• Посилання скопійовано

Форс-мажор та невиконання зобов’язань

Якщо продавець провадив діяльність під час форс-мажору та не повідомив про це покупця, то він не звільняється ані від відповідальності, ані від обов’язків*.

Форс-мажор (а останнім часом їх забагато) може звільнити сторону договору від виконання обов’язків та від санкцій за невиконання. Але не забувайте повідомити іншу сторону договору, що форс-мажор у вас виник і що саме він заважає вам виконувати умови договору!

* Постанова ВС від 19.06.2024 у справі №170/332/22.

Інакше спір може дійти до суду, і не факт, що суд стане на ваш бік. Як це сталося у коментованій справі.

Зміст справи

У серпні 2022 року фізособа звернулася до суду з позовом до ТзОВ про захист прав споживача.

Суть у тому, що 17.02.2022 між нею як покупцем та ТзОВ як продавцем було укладено договір купівлі-продажу, за умовами якого після сплати покупцем усієї вартості товару в сумі 565 000 грн з ПДВ продавець зобов’язався постачити і передати йому трактор у визначеному договором місці.

Покупець свої зобов’язання перед ТзОВ виконав належним чином, сплативши у встановлений строк на рахунок останнього обумовлену в договорі грошову суму за товар, проте придбаного трактора не отримав.

А тут у вересні 2022 року ТзОВ зажадало розірвати договору купівлі-продажу з таких причин:

1) згідно з пунктом 3.1.1 договору купівлі-продажу від 17.02.2022 товариство як продавець зобов’язувалося постачити товар покупцю на умовах самовивезення зі складу впродовж 10 р. д. з моменту оплати покупцем загальної вартості товару;

2) позаяк покупець оплатив загальну вартість товару 15.04.2022, то постачання товару мало б відбутися у строк до 30.04.2022 за зазначеною в договорі адресою;

3) у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф на територію України та окупацією ворожими військами частини Харківської області, в т. ч. смт Мала Данилівка (колишнього Дергачівського району), товариство позбавлене можливості провадити госпдіяльність у цьому населеному пункті та не може виконати зобов’язання з постачання товару покупцю згідно з умовами договору через настання форс-мажору;

4) п. 6.1, 6.2, 6.4 договору купівлі-продажу передбачено, що сторони звільняються від відповідальності за часткове або повне невиконання зобов’язань за договором, якщо воно є наслідком форс-мажору. Строк виконання за договором зупиняється на строк, протягом якого діяли обставини непереборної сили, а також наслідки, спричинені такими обставинами, і якщо неможливість повного або часткового виконання зобовʼязань сторонами буде наявна понад 30 календарних днів, то сторони мають право ініціювати припинення дії договору.

Загалом, такі аргументи можна було б прийняти, проте свідки показали дещо іншу картину. Так, із відеозапису, здійсненого 14.10.2022 на території представництва ТзОВ у с. Високе Харківської області, що розташоване приблизно за двадцять кілометрів від смт Мала Данилівка, видно, як менеджер підприємства показує на наявні на майданчику трактори, серед яких і трактор, оплачений покупцем. Це свідчить про те, що ТзОВ провадило госпдіяльність і товар, оплачений покупцем, був наявний на складі.

Отже, ТзОВ мало можливість передати у власність покупця оплачений ним товар, проте зобовʼязання не виконало.

Чи має значення Перелік №309?

ТзОВ отримало сертифікат від 29.09.2022 №4800-22-0979, виданий Регіональною торгово-промисловою палатою Миколаївської області, яким підтверджено неможливість виконання товариством умов договору про передачу товару фізособі за договором купівлі-продажу саме внаслідок форс-мажору з 24.02.2022, який триває і далі.

Відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.12.2022 №309 (далі — Перелік №309), смт Мала Данилівка Малоданилівської селищної територіальної громади Харківського району Харківської області перебувало у тимчасовій окупації з 24 лютого 2022 року до 30 квітня 2022 року.

Отже, населений пункт, у якому за договором купівлі-продажу має відбутися постачання і передання покупцеві товару, був тимчасово окупований і надалі перебуває під постійними обстрілами. Регіональна торгово-промислова палата Миколаївської області визнала цю обставину форс-мажорною. Сторони спору зміни до пункту договору, що регулює постачання і передання товару, не внесли. З огляду на всі ці факти суди дійшли висновку, що мають місце обставини непереборної сили, на строк дії яких виконання зобов’язань сторонами спору за договором зупиняється.

На думку ТзОВ, наведене дає підстави для звільнення від відповідальності за неналежне виконання зобов’язань, зокрема щодо сплати штрафних санкцій за несвоєчасне виконання договору продавцем у частині передання товару покупцю у місці, визначеному договором.

Маємо доволі цікавий висновок ВС про те, що:

1) наявність сертифіката може підтверджувати форс-мажор;

2) факт включення територій до Переліку №309 також може підтверджувати форс-мажор та неможливість виконання зобов’язання за договором;

3) проте докази провадження госпдіяльності під час дії форс-мажору нівелюють зміст і факт наявності цих двох документів — сертифіката і включення території до Переліку №309.

Діяльність під час форс-мажору та виконання договору

ВС звернув увагу на ще одну умову договору: відповідно до п. 6.3 кожна зі сторін при виникненні обставин непереборної сили зобов’язана протягом 3 (трьох) календарних днів з дати їх виникнення інформувати іншу сторону у письмовій формі про їх настання. Але продавець не зробив цього.

Водночас, попри наявність сертифіката ТПП, для застосування форс-мажору як умови звільнення від відповідальності суди мають установити, які саме зобов’язання за договором були порушені/не виконані.

Проте саме повідомлення про форс-мажор має бути надіслане іншій стороні якнайшвидше. Хоча й форс-мажорні обставини впливають, як правило, на одну сторону договору (продавця), але вони мають негативні наслідки насамперед для покупця, який не отримав товару. Отже, своєчасне повідомлення іншої сторони про настання форс-мажорних обставин спрямоване на захист прав та інтересів іншої сторони договору, яка розумітиме, що не отримає вчасно товару (робіт, послуг) та, можливо, зможе зменшити негативні наслідки форс-мажору.

Отже, у коментованій нами справі факт того, що:

— представництво ТзОВ провадило діяльність і під час форс-мажору, зокрема у смт Мала Данилівка;

— товар, за який Покупець сплатив кошти на виконання договору, був наявний на складі;

— відповідно до пункту 6.3 договору ТзОВ не повідомляло покупця про наявність обставин непереборної сили;

— а також не виконало свого зобов’язання щодо постачання товару покупцю на умовах самовивезення зі складу продавця, свідчить про те, що ТзОВ зобов’язане передати у власність фізособи-покупця оплачений товар — трактор. А вимогу ТзОВ щодо розірвання договору за наведених обставин суд задовольнити не може.

Водночас сторони передбачили, що за порушення строку постачання товару продавець сплачує покупцю пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла у період нарахування пені, від вартості товару, за кожен день прострочення (загальна сума пені не може перевищувати 5% від вартості товару, постачання якого покупцю прострочено).

Таким чином, ТзОВ, окрім постачання трактора покупцю, має також сплатити йому пеню з 15 до 30 квітня 2022 року в розмірі 28 250 грн (565 000 х 5%), тому що розмір пені за обліковою ставкою НБУ (як це передбачено у договорі) перевищує 5% від вартості товару.

Автор: Канарьова Наталія

До змісту номеру