• Посилання скопійовано

19 липня — ФОПи платять ЄСВ!

19 липня — граничний день для ФОПів зі сплати ЄСВ за ІІ квартал. Але через війну всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ. Нагадаємо чинні правила.

Рахунки для сплати

1 січня 2024 року рахунки з ЄСВ не змінювалися. Залишаються вони торішніми і в липні.

Але радимо: щоб не пропустити зміни, краще перед сплатою ЄСВ перевірити реквізити рахунку, зокрема у рубриці «Стан розрахунків з бюджетом» в Е-кабінеті.

Ті, хто сплачує податки та ЄСВ на єдиний рахунок, можуть робити це й надалі.

Правила заповнення платіжок для сплати ЄСВ

З 1 грудня 2023 року платіжки для сплати податків та ЄСВ потрібно заповнювати за новими правилами. Зокрема, у реквізиті «Призначення платежу» треба буде зазначати лише код сплати податків та ЄСВ (у більшості випадків — 101) і наводити назву податку або ЄСВ та звітний період їх сплати.

У реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо:

— щодо ЄСВ для сплати ФОПами за себе: 101 сплата ЄСВ за ІІ квартал 2024 року;

— щодо ЄСВ, нарахованого на зарплату працівників ФОПів: 101 сплата ЄСВ за І чи ІІ половину відповідного місяця.

Мінімальний та максимальний розмір ЄСВ за ІІ квартал

За Законом про Держбюджет на 2024 рік, з 1 квітня розмір мінімальної зарплати (далі — МЗП) дорівнює 8 000 грн.

Мінімальну базу нарахування ЄСВ установлено на рівні 1 МЗП, а максимальну — 15 МЗП.

Тож мінімальний місячний страховий внесок з ЄСВ ФОПом за себе за ІІ квартал 2024 року становить: 8 000 х 22% = 1 760 грн.

А за цілий квартал мінімальна сума ЄСВ становить 5 280 грн (1 760 х 3).

Максимальна місячна база для нарахування ЄСВ починаючи з ІІ кварталу 2024 року дорівнює 120 000 грн.

Таким чином, максимальний розмір місячного страхового внеску за місяць ІІ кварталу 2024 року становить: 120 000 х 22% = 26 400 грн.

А максимальний розмір ЄСВ до сплати ФОПом за себе за ІІ квартал 2024 року становить 79 200 грн.

Чи можна не платити ЄСВ під час війни?

За чинними нормами п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ ФОПи-«єдинники» (так само як ФОПи на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, і члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

Згідно із Законом про ЄСВ платники, які скористаються цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у складі декларації не заповнюють за період, в якому відповідно єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Проте це не позбавляє права добровільно сплачувати ЄСВ за себе та зазначати суми такого ЄСВ у декларації з метою отримання страхового стажу.

Увага: код «204»!

Нагадуємо, що для платників ЄСВ — ФОПів та самозайнятих осіб передбачено символ «204». Його використовують при встановленні номера рахунку для сплати ЄСВ: цифри з дев’ятнадцятої до двадцять першої літерно-цифрового номера рахунку відповідають категорії платника ЄСВ (містять ті самі «204»).

Окремі пільги щодо несплати ЄСВ

Якщо ФОПи (як «загальники», так і «єдинники») одночасно перебувають у трудових відносинах, вони можуть не платити ЄСВ за себе. І страховий стаж у них буде! Але тільки за умови, що роботодавець за основним місцем роботи сплатив за них ЄСВ у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок.

Якщо у певному місяці роботодавець сплатив ЄСВ, але у розмірі, меншому за мінімальний страховий внесок, то для отримання страхового стажу такі самозайняті особи ЄСВ за себе платитимуть. І в розмірі, не меншому за мінімальний внесок!

Чи можуть ФОПи-працівники бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше від максимальної величини бази нарахування ЄСВ?

Саме обов’язку платити ЄСВ такі ФОПи не мають. А добровільно можна? Єдиної позиції ДПС щодо цього не озвучила. Вона, звісно, не штрафуватиме ФОПів за добровільну сплату. Але чи потраплять ці внески до розрахунку майбутніх пенсій, наразі впевненості немає.

ФОП може сплачувати ЄСВ добровільно

Усі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ за себе за всі місяці ІІ кварталу 2024 року.

Але за бажанням це можна зробити добровільно у розмірі, не меншому за мінімальний і не більшому за максимальний. Зокрема, для того щоб не втратити страховий стаж за місяці, у яких ЄСВ не сплачено.

Якщо ФОП одночасно є і «незалежником»

Якщо фізособа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність, вона обліковується ДПС як фізособа-підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

ФОП-«незалежник», який отримує пенсію або соцдопомогу, ЄСВ за себе не сплачуватиме. Хоча може і платити — за умови добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Звичайна фізособа, яка провадить незалежну профдіяльність і не має статусу ФОПа, такої пільги не має.

ФОПи-пенсіонери й особи з інвалідністю

Також звільняються від сплати за себе ЄСВ ФОПи, якщо вони отримують пенсію за віком чи за вислугу років або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Чому саме 19 липня?

Закон про ЄСВ (абз. 3 ч. 8 ст. 9) зазначає, що ФОПи повинні сплачувати ЄСВ до 20 числа місяця, наступного за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. За інформацією територіальних податківців, останнім днем є 19 число.

Також за календарем ДПС останнім днем сплати ЄСВ ФОПами за ІІ квартал є 19 липня 2024 року.

Якщо ФОП порушить строки сплати під час війни?

Незмінними залишилися положення п. 9-19 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464, згідно з якими за платниками єдиного внеску, зазначеними у п. 4, 5 та 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону №2464, залишилося право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану та не подавати розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації за період, в якому відповідно до абзацу першого п. 9-19 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464 єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Проте до платників єдиного внеску, зазначених у п. 4, 5 та 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону №2464, які обчислювали і нараховували єдиний внесок та подали до контролюючого органу звітність, що містить інформацію щодо сум нарахованого єдиного внеску, та при цьому не сплатили самостійно визначених зобов’язань, з 01.08.2023 контролюючий орган застосовує штрафи, визначені ч. 11 ст. 25 Закону №2464.

Отже, контролюючі органи застосовують штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону №2464, та пеню за порушення, вчинені у період до 01.03.2020 і починаючи з 01.08.2023.

За порушення платниками законодавства про єдиний внесок у період з 01.03.2020 до 31.07.2023 контролюючий орган штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону №2464, не застосовує, а пеня, нарахована за цей період, підлягає списанню.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру