• Посилання скопійовано

Щодо порядку здійснення фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду

Лист виконавчої дирекції ФСС з ТВП від 01.04.2011 р. №03-28-738

Щодо порядку здійснення фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду

Суттєво. При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, здійснюється в день звільнення.

! Страхувальникам-працедавцям і застрахованим у ФСС з ТВП

<...>

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, розглянувши Ваше звернення, повідомляє.

Щодо запитання 1

Фінансування страхувальників-працедавців для надання матеріального забезпечення найманим робітникам здійснюється відповідно до статті 21 Закону України від 18.01.2001 р. №2240 «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим похованням» (далі — Закон №2240) і Порядком фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою правління Фонду від 22.12.2010 р. №26, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 25 січня 2011 року [за] №111/18849.

Зазначеним Порядком затверджено форму заяви-розрахунку, яка подається страхувальником до робочого органу Фонду для здійснення фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду.

У заяві-розрахунку слід зазначати повну нараховану суму допомоги з урахуванням обов'язкових утримань (податок з доходів фізичних осіб, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, які утримуються із суми допомоги з тимчасової непрацездатності).

Після надходження суми коштів, зазначеної в заяві-розрахунку, на окремий рахунок страхувальник зобов'язаний здійснити виплату відповідного матеріального забезпечення в терміни, визначені статтею 52 Закону №2240. Частина страхових коштів, отриманих на окремий рахунок, спрямовується на сплату податку з доходів фізичних осіб, єдиного внеску та інших обов'язкових платежів.

Фінансування страхувальниками-працедавцями матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок власних коштів з наступним відшкодуванням (погашенням цих витрат) Законом №2240 і Законом України від 08.07.2010 р. №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон №2464) не передбачене.

Згідно зі статтею 116 Кодексу законів про працю України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, здійснюється в день звільнення.

Відповідно до статті 35 Закону України №2240 допомога з тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності в порядку і розмірах, установлених законодавством.

Отже, застрахована особа при звільненні повинна отримати всі суми, що належать їй від підприємства. Оскільки суми матеріального забезпечення страхувальник отримує від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, то й виплата матеріального забезпечення застрахованим особам повинна здійснюватися після надходження коштів від Фонду.

Щодо запитання 2

Відповідно до Закону №2464 на допомогу з тимчасової непрацездатності нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Працедавець зобов'язаний сплатити до Пенсійного фонду єдиний внесок у розмірі 33,2%, нарахований на всю суму допомоги з тимчасової непрацездатності, за рахунок коштів працедавця. Після отримання коштів від Фонду страхувальник перераховує з окремого рахунка податок з доходів фізичних осіб, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, які утримані з суми допомоги з тимчасової непрацездатності. Тобто Фондом здійснюється фінансування нарахованої суми допомоги з урахуванням обов'язкових утримань.

Заступник директора О. ЛЕОНОВ

До змісту номеру