• Посилання скопійовано

Які податки сплачують при купівлі об’єкта нерухомого майна?

Юрособа купує в іншої юрособи об’єкт нерухомого майна. Які податки сплачує юрособа-покупець (пенсійний збір, військовий збір)?

Пенсійний збір — 1% від вартості АЗС, зазначеної в договорі

Відповідно до п. 9 ст. 1 Закону від 26.06.1997 №400/97-ВР «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування є, зокрема, підприємства, установи й організації незалежно від форм власності, які придбавають нерухоме майно.

Пенсійний збір не сплачують:

— державні підприємства, установи й організації, що придбавають нерухоме майно за бюджетні кошти;

— установи й організації іноземних держав, що користуються імунітетами та привілеями згідно із законами та міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Об’єктом оподаткування є вартість нерухомого майна, зазначена у договорі купівлі-продажу такого майна (ст. 2 Закону №400).

Ставка пенсійного збору — 1% від об’єкта оподаткування (ст. 4 Закону №400).

Військовий збір при придбанні нерухомості юрособи не сплачують

Наразі відповідно до п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ платниками військового збору є особи, визначені п. 162.1 ПКУ, тобто фізособи, платники ПДФО. Позаяк юрособа не є платником ПДФО, вона не є платником і військового збору.

Станом на дату підготовки цієї консультації законопроєкт №11416-д готується до ІІ читання. Нині у ньому немає пропозицій щодо впровадження військового збору для покупців нерухомості.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру