• Посилання скопійовано

Реекспорт продукції переробки у новій формі ПН

Як заповнювати нові реквізити ПН, яка застосовується з 01.10.2024, на операцію реекспорту продукції переробки сировини нерезидента, щодо якої режим експортного забезпечення не запроваджено?

Нагадаємо, що Мінфін наказом від 09.08.2024 №400 виклав у новій редакції форми ПН, РК та підкоригував Порядок їх складання.

ДПС розробила окремі коди електронних форм ПН та РК:

— J1211116 (для юросіб), F1211116 (для фізосіб) — ПН для операцій з постачання товарів/послуг, крім тих, які здійснюватимуться у межах режиму експортного забезпечення;

— J1211216 (для юросіб), F1211216 (для фізосіб) — РК для операцій з постачання товарів/послуг, крім тих, які здійснюватимуться у межах режиму експортного забезпечення;

— J1211101 (для юросіб), F1211101 (для фізосіб) — ПН для операцій з постачання товарів/послуг, які здійснюватимуться у межах режиму експортного забезпечення;

— J1211201 (для юросіб), F1211201 (для фізосіб) — РК для операцій з постачання товарів/послуг, які здійснюватимуться у межах режиму експортного забезпечення.

Нові форми набрали чинності з 01.10.2024. Загалом вони мало змінилися, хоча експортерам (і реекспортерам) треба звернути увагу на кілька новацій. Законом №3706-ІХ внесено зміни до п. 201.1 ПКУ, згідно з якими перелік обов’язкових реквізитів ПН доповнено інформацією, що її платник податку має зазначати, складаючи ПН за операціями з вивезення товарів за межі митної території України. А саме:

— дата й номер митної декларації;

— дата й номер договору (контракту). У ПН, що її складають за операціями з вивезення товарів за межі митної території України на підставі форвардного контракту, ставлять відмітку про форвардний контракт.

Верхню ліву частину і ПН і РК доповнено блоком «Інформація про операцію з вивезення товарів за межі митної території України», в якому в окремих рядках зазначають:

— дату й номер договору (контракту), відповідно до якого здійснюється операція з вивезення за межі митної території України товарів, й у разі здійснення таких операцій на підставі форвардного контракту у спеціальному полі ставлять «X»;

— дату й номер відповідної митної декларації.

Порядок заповнення цього блоку викладено в абзаці другому пункту 12 Порядку №1307.

При цьому на перелік товарів, вивезення яких здійснюють з оформленням кількох митних декларацій, не може бути складено одну ПН.

Отже, цей блок потрібно заповнювати у ПН, яку складають при реекспорті продукції.

Крім того, у ПН, яку складають за операціями з вивезення товарів за межі митної території України, зазначають ті одиниці виміру товарів, які застосовуються при оформленні митної декларації на такі товари (пп. «е» п. 201.1 ПКУ).

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру