• Посилання скопійовано

Чи зменшувати суму добових у разі, якщо працівникові оплачується харчування?

Суми добових можуть залежати або не залежати від кількості разів харчування у відрядженні.

У п. 2 Постанови №98 (яка є обов’язковою для підприємств, установ та організацій, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за бюджетні кошти) про зменшення сум добових залежно від харчування зазначено: «Установити, що в разі коли працівники, відряджені за кордон, за умовами запрошення безоплатно забезпечуються харчуванням стороною, яка приймає, або коли працівники, відряджені в межах України для участі у переговорах, конференціях, симпозіумах з питань, що стосуються основної діяльності підприємства, установи та організації, які відряджають працівників, за умовами запрошення безоплатно забезпечуються харчуванням організаторами таких заходів, добові витрати відшкодовуються у розмірах, що визначаються у відсотках сум добових витрат для відповідної держави згідно з додатком 1 до цієї постанови, зокрема 80 відсотків при одноразовому, 55 відсотків — дворазовому, 35 відсотків — триразовому харчуванні.<...>

Витрати на харчування, вартість якого включена до рахунків на оплату вартості проживання у готелях (мотелях), інших житлових приміщеннях або до проїзних документів, оплачуються відрядженим працівникам за рахунок добових витрат».

Але ж таких обмежень для інших підприємств ПКУ не встановлено. Тож керівник залишає за собою право зменшувати суми добових у відрядженні залежно від кількості разів харчування, зазначених у документах на проживання, або не зменшувати таких сум.

І варто пам’ятати: хай би яка кількість разів харчування була зазначена у документах на проживання, суму добових зменшити до 0,00 грн не можна! Сума добових — це витрати не лише на харчування, а й на особисті потреби відрядженого працівника (це передбачає пп. 170.9.1 ПКУ). Тому, якщо для підприємства є актуальним зменшення суми добових залежно від кількості разів харчування, то радимо використовувати відсоткові зменшення, зазначені вище у цитаті з п. 2 Постанови №98.

До змісту номеру