• Посилання скопійовано

Не сплатили вчасно податок з доходу нерезидента: що у звітності?

У січні 2023 р. підприємство виплатило дохід нерезидентові, але не утримало та не перерахувало до бюджету податок з доходів нерезидентів. Як виправити помилку?

Якщо податок з доходів нерезидента не відобразили своєчасно у декларації з податку на прибуток і цю помилку виявив сам резидент (джерело доходу), її треба виправити до податкової перевірки. Адже ст. 50 ПКУ встановлює можливість самостійного виправлення помилки у декларації і сплати штрафу в розмірі 3% (якщо виправлення через уточнюючий розрахунок) або 5% (якщо виправлення у поточній декларації). Плюс потрібно сплатити пеню згідно зі ст. 129 ПКУ.

Водночас, згідно з пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, у разі самостійного виправлення платником податків із дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, які припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені.

Таким чином, у разі самостійного виправлення помилки у декларації підприємство не має сплачувати штраф і пеню.

Нагадаємо, що штраф за цю помилку передбачено ст. 125-1 ПКУ — в розмірі 10% суми податку, що підлягає сплаті. А якщо помилка зроблена умисно, — в розмірі 25% податку, що підлягає сплаті. Але в разі самостійного виправлення під час воєнного стану, наголошуємо ще раз, штраф не застосовується.

Як треба було виправити, якщо помилку знайшли наприкінці 2023 року?

Якщо підприємство подає тільки річну декларацію з податку на прибуток, то воно не мусить нічого виправляти, адже податок з доходів нерезидентів уже задекларовано у декларації за 2023 рік і в додатку ПН до цієї декларації. Якщо ж підприємство звітує щокварталу, воно має подати уточнюючу декларацію за перший квартал, півріччя, дев’ять місяців. До такої уточнюючої декларації подають усі додатки з позначкою «Уточнююча», які подавалися у складі початкової звітної декларації, плюс подають додаток ПН із позначкою «Уточнююча». У рядках 23 — 25 уточнюючої декларації зазначають суми податку з доходів нерезидентів так, як би вони зазначалися в разі правильного заповнення декларації. Водночас заповнюють рядок 34, в якому фіксують суму податку, на яку занижено податкове зобов’язання, як різницю між значеннями в рядку 25 уточнюючої декларації і декларації, яка виправляється. Причому рядки з 35 по 37, де має зазначатися штраф, пеня, на наш погляд, не заповнюють.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру