• Посилання скопійовано

Як відобразити в обліку внесок ОЗ до складеного капіталу ФГ?

ФГ — платник єдиного податку групи 4, платник ПДВ, планує збільшити складений капітал внеском у вигляді нерухомості засновника-фізособи. Який порядок оподаткування цієї операції?

У власності фермерського господарства може перебувати будь-яке майно, в тому числі земельні ділянки, житлові будинки, господарські будівлі і споруди, засоби виробництва тощо, яке необхідне для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і набуття якого у власність не заборонено законом. Порядок володіння, користування і розпорядження майном фермерського господарства здійснюється відповідно до його статуту, якщо інше не передбачено угодою між членами фермерського господарства та законом (ст. 20 Закону про фермерське господарство).

Якщо складений капітал уже сформовано, але один із засновників (учасників) або членів фермерського господарства бажає передати господарству належну йому нерухомість саме як внесок до складеного капіталу, то для цього розмір складеного капіталу потрібно збільшити на вартість, за якою вноситиметься така нерухомість. І треба буде внести зміни до статуту щодо збільшення розміру складеного капіталу на вартість такої нерухомості.

Випадки обов’язкового оцінювання майна наведені у ст. 7 Закону про оцінку майна. Такого випадку, як внесення майна у вигляді вкладу до складеного капіталу фермерського господарства, у ній не зазначено, тож вартість майна можна визначити самостійно. У бухобліку ФГ внесення майна до СК відображають у загальному порядку:

— Д-т 46 К-т 40 — збільшено складений капітал на вартість нерухомості, яка вноситиметься;

— Д-т 152 К-т 46 — отримано об’єкт нерухомості від засновника, члена ФГ господарства;

ПДВ.

Операція із внесення платником ПДВ рухомого/нерухомого майна до статутного (складеного) капіталу юрособи в обмін на корпоративні права у загальному порядку є об’єктом оподаткування ПДВ. Але якщо нерухомість до статутного капіталу вносить фізособа — неплатник ПДВ, то ПЗ з ПДВ тут не виникає. А отже, й у ФГ — платника ПДВ не виникає права на податковий кредит.

ПДФО та ВЗ.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи у вигляді суми майнового та немайнового внеску платника податку до статутного фонду юрособи — емітента корпоративних прав, в обмін на такі корпоративні права (пп. 165.1.44 ПКУ). Тобто такий внесок ПДФО не оподатковується. А отже, не оподатковується й ВЗ (пп. 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ). Внесок до складеного капіталу ФГ фізособою відображають у додатку 4ДФ єдиної звітності з ознакою доходу «178».

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру