• Посилання скопійовано

Резидент Дія Сіті перестав відповідати критеріям

В які строки відбувається втрата резидентства Дія Сіті, якщо СГ не дотримався однієї (чи більше) з вимог ст. 5 Закону №1667?

Щодо набуття статусу резидента Дія Сіті

У ст. 5 Закону №1667 описано вимоги, яким повинен відповідати резидент Дія Сіті.

Причому загальні вимоги наведено у ч. 1 ст. 5 Закону №1667. А спрощені вимоги — у ч. 3 ст. 5 Закону №1667.

Подаючи заяву на набуття статусу резидента Дія Сіті, юрособа може зазначати одну з двох підстав (див. ст. 6 Закону №1667):

1) загальні вимоги;

2) спрощені вимоги.

Якщо юрособа зареєстрована на підставі спрощених вимог, вона має право перебувати у статусі резидента Дія Сіті, але не довше ніж до 31 грудня календарного року, наступного за календарним роком, в якому вона набула статусу резидента Дія Сіті, за умови дотримання таких спрощених вимог.

Підстави для втрати статусу резидента Дія Сіті

Резидент Дія Сіті зобов’язаний забезпечити безперервну та повну відповідність усім вимогам, визначеним статтею 5 цього Закону, протягом усього строку резидентства (ч. 1 ст. 13 Закону №1667).

Уповноважений орган (Мінцифри) ухвалює рішення про втрату статусу резидента Дія Сіті виключно з таких підстав (п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону №1667): невідповідність резидента Дія Сіті вимогам, визначеним статтею 5 цього Закону, про що уповноважений орган повідомлено шляхом подання резидентом Дія Сіті звіту про відповідність та/або незалежного висновку. Тобто про невідповідність вимогам резидент Дія Сіті має повідомити Мінцифри, подавши звіт про відповідність та/або незалежний висновок.

Коли резидент Дія Сіті повинен надати звіт та/або незалежний висновок?

Початковий звіт подають не пізніше як в останній день шостого календарного місяця, наступного за календарним місяцем, у якому набуто статусу резидента Дія Сіті, за підсумками трьох повних календарних місяців, наступних за місяцем, у якому набуто статусу резидента Дія Сіті (ч. 2 ст. 13 Закону №1667).

Отримавши цей початковий звіт, в який строк Мінцифри ухвалить рішення про втрату статусу резидента Дія Сіті?

За загальним правилом, протягом п’яти робочих днів з дня отримання звіту та/або незалежного висновку (ч. 2 ст. 9 Закону №1667).

Відповідно до ч. 7 ст. 9 Закону №1667 рішення про втрату статусу резидента Дія Сіті має бути опубліковане на офіційному вебсайті уповноваженого органу в Інтернеті не пізніше ніж наступного робочого дня з дня його ухвалення й одночасно надіслане в електронній формі з електронним підписом, накладеним відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги» на адресу електронної пошти резидента Дія Сіті, зазначену в реєстрі Дія Сіті, разом з обґрунтованим поясненням, що має містити повний перелік конкретних фактів та відомості на підтвердження наявності відповідної підстави для втрати статусу резидента Дія Сіті, посилання на заяву резидента Дія Сіті, звіт про відповідність, незалежний висновок, рішення суду, відповідні державні реєстри, бази даних, інформаційні системи, держателями яких є державні органи чи міжнародні міжурядові організації, або документи, отримані від державних органів, компетентних органів іноземних держав чи міжнародних міжурядових організацій.

Рішення про втрату статусу резидента Дія Сіті набирає чинності у день його опублікування (ч. 8 ст. 9 Закону №1667).

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру