• Посилання скопійовано

Затримка у відрядженні: чи будуть відшкодовані витрати додатковим благом працівника?

Ще ДФСУ в листі від 27.10.2017 №2406/6/99-99-13-02-03-15/ІПК зазначила, що не є доходом у вигляді додаткового блага працівника сума відшкодованих йому витрат на відрядження у межах фактичних витрат (у тому числі витрат на проїзд працівника до місця відрядження напередодні або з місця відрядження до місця постійної роботи) у разі затримки, якщо:

1) це погоджено з роботодавцем;

2) дати на транспортних квитках не збігаються з датами, визначеними у наказі про відрядження,

3) за умови наявності підтвердних документів, передбачених абзацами 2 — 3 пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ.

Щодо погодження затримки з роботодавцем податківці раніше зазначали, що дата на транспортному квитку (вибуття транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника) має збігатися з датою вибуття працівника у відрядження згідно з наказом про відрядження. Відповідно дата на транспортному квитку (прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника) має збігатися з датою прибуття працівника з відрядження відповідно до наказу про відрядження.

Якщо дата на транспортному квитку не збігається з датою прибуття працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження, з дозволу керівника підприємства береться до уваги затримка у відрядженні на вихідні або святкові й неробочі дні, якщо строк перебування працівника поза місцем його постійної роботи не перевищуватиме строку відрядження.

За ці дні працівникові не відшкодовуються добові витрати, витрати на найм житлового приміщення та інші витрати (крім витрат на проїзд з місця відрядження до місця постійної роботи).

Водночас з дозволу керівника може братися до уваги вимушена затримка у відрядженні з не залежних від працівника причин за наявності підтвердних документів в оригіналі (п. 10 розділу ІІ Інструкції №59).

Рішення про продовження терміну відрядження керівник приймає після прибуття відрядженого працівника до місця постійної роботи на підставі його доповідної записки, яке оформляється наказом (розпорядженням) керівника підприємства.

За час затримки у місці відрядження без поважних причин працівникові не виплачується заробітна плата, не відшкодовуються добові витрати, витрати на найм житлового приміщення та інші витрати.

Приклад затримки у закордонному відрядженні в 2023 році ми розглянули тут.

До змісту номеру