• Посилання скопійовано

Зміни щодо податку на прибуток

Щодо оподаткування податком на прибуток Закон №3813 вніс небагато змін. Вони стосуються податкових різниць для деяких видів ОЗ на час війни.

Нагадаємо, що 18 червня ВРУ прийняла у другому читанні та загалом законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків із високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства. Цей законопроєкт вже підписано Головою ВРУ та передано на підпис Президента.

З текстом законопроєкту (який уже отримав номер, тому далі матиме назву Закон №3813) можна ознайомитися у «ДК» №29/2024.

Закон набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування, крім окремих норм.

Зараз спинимося на змінах, цікавих для платників податку на прибуток.

Зміни щодо ТЦУ — з 01.01.2025!

У Законі №3813 є зміни, які стосуються контрольованих операцій та ТЦУ. Але про них розповімо в окремій статті.

До того ж ці зміни наберуть чинності щойно з 1 січня 2025 року.

Зміни щодо ОЗ

У Законі №3813 є норми, що впливають на платників податку на прибуток, які застосовують податкові різниці. Ці зміни будуть внесені до підрозділу 4 розд. ХХ ПКУ.

Так, у ньому зʼявляться нові абзаци пункту 43-1.

Що є тепер.

Тепер, згідно з п. 43-1 підр. 4 розд. ХХ ПКУ, визначаючи об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств на період з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2030 року, платники податку на прибуток мають право під час розрахунку амортизації щодо основних засобів:

— четвертої групи (машини та обладнання) та п’ятої групи використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює два роки;

— третьої групи (передавальні пристрої) та дев’ятої групи використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює п’ять років.

Мінімально допустимі строки амортизації таких ОЗ використовують незалежно від строків амортизації, визначених у бухгалтерському обліку. Але ці ОЗ мають одночасно відповідати таким вимогам:

— введені в експлуатацію платником податків у межах одного з податкових (звітних) періодів, з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2030 року;

не були до цього у використанні.

При цьому такі ОЗ потрібно використовувати у власній господарській діяльності та не продавати чи надавати в оренду іншим особам (крім платників податків, основним видом діяльності яких є послуги з надання в оренду майна).

Застосовуючи положення цього пункту, норми п. 138.3 ПКУ не застосовують щодо нарахування амортизації відповідно до встановлених мінімально допустимих строків амортизації ОЗ та методів її нарахування.

У разі недотримання визначених вимог до закінчення періоду нарахування амортизації з використанням мінімально допустимих строків амортизації, починаючи з дати введення їх в експлуатацію, платник податку у податковому (звітному) періоді, в якому відбулося невикористання ОЗ у власній господарській діяльності або їх продаж, зобов’язаний:

— збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму нарахованої амортизації ОЗ відповідно до цього пункту протягом податкових (звітних) періодів, в яких нараховував амортизацію із застосуванням мінімально допустимих строків амортизації ОЗ;

— зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму розрахованої амортизації таких ОЗ відповідно до пункту 138.3 ПКУ за відповідні податкові (звітні) періоди.

Тобто:

— платники податку на прибуток (які мають ОЗ і застосовують податкові різниці) мають право амортизувати певні групи ОЗ (3, 4, 5, 9) за спеціальними мінімальними строками амортизації. Коротшими, ніж це визначено у загальному випадку за п. 138.3 ПКУ;

— для цього треба дотримуватися (протягом усього строку пришвидшеної амортизації) вимог, установлених ПКУ;

— у разі порушення цих вимог треба буде за весь період користування пільгою скасувати її наслідки, тобто на суму пришвидшеної амортизації збільшити фінансовий результат до оподаткування. Але навіть у такому разі право на зменшення фінансового результату на суму амортизації, нарахованої за загальними правилами, зберігається.

Що нового буде з цією пільгою, дивимося далі.

Податкові різниці щодо ОЗ, які не перебувають у використанні

На період дії воєнного стану в Україні (з 24.02.2022) та до кінця календарного року, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, вимога до основних засобів щодо неперебування їх у використанні не застосовується до ОЗ, введених в експлуатацію після набрання чинності Законом №3813.

Нова пільга за попередні періоди?

Цю новацію можна буде застосовувати щодо ОЗ, які платник податку ввів в експлуатацію у період дії воєнного стану в Україні, тобто з 24.02.2022, не раніше (хоча пільга діє з 2020 року).

Але скористатися пільгою можна буде з дати набрання чинності Законом №3813, а не заднім числом. Тобто коригувати ФР до оподаткування за попередні звітні періоди не можна.

Тобто починаючи з дати набрання чинності Законом №3813 пришвидшену амортизацію можна буде застосовувати навіть щодо вживаних ОЗ. Їх треба використовувати у госпдіяльності і не можна передавати чи здавати в оренду. При цьому не потрібно буде:

— збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму нарахованої амортизації основних засобів відповідно до цього пункту протягом податкових (звітних) періодів, в яких нараховували амортизацію із застосуванням мінімально допустимих строків амортизації основних засобів;

— зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму розрахованої амортизації таких основних засобів відповідно до пункту 138.3 ПКУ за відповідні податкові (звітні) періоди.

Для кого встановлено нову пільгу

Зверніть увагу, що пільга стосується не всіх! Положення цього абзацу застосовуються до платників податку на прибуток, які є:

— виробниками/постачальниками товарів оборонного призначення за державними контрактами (договорами) з оборонних закупівель;

— виконавцями робіт та послуг оборонного призначення

— або підприємствами-співвиконавцями зазначених контрактів (договорів) у розумінні Закону України «Про оборонні закупівлі».

Такі платники податку зобов’язані провести інвентаризацію цих основних засобів станом на перше число податкового (звітного) періоду, в якому ухвалено рішення про застосування положень п. 43-1 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

Саме балансова (залишкова) вартість таких ОЗ, розрахована відповідно до вимог розділу III ПКУ на перше число такого звітного періоду, підлягає амортизації протягом мінімально допустимих строків амортизації відповідної групи основних засобів, визначених цим пунктом.

Житлова нерухомість як ОЗ

У законі йтиметься про те, що ОЗ у вигляді житлових будинків (окремих квартир, кімнат тощо), розташованих на території України, придбаних або споруджених платником податку на прибуток (зокрема за його замовленням) під час воєнного стану, вважаються призначеними для використання в господарській діяльності платника податку на прибуток.

Але є умова. Такі об’єкти мають бути придбані або споруджені таким платником у зв’язку з переміщенням підприємства або його працівників, які мають статус ВПО, з територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, з метою забезпечення житлом працівників такого підприємства та членів їхніх сімей.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь