні нормативно-правові акти нині ще можуть містити посилання на свідоцтво про держреєстрацію (наприклад, у нормативних документах щодо митної справи, банківської діяльності тощо). Якщо нормативні акти передбачають подання до податкового органу копії свідоцтва про держреєстрацію, то, як зазначає ДПАУ в коментованому листі, замість нього слід подавати копію чинної виписки з ЄДР.

При цьому, як наголошується в листі, суб'єкти, держреєстрацію яких проведено до 07.05.2011 р., і після цієї дати до ЄДР не вносились зміни щодо відомостей, які зазначались у свідоцтві про державну реєстрацію або зазначаються у виписці, а також платники податків, для яких установлені особливості їх державної реєстрації та відомості про яких не включаються до Єдиного державного реєстру, до податкового органу можуть подавати копію свідоцтва.

Звернімо увагу на те, що йдеться саме про подання копій документів до податкових органів — як зазначає ДПАУ, податкові органи обмінюються інформацією з базою даних ЄДР і за потреби можуть отримати потрібний їм витяг або довідку.

Щодо випадків, коли закони прямо вимагають надання оригіналу виписки або витягу, ДПАУ запровадити таку практику своїм листом не може.

Так, наприклад, відповідно до ПКУ оригінал виписки або витягу мають надавати фізособи-підприємці своїм контрагентам для того, щоб останні мали підстави не утримувати з них ПДФО при виплаті доходів. Чи повинен цей оригінал залишатися в контрагента чи ні — наразі незрозуміло.

Зазначимо також, що вже в травні в держреєстраторів були такі черги, що іноді для отримання виписки представникам суб'єктів господарювання доводилося займати чергу о 5-й годині ранку, — саме цим обернулося чергове «спрощення ведення бізнесу» (якщо податкові органи пішли назустріч підприємцям і в дні подання звітності продовжили робочий день і працювали з ранку до ночі, то держреєстраторами поки що цього не зроблено).

Зазначимо також, що, як повідомлялося на сайті Держкомпідприємництва www.dkrp.gov.ua, з 25 травня цей орган передав функції у сфері реєстрації юридичних та фізичних осіб — підприємців Державній реєстраційній службі. Сподіватимемося, що новий орган ініціюватиме реальне спрощення, адже і в його сфері обсяги роботи після прийняття Закону №3205 збільшилися в декілька (якщо не в десятки) разів.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру