• Посилання скопійовано

Як нараховується зарплата за час відрядження?

Статтею 121 КЗпП встановлено збереження за працівником не тільки робочого місця (посади) і права на оплату його праці протягом відрядження. Вона передбачає, що працівникам, скерованим у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, установлених трудовим або колективним договором, але розмір такої оплати не може бути нижчий за середню зарплату.

Якими можуть бути ці умови? Наприклад, у колективному або трудовому договорі може бути прописано те, про що зазначило Мінпраці в листі від 15.10.2007 №250/06/186-07 (за Інструкцією №59, яка тоді ще стосувалася всіх): якщо працівник спеціально відряджається для роботи у вихідні або святкові та неробочі дні, компенсація за роботу в ці дні виплачується відповідно до чинного законодавства (в робочі дні за графіком цього працівника на підприємстві, яке його відряджає, оплата здійснюється у звичайному порядку, а не виходячи зі середньоденної зарплати).

Але на час дії воєнного стану ст. 73 КЗпП, яка визначає святкові та неробочі дні, не застосовується.

А от оплату за роботу у вихідний день обчислюють за правилами ст. 107 КЗпП: у подвійному розмірі. А саме:

1) відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;

2) працівникам, робота яких оплачується за погодинними або денними ставками, — у розмірі подвійної погодинної або денної ставки;

3) працівникам, які отримують місячний оклад, — у розмірі одинарної погодинної або денної ставки понад оклад, якщо робота проводилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної погодинної або денної ставки понад оклад, якщо робота проводилася понад місячну норму.

У цьому випадку необхідність роботи особи, що відряджається, у вихідні дні має бути обґрунтовано в наказі (розпорядженні) керівника про відрядження. Адже зазвичай робота у вихідні дні забороняється (ст. 71 КЗпП). А залучення працівників до роботи у вихідні допускається лише у виняткових випадках, які визначаються законодавством або зазначені у частині другій ст. 71 КЗпП.

Якщо оплата праці працівника здійснюється виходячи зі середньої зарплати, то для її розрахунку слід скористатися Порядком №100. І звертаємо увагу на роз’яснення Мінсоцполітики від 25.01.2012 №90/13/84-12: «Прийняті зміни до статті 121 КЗпП України дають можливість виплачувати працівникам заробітну плату за виконану роботу у відрядженні у разі, коли її розмір вищий збереженого середнього заробітку за цей період. Якщо за виконану у відрядженні роботу заробітна плата працівників нижча їх середнього заробітку, що зберігається, то їм виплачується середній заробіток».

Отже, якщо, наприклад, оплата праці працівникові встановлюється виходячи з місячного окладу, фактично бухгалтеру роботодавця треба:

  • полічити денну зарплату виходячи з окладу;
  • полічити середньоденну зарплату за час відрядження виходячи з норм Порядку №100;
  • порівняти отримані величини й оплатити час відрядження за більшою з них.

Що ж до того, виходячи з якого графіка роботи працівника має нараховуватися середня зарплата у період відрядження, — за графіком підприємства, яке відряджає, чи за графіком підприємства, куди працівник відряджається, — нині ті, на кого не поширюється дія Інструкції №59, не мають чіткої відповіді.

Бюджетні підприємства і підприємства, які фінансуються за бюджетні кошти, оплачують робочі дні за графіком роботи підприємства, яке скеровує працівника у відрядження (п. 13 р. I Інструкції №59).

А решті рекомендуємо зазначити порядок оплати у Положенні про відрядження. На практиці вони теж часто застосовують графік, установлений на підприємстві, яке відряджає працівника. Але якщо робочі (неробочі) дні на підприємстві, що скеровує у відрядження, не збігаються з графіком роботи підприємства, куди працівника відряджено, застосовується графік роботи останнього. Але про це має бути зазначено у положенні про відрядження. Або хоча б у наказі про відрядження, якщо на підприємстві такого Положення немає.

Нагадаємо, що середню зарплату за дні відрядження для порівняння її з фактичною слід нараховувати за Порядком №100.

Середньомісячну заробітну плату для цього випадку обчислюють виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують відрядженню (п. 2 Порядку №100).

Обчислюючи середню заробітну плату, враховують усі суми нарахованої заробітної плати згідно із законодавством та умовами трудового договору, крім визначених у п. 4 Порядку №100.

Суми нарахованої заробітної плати, крім премій (у тому числі за місяць) та інших заохочувальних виплат за підсумками роботи за певний період, враховують у тому місяці, за який вони нараховані, та у розмірах, в яких вони нараховані, без вилучення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт.

Премії (в тому числі за місяць) та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період під час обчислення середньої заробітної плати враховують у заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані. Для цього до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додають частину, яку визначають діленням суми премії або іншої заохочувальної виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період. Якщо період, за який нараховано премію чи іншу заохочувальну виплату, працівник відпрацював частково, під час обчислення середньої заробітної плати враховують суму в розмірі не більше від фактично нарахованої суми премії чи іншої заохочувальної виплати.

Якщо у відрядження скеровуватиметься працівник, який пропрацював на підприємстві менше ніж два календарні місяці, середню заробітну плату обчислюватимуть виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

На практиці трапляються випадки, коли протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював (наприклад, перебував у відпустці без збереження зарплати), тоді середню заробітну плату за дні відрядження обчислюватимуть виходячи з виплат за попередні два місяці роботи.

Нараховують середню зарплату за дні відрядження шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на кількість робочих днів/годин.

При цьому середньоденну (годинну) заробітну плату визначають діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на кількість відпрацьованих робочих днів/годин (п. 8 Порядку №100).

Але, якщо і протягом двох попередніх (і двох перед ними) місяців працівник не відпрацював жодного робочого дня, середню заробітну плату обчислюють виходячи з установлених працівникові в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

І якщо розмір посадового окладу є меншим від передбаченого законодавством розміру мінімальної заробітної плати, середню заробітну плату розраховують з установленого розміру мінімальної заробітної плати на час розрахунку. У разі укладення трудового договору на умовах неповного робочого часу розрахунок провадять з розміру мінімальної заробітної плати, обчисленого пропорційно до умов укладеного трудового договору.

Якщо середню заробітну плату розраховують виходячи з посадового окладу чи мінімальної заробітної плати, то її нараховують шляхом множення посадового окладу чи мінімальної заробітної плати на кількість місяців розрахункового періоду.

Приклад 1. Нараховуємо середню зарплату за дні відрядження у разі підвищення окладів

Працівника скеровано у відрядження з 25.05.2023 до 27.05.2023. Його посадовий оклад з 01.01.2023 до 31.03.2023 становив 7500 грн. З 01.04.2023 оклад підвищено до 10000 грн.

Середній заробіток відрядженого за 3 дня відрядження: (7500 грн + 10000 грн) : (22 р. д. + 21 р. д.) х 3 р. д. = 1220,93 грн.

Оплата праці за 3 дні відрядження за оплатою праці за окладом відрядженого: 10000 грн : 19 р. д. х 3 р. д. = 1578,95 грн.

Позаяк оплата праці за дні відрядження за окладом є вищою за розрахований середній заробіток, то оплату праці за дні відрядження буде нараховано саме за окладом.

Приклад 2. Нараховуємо зарплату за дні відрядження у разі наявності надбавок

Працівника скеровано у відрядження з 01.06.2023 до 03.06.2023. Його посадовий оклад становив 15000 грн. Відповідно до штатного розпису працівникові з 01.06.2023 встановлено надбавку за професіоналізм 15% від окладу.

Середній заробіток відрядженого за 3 дні відрядження згідно з Порядком №100: (15000 + 15000) : (21 р. д. + 19 р. д.) х 3 р. д. = 2250,00 грн.

Оплата праці за 3 дні відрядження за оплатою праці за трудовим договором відрядженого: (15000 + 15000 х 15%): 19 р. д. х 3 р. д. = 2723,68 грн.

Позаяк оплата праці за дні відрядження за трудовим договором працівника є вищою за розрахований середній заробіток, то оплату праці за дні відрядження буде нараховано саме за ним.

Приклад 3. Нараховуємо зарплату за дні відрядження новоприйнятого працівника

Працівника прийнято на роботу 01.07.2023. Його скеровано у відрядження з 07.08.2023 до 09.06.2023. Посадовий оклад становив 16000 грн.

Розраховуємо оплату праці відрядженого за 3 дні відрядження за Порядком №100.

Для цього треба визначити середній заробіток, виходячи з оплати оплату праці за фактично відпрацьовані дні липня 2023 року: 16000 : 21 р. д. х 3 р. д. = 2285,71 грн.

Оплата праці за 3 дні відрядження за оплатою праці за трудовим договором відрядженого у серпні 2023 року: 16000 : 23 р. д. х 3 р. д. = 2086,96 грн.

Оплата праці за дні відрядження розраховуватиметься за даними розрахованого середнього заробітку (бо він більший).

Приклад 4. Нараховуємо зарплату за дні відрядження у разі наявності квартальної премії

Працівника скеровано у відрядження з 01.08.2023 до 03.08.2023. Його посадовий оклад становив 15000 грн. За ІІ квартал 2023 року в липні 2023 року йому нараховано премію у розмірі 10000 грн.

Премії (у тому числі за місяць) та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період під час обчислення середньої заробітної плати враховуються у заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані.

Для цього до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додається частина, яка визначається діленням суми премії або іншої заохочувальної виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період.

Отже, денна сума премії становитиме: 10000: 65 р.д. = 153,85 грн.

А на липень у розрахунку середньої зарплати припадатиме: 153,85 х 21 р.д. = 3230,85 грн.

Середній заробіток відрядженого за 3 дні відрядження за Порядком №100: (15000 + 15000 +3230,85) : (22 р. д. + 21 р. д.) х 3 р. д. = 2318,43 грн.

Оплата праці за 3 дні відрядження за оплатою праці за трудовим договором відрядженого: 15000 : 23 р. д. х 3 р. д. = 1956,52 грн.

Позаяк розрахований середній заробіток вищий від оплати праці за дні відрядження за трудовим договором, то оплату праці за дні відрядження буде нараховано саме за середнім заробітком.

До змісту номеру