• Посилання скопійовано

Дозволи для ФОПів на Порталі Дія

На Порталі Дія працює сервіс єДозвіл. Зокрема, з жовтня він надаватиме можливість отримати висновок щодо продовження граничних строків розрахунків у ЗЕД.

Нагадаємо, що Законом №3869 з 02.09.2024 запроваджується декларативний принцип провадження господарської діяльності. В ідеалі це мало б означати, що, замість того щоб отримувати дозвіл на провадження госпдіяльності, суб’єкт господарювання повідомлятиме про неї державні органи. А на практиці це означатиме, що процедуру отримання дозволів спростять і оцифрують. Щоправда, запроваджується експеримент на період дії воєнного стану. Але сподіваємося, якщо ця новація буде вдала, її подовжать.

А зараз КМУ надано два місяці для приведення його нормативних актів у відповідність до вимог Закону №3869.

І ось маємо вже перші дії КМУ в цьому напрямі: постановою від 13.09.2024 №1064 внесено зміни до Порядку реалізації першого етапу експериментального проєкту щодо запровадження Єдиної державної електронної системи дозвільних документів, затвердженого постановою КМУ від 05.07.2024 №795 (далі — Порядок №795).

У змінах ідеться про можливість отримання електронних публічних послуг, що надаються в автоматичному режимі. Що саме змінилося?

Перша послуга — декларація відповідності

Згідно з Порядком №795 з 05.07.2024 почала роботу Єдина державна електронна система дозвільних документів (єДозвіл), а перша електронна послуга у цій системі стала доступна підприємцям з 18.09.2024.

Увага! Проєкт єДозвіл працює як частина комплексної послуги е-Підприємець (у розділі «Підприємництво») на Порталі Дія. Для юросіб теж є аналогічний сервіс, проте наразі ним можна скористатися лише через ЦНАПи.

Першою послугою у цій системі стало подання ФОПами в електронній формі Держпраці декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам чинного законодавства з охорони праці. Раніше реєстрація цього документа територіальним центром Держпраці могла тривати до п’яти днів. Тепер підприємці можуть подати його за лічені хвилини.

Сервіс на подання декларації відповідності МТБ

Декларація відповідності матеріально-технічної бази — це документ, що його мають подавати до Держпраці госпсуб’єкти, які виконують роботи підвищеної небезпеки та/або використовують машини, механізми й устаткування підвищеної небезпеки (ст. 21 Закону України «Про охорону праці»). Переліки видів робіт, машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки, виконання або експлуатація (застосування) яких може здійснюватися на підставі такої декларації, затверджені постановою КМУ від 26.10.2011 №1107.

Причому КМУ запевняє, що в єДозволі подати неправильно оформлену декларацію буде неможливо. Алгоритм системи одразу побачить помилку та вкаже на неї підприємцю, аби її виправити. Якщо система прийняла декларацію, відмови не буде. До цього через неправильне заповнення декларацій декому повертали документ і процес доводилося починати спочатку.

До речі, система єДозвіл забезпечує електронну інформаційну взаємодію між Єдиною державною електронною системою дозвільних документів та електронними реєстрами/дозвільними та ліцензійними порталами, такими як:

1) ЄДРПОУ;

2) Реєстр речових прав на нерухоме майно;

3) Єдиний державний вебпортал відкритих даних;

4) Інтегрована система електронної ідентифікації;

5) Єдиний державний вебпортал електронних послуг;

6) Єдина інформаційна система МВС;

7) Державний реєстр фізичних осіб — платників податків;

8) Реєстр ліцензій тощо.

Друга послуга — подовження граничних строків ЗЕД-розрахунків

За визначенням висновок щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Національним банком, складається у порядку, затвердженому постановою КМУ від 13.02.2019 №104.

Тепер — це електронний документ, який видається Мінекономіки через єДозвіл, про одержання якого робиться запис у Дії.

Альтернативний спосіб отримання висновку

На Порталі Дія є інформація про можливість подання заяви на отримання послуги й отримання її результатів через Портал електронних сервісів Мінекономіки. Але фактично наразі цей альтернативний варіант отримання висновку не працює — відповідних змін на сайті Мінекономіки ми не побачили. Хоча форма заяви про надання висновку та інструкція щодо її заповнення затверджені наказом Мінекономіки від 27.02.2019 №329.

Але треба врахувати, що через єДозвіл після подання заяви на подовження строків ЗЕД-розрахунків ФОПу можуть бути видані такі документи:

— висновок щодо продовження граничних строків розрахунків;

— повідомлення про відмову у видачі висновку щодо продовження граничних строків розрахунків;

— повідомлення про залишення заяви про одержання висновку щодо продовження граничних строків розрахунків без руху через помилки тощо (строк для усунення недоліків становить десять робочих днів);

— повідомлення про залишення заяви про одержання висновку щодо продовження граничних строків розрахунків без розгляду.

Утім, навіть у Дії ця послуга, за інформацією Мінекономіки, запрацює лише у жовтні 2024 року. Вона теж буде доступна для підприємців як частина комплексної послуги е-Підприємець (у розділі «Підприємництво») на Порталі Дія.

Мінекономіки також зауважує, що після переведення процесу подання в онлайн бізнес матиме можливість превентивно усувати недоліки заявок. Алгоритм програми зазначатиме, які поля заповнено некоректно. Якщо доданий до заявки документ не відповідає вимогам, ФОПи оперативно отримуватимуть через Дію коментарі фахівців Мінекономіки. Це дозволить швидко усунути недоліки й уникнути необхідності подавати заяву повторно.

Для юросіб така послуга на вебсайті Порталу Дія вочевидь буде доступна трохи згодом. Тож наразі юрособи й надалі користуватимуться послугами Порталу електронних сервісів Мінекономіки.

Загалом першочергово Мінекономіки планує запровадити отримання 8 наймасовіших дозвільних документів в електронній формі, але не наголошує, яких саме. Тож будемо уважно стежити за всіма змінами щодо функціонування єДозволу.

Механізм отримання послуги через єДозвіл

Для того щоб ФОП мав можливість отримати послугу єДозвіл, він має вчинити такі дії:

— авторизуватися на Порталі Дія;

— перейти у розділ «Підприємництво»;

— знайти послугу «е-Підприємець»;

— обрати послугу з реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці через помічника або з переліку доступних послуг;

— заповнити заяву на отримання електронної публічної послуги «е-Підприємець» та підписати заяву.

Інші послуги в єДозволі

За інформацією Мінцифри, після декларації у сфері охорони праці, у вересні планується надати доступ до отримання ліцензії на ветеринарну діяльність. Але це не все. Нагадаємо, що Постановою №795 також передбачено надати можливість отримувати через єДозвіл:

—  ліцензії на провадження туроператорської діяльності;

—  ліцензії на провадження госпдіяльності з культивування рослин, включених до таблиці I переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2000 №770;

— ліцензії на провадження освітньої діяльності за рівнем дошкільної освіти.

Загалом через Портал Дія можна буде:

— подавати заяви на отримання, відновлення, зупинення чи анулювання ліцензій;

— інформувати про зміни в документах та відомостях, які долучалися до заяви;

— отримувати інформацію про стан чи результати розгляду електронних документів;

— сплачувати за надання адмінпослуг;

— скаржитися на дії органу ліцензування.

Автор: Канарьова Наталія

До змісту номеру