• Посилання скопійовано

Новий учасник ТОВ та його права

Які права має новий учасник ТОВ? Особливо якщо йдеться про збільшення СК та перерозподіл часток, унаслідок чого частки інших учасників зменшуються*?

Спочатку нагадаємо, і це підтверджено судом у коментованій нами справі, що у разі якщо ТОВ досі не приведено статут у відповідність до вимог нового Закону про ТОВ/ТДВ (тобто починаючи з 2017 року до сьогодні), то цей статут не може використовуватися засновниками для ухвалення рішень такого ТОВ. І тоді треба застосовувати норми Закону про ТОВ/ТДВ.

* Постанова ВС від 04.04.2024 у справі №906/876/22.

А це важливо, коли йдеться про порядок голосування при зміні у складі засновників та збільшення статутного капіталу ТОВ шляхом внесення додаткових внесків.

Адже у коментованій нами справі суди наголосили, що рішень у таких випадках не можна ухвалювати з урахуванням «застарілого» статуту — працюють виключно норми Закону про ТОВ/ТДВ. А що каже закон?

У коментованому нами рішенні наведено покроково всі дії ТОВ при зміні складу учасників/засновників та збільшенні статутного капіталу якраз у межах закону.

Розглянемо, як повинні вчинити учасники товариства, які мають у складі трьох фізосіб та статутний капітал 1 млн грн (100% СК). При цьому:

— Учасник 1 має частку у розмірі 500 тис. грн (50% СК);

— Учасник 2 — 400 тис. грн (40% СК);

— Учасник 3 — 100 тис. грн (10% СК).

Проте мусимо наголосити, що Учасник 2 помер на момент зміни складу засновників, а його спадкоємці не оформили свідоцтво про право на спадщину на частку у ТОВ та не стали його повноправними учасниками. Отже, частка померлого Учасника 2 під час голосування не враховувалася.

Новий учасник за договором міни

У нашому випадку один з учасників вирішив позбутися частки у статутному капіталі діючого ТОВ. При цьому він дотримувався такого порядку дій:

1. 23.03.2021 Учасник 1 надіслав Учасникові 3 повідомлення від 22.03.2021 про намір відчужити частку в статутному капіталі ТОВ з пропозицією скористатися переважним правом на придбання частки (ч. 1, 3 ст. 20 Закону про ТОВ/ТДВ).

2. Учасник 3 протягом 30 днів з дати отримання відповідного повідомлення не скористався своїм переважним правом на її придбання.

3. 09.10.2021 Учасник 1 укладає договір міни з третьою особою, відповідно до якого Учасник 1 міняє належну їй на праві приватної власності частку в статутному капіталі ТОВ (500 тис. грн) на автомобіль, належний третій особі на праві приватної власності. Обмін майна здійснюється без грошової доплати, а договір міни посвідчується нотаріально.

4. Реєстраційні дії були вчинено держреєстратором, відповідні зміни у складі учасників/засновників ТОВ внесено до ЄДР.

Ми наводимо цей алгоритм повністю, адже у коментованій справі ВС визнав його таким, що відповідає закону!

Судді наголосили, що відступлення учасником товариства з обмеженою відповідальністю частки у статутному капіталі товариства є відчуженням частки. Таке відчуження потребує волевиявлення особи, яка відчужує частку, й особи, яка приймає частку у власність. Відступлення (відчуження) частки не є самостійним непоіменованим видом договору, бо відбувається шляхом укладення договору купівлі-продажу, міни, дарування тощо.

ВС вважає, що позаяк договір міни від 29.10.2021 укладений між Учасником 1 та третьою особою, яка внаслідок укладення договору й акта приймання-передачі частки у СК набула прав та обов’язків повноцінного учасника ТОВ, не суперечить вимогам, установленим ч. 1 — 3, 5 ст. 203 ЦКУ, а діючий Учасник 3 не скористався своїм переважним правом на її придбання, то такий договір не може бути визнаний судом недійсним у зв’язку з порушенням корпоративних прав Учасника 3.

Продаж частки чи вихід з ТОВ — як не переплутати?

Велика Палата ВС в ухвалі від 11.08.2022 у справі №916/546/21 зазначила, що залежно від установлених судами обставин конкретної справи документ, який сторони справи іменують як «акт приймання-передачі», може як підтверджувати певні факти та бути документом первинного бухгалтерського обліку, так і мати ознаки правочину, тобто бути спрямованим на набуття, зміну або припинення цивільних прав і обов’язків.

Отже, встановлення правової природи акта приймання-передачі — це питання дослідження як змісту такого акта приймання-передачі, так і інших доказів, що стосуються дій осіб та змісту самої госпоперації, за якою такий акт було складено.

Учасник товариства, частка якого у статутному капіталі товариства становить 50 або більше відсотків, може вийти з товариства за згодою інших учасників (ч. 2 ст. 24 Закону про ТОВ/ТДВ).

Учасник 3 вважає, що згода на вихід Учасника 1 зі складу учасників ТОВ, який володів часткою у статутному капіталі 50%, мала бути оформлена тільки у формі рішення загальних зборів учасників товариства. При цьому загальні збори щодо цього не відбувалися.

Суд наголошує, що відчуження частки не є виходом зі складу учасників.

Вихід зі складу учасників чи відчуження частки у ТОВ?

Вихід учасника з ТОВ — це безумовне та добровільне волевиявлення учасника, спрямоване на припинення його корпоративних правовідносин із товариством (постанова ВС від 27.03.2019 у справі №915/394/18).

Відчуження частки — це передача корпоративних прав та обов’язків іншим учасникам або третім особам, що здійснюється шляхом укладення відповідного договору, у т. ч. купівлі-продажу, міни або дарування тощо (п. 41, 45 постанови Великої Палати ВС від 01.10.2019 у справі №909/1294/15).

Вихід учасника з ТОВ фіксується у письмовій формі — заяві про вихід, яка адресується товариству. На відміну від виходу, відчуження учасником своєї частки — це розпоряджання ним своїм майном (майновими правами). Унаслідок такого відчуження учасник втрачає свої майнові права. Натомість інша особа (покупець за договором) такі права набуває (постанова ВС від 26.01.2022 у справі №910/21221/20).

Отже, у цьому випадку відбулося саме відчуження частки Учасника у ТОВ третій особі на підставі договору міни, а не вихід Учасника 3 із нього.

Вчинення правочину з відчуження частки не має наслідком автоматичний перехід корпоративних прав від первісного власника до набувача. Договором може бути передбачено, що право власності на частку переходить до набувача з моменту підписання договору, але для переходу володіння часткою потрібним є волевиявлення обох сторін. Передання частки від учасника ТОВ набувачу може бути, зокрема, кінцевим етапом виконання договору (наприклад, після сплати купівельної ціни), що уможливлюється значно пізніше від укладення зобов’язального договору.

Тому законодавець саме акт приймання-передачі частки визнав тим документом, що відображає волевиявлення сторін стосовно передання володіння від учасника товариства до набувача частки та на підставі якого шляхом нотаріального посвідчення підписів сторін на ньому та поданням акта держреєтратору вносяться зміни до складу учасників ТОВ.

Чи можна в суді визнати недійсним такий акт приймання-передачі? ВС наголосив, що позовні вимоги про визнання недійсним акта приймання-передачі частки у статутному капіталі товариства є похідними вимогами від позовної вимоги про визнання недійсним договору міни від 29.10.2021.

Якщо договір міни не визнано недійсним, суд не може визнати недійсним і сам акт, а також неможливо скасувати реєстраційну дію щодо мін у складі учасників ТОВ.

Чи вносити зміни до статуту?

За Законом про ТОВ/ТДВ більше не потрібно зазначати у статуті товариства склад учасників та розмір належних їм часток. Відповідно зміна учасників не потребує ні внесення змін до статуту, ні проведення загальних зборів учасників для внесення таких змін.

Згідно з ч. 5 ст. 17 Закону №755 держреєстратору подають реєстраційну заяву про держреєстрацію змін у складі засновників та акт приймання-передачі частки у статутному капіталі.

Збільшення СК та внесення додаткових внесків

Новий учасник ТОВ (який став ним за договором міни) через кілька місяців ухвалив рішення про збільшення СК з 1 млн грн до 11 млн грн. А ТОВ на той час мало тільки двох учасників: Учасник 3 (10%) та новий Учасник 1 (50%) відповідно. Учасник 2, що володів часткою у розмірі 40% СК, помер.

Десятого травня 2023 року на адресу Учасника 3 надіслано повідомлення про проведення загальних зборів. Порядок денний загальних зборів учасників:

1. Про зміну місцезнаходження товариства.

2. Про збільшення статутного капіталу товариства.

3. Про затвердження нової редакції статуту товариства та його державну реєстрацію.

Тринадцятого червня 2022 року відбулися загальні збори учасників ТОВ, на яких був присутній лише Учасник 1, якому належить частка в розмірі 50%. Інші учасники були відсутні, про що зазначено у протоколі. Але чи міг новий учасник ухвалити такі рішення одноособово?

Щодо збільшення розміру статутного капіталу ТОВ на 10 млн грн за рахунок внеску нового Учасника 1 для погашення заборгованості товариства перед бюджетом та державними фондами, то перерозподіл часток, який визнано ВС цілком законним, має такий вигляд:

1) новий Учасник 1 має частку 10 500 000,00 грн, що становить 95,45% статутного капіталу;

2) померлому Учасникові 2 (померлий) належить частка в розмірі 400 000,00 грн, що становить 3,6% статутного капіталу;

3) Учасникові 3 належить частка у розмірі 100 000,00 грн, що становить 0,9% статутного капіталу.

Позаяк частка померлого учасника не враховується (ми написали про це на початку), то частки учасників товариства Учасник 1 та Учасник 3 (без урахування частки померлого Учасника 2): 50% + 10% = 60% голосів у сукупності становлять 100% голосів. Отже, на загальних зборах учасників, 13.06.2022, частка учасників ТОВ у співвідношенні становила: новий Учасник 1 — 50% : 60% = 83,33 відсотка голосів; Учасник 3 — 10% : 60% = 16,67 відсотка голосів.

Таким чином, суд вважає, що у загальних зборах 13.06.2022 цілком правомірно міг узяти участь лише один учасник — Учасник 1, який має для голосування на зборах у сукупності 83,33% голосів від загальної кількості учасників товариства, що узгоджується з приписами ст. 34 Закону про ТОВ/ТДВ.

Щодо перерозподілу часток учасників, то ВС побачив тут порушення вимог Закону про ТОВ/ТДВ. Адже, в силу вимог п. 4, 5, 9, 10 ч. 2 ст. 30 названого Закону, рішення загальних зборів учасників з питань перерозподілу часток між учасниками товариства у випадках, передбачених цим Законом, ухвалюються одностайно всіма учасниками товариства, які мають право голосу з відповідних питань.

Кожен учасник має переважне право зробити додатковий вклад у межах суми збільшення статутного капіталу пропорційно до його частки у статутному капіталі. Учасники товариства можуть вносити додаткові вклади протягом строку, встановленого рішенням загальних зборів учасників, але не більше ніж протягом одного року з дня прийняття рішення про залучення додаткових вкладів (ч. 2, 6 ст. 18 Закону про ТОВ/ТДВ).

Алгоритм збільшення СК за рахунок додаткових вкладів

З огляду на порядок ухвалення рішення учасниками ТОВ при збільшенні статутного капіталу за рахунок додаткових вкладів це має відбуватися в декілька етапів:

1. Спочатку ухвалюють рішення про збільшення статутного капіталу за рахунок додаткових вкладів, в якому визначають запланований розмір статутного капіталу та інші умови.

2. Наступним етапом є внесення додаткових вкладів.

3. І лише на третьому етапі ухвалюють рішення про затвердження результатів внесення додаткових вкладів, затвердження розмірів часток учасників товариства та їх номінальної вартості з урахуванням фактично внесених ними додаткових вкладів (їх перерозподіл) та затвердження збільшеного розміру статутного капіталу товариства.

Якщо Учасник 3 прагне відновити його порушені права як учасника змінами у складі учасників чи розподілом їхніх часток, то такий Учасник 3 має право вимагати в суді визначення розміру статутного капіталу товариства та розмірів часток учасників товариства. Відповідачами за таким позовом є не тільки саме ТОВ, а й інші особи — учасники товариства, які позбавлені своїх реальних часток у статутному капіталі або їхніх частин у грошовому або відсотковому вираженні (постанови Великої Палати ВС від 18.03.2020 у справі №466/3221/16-а та від 01.04.2020 у справі №813/1056/18).

Автор: Канарьова Наталія

До змісту номеру