• Посилання скопійовано

В якому розмірі можна встановити добові на час відрядження?

Для бюджетників ситуація врегульована нормативно. Адже Постанова №98 визначає суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що скеровуються у відрядження підприємствами, установами й організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за бюджетні кошти. І про добові в ній не забули.

А як щодо небюджетних підприємств? І як щодо ПКУ і розміру добових, який у ньому згадується?

Нагадаємо, що неоподатковувані добові для відряджень в Україні встановлені в розмірі не більше ніж 0,1 розміру мінімальної заробітної плати, визначеної станом на 1 січня податкового року, за кожен день відрядження (пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ).

Зростання мінімальної зарплати з 1 січня 2023 року (до 6700 грн) спричинилося до збільшення суми неоподатковуваних добових по Україні.

Але для відряджень за кордон така сума залишається незмінною — не більше ніж 80 евро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ, з розрахунку за кожен такий день.

Країна відрядження Максимальний розмір добових витрат
з розрахунку на кожен день відрядження
Україна у 2023 році — не більше ніж 670,00 грн
Закордон Не більше ніж 80 евро

Проте наголосимо: ПКУ не встановлює розміру добових, якого мають дотримуватися роботодавці! Він установлює лише суму добових за день відрядження, яка не підлягає оподаткуванню ПДФО та ВЗ. Тобто у кожному конкретному випадку розмір добових працівника може бути як більшим, так і меншим.

Позаяк на небюджетні підприємства Інструкція №59 і Постанова №98 не поширюються, розмір добових кожне таке підприємство встановлює самостійно. І тут уможливлюється безліч варіантів: як установлення загального розміру добових для всіх працівників такого підприємства, так і використання індивідуального підходу (аж до того, що у кожному відрядженні буде встановлено різний розмір добових).

Проте є один виняток, про який ідеться у листі Мінфіну від 27.11.2020 №08030-16-0/36464.

Уявімо таку ситуацію...

Госпрозрахункове підприємство виграло тендер і на його рахунок надійшли бюджетні кошти. Щоб виконати умови договору, за яким надійшли бюджетні кошти, працівники підприємства повинні їздити у відрядження. Витрати на такі відрядження ці бюджетні кошти і фінансують.

Звісно, працівники за час перебування у відрядженні мають отримати добові.

Який розмір добових можна у цьому випадку сплачувати? Встановлений підприємством самостійно? Чи слід користуватися розмірами, зазначеними у Постанові №98?

Фахівці Мінфіну в згаданому листі відповіли, що за нормам Бюджетного кодексу організація, яка є одержувачем бюджетних коштів, скеровуючи працівників у службові відрядження за кошти у межах виконання заходів, передбачених бюджетною програмою, має дотримуватися норм Постанови №98 та Інструкції №59.

Якщо організація не є одержувачем бюджетних коштів, а також якщо організація, яка є одержувачем бюджетних коштів, скеровує працівників у службові відрядження за кошти господарської діяльності, слід керуватися нормами ПКУ.

Тож, навіть якщо ви не бюджетник, але виконуєте державні замовлення, треба уважно ставитися до розміру добових.

Якщо йдеться про відрядження, витрати на які закладено у договір, фінансування за яким надходить з бюджету, розмір добових не має бути більшим, ніж у бюджетників.

До змісту номеру