• Посилання скопійовано

Суть справи

Облік сумнівної та безнадійної заборгованості
Ми вже розглянули облік дебіторської заборгованості на підприємстві. Тепер на черзі — більш неприємні види дебіторки: сумнівна та безнадійна.

Форс-мажор та невиконання зобов’язань
Якщо продавець провадив діяльність під час форс-мажору та не повідомив про це покупця, то він не звільняється ані від відповідальності, ані від обов’язків.

Мінімальна зарплата та прожитковий мінімум-2025
ВРУ оприлюднила законопроєкт про Держбюджет-2025. Яким буде розмір МЗП та прожиткового мінімуму у 2025 році? На які зміни ще треба звернути увагу бізнесу?

Збільшення ВЗ з 1 жовтня!
Уряд планує збільшити ставку ВЗ та розширити коло його платників з 1 жовтня 2024 року. Це передбачено законопроєктом №11416-д (див. «ДК» №40/2024) і стосується як ФОПів, так і юросіб.

Прострочені та неоплачені ліцензії
Якщо СГ має ліцензію, строк дії якої закінчився або черговий строк сплати за якою настав до 26.07.2024, її потрібно оновити або оплатити до 31.10.2024.

Змішування бензину з присадками
ВС вважає, що змішування бензину або дизпалива з додатками (присадками), які мають інші коди УКТ ЗЕД, не є виробництвом пального та не потребує ліцензії.

Ємності з пальним: акцизний склад?
ВС наголосив, що ємності для пального, які є невід’ємною частиною технологічного обладнання, не є акцизним складом.

Відхилення на 1 копійку та податковий кредит
Податківці надали свіжу ІПК від 16.09.2024 №4484/ІПК/99-00-21-03-02 IПК (див. «ДК» №40/2024) щодо арифметичного округлення у ПН та його впливу на податковий кредит.

Облік штрафних санкцій
Розглянемо, які бувають штрафні санкції та як їх обліковують.

Депонована зарплата: депозит нотаріусу
Кошти на зарплату, не виплачену через неявку працівника, було депоновано. Що робити з цими коштами?

Подарунки від профспілки
Профспілка планує видати книжку про історію підприємства і подарувати працівникам та іншим фізособам на ювілеї підприємства. Що з оподаткуванням?

Дозволи для ФОПів на Порталі Дія
На Порталі Дія працює сервіс єДозвіл. Зокрема, з жовтня він надаватиме можливість отримати висновок щодо продовження граничних строків розрахунків у ЗЕД.

До змісту номеру