• Посилання скопійовано

Як порахувати відпусткові у 2023 році?

Базові правила такі.

Нарахування виплат за час щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв’язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або компенсації за невикористані відпустки, тривалість яких розраховується в календарних днях, провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів (за винятком святкових і неробочих днів) (п. 7 Порядку №100).

Відобразимо вищезазначене у формулі:

Сзп = ЗП : (Дк - Дс - Дпп), де:

Сзп — середньоденна зарплата для розрахунку відпусткових;

ЗП — загальна сума заробітної плати, нарахована у розрахунковому періоді;

Дк — кількість днів календарних у розрахунковому періоді;

Дс — кількість днів святкових у розрахунковому періоді;

Дпп — кількість днів, протягом яких працівник не працював з поважних причини і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково.

Як визначити складові цієї формули, ми докладно розповіли тут.

Для визначення суми відпусткових середньоденний заробіток множимо на кількість календарних днів відпустки. І для того щоб теорія перетворилася на практику, розглянемо все вищезгадане у додаткових прикладах.

Нюанси врахування премій під час розрахунку середньої заробітної плати

Якщо в розрахунковому періоді працівник отримував премії, треба враховувати два нюанси:

1) суми нарахованої зарплати враховуємо у тому місяці, ЗА який вони нараховані!

2) премії та інші виплати, які виплачуються за два місяці або триваліший період, при обчисленні середньої зарплати враховуємо шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості відпрацьованих робочих днів періоду (місяців), за які такі премії та інші виплати нараховані.

Частину визначаємо діленням суми нарахованих премій (інших виплат) на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного місяця, що належить до розрахункового періоду. Це правило поширюється і на винагороду за підсумками роботи за рік.

Але під час дії воєнного стану слід враховувати спеціальні правила!

Річ у тім, що за ч. 6 ст. 6 Закону №2136 норми ст. 73 КЗпП не застосовуються. Отже, офіційних святкових і неробочих днів під час війни немає. І в загальній формулі розрахунку відпусткових вони участі не беруть. А ось у розрахунку стажу, який дає право на щорічну основну відпустку, — беруть. Про це ми докладно розповіли ще торік.

Наприклад, якщо працівниця була прийнята на роботу 27 лютого 2023 року, а 7 липня вирішила звільнитися за власним бажанням (через виїзд за кордон), то з оплатою щорічної відпустки в неї ось що:

1) стаж роботи з 27.02 до 07.07, тобто 131 календарний день;

2) заробленої, але не використаної відпустки:

(24 х 131) / 365 = 9 календарних днів;

3) розрахунковий період складатиметься з березня — червня, тобто з місяців, які працівниця відпрацювала повністю. А це 122 календарних дня;

4) умовно дохід працівниці у вигляді зарплати становить 8500 грн. Отже, середньоденна зарплата становитиме:

(8500 х 4) / 122 = 278,69 грн;

5) а нарахована сума компенсації за невикористану відпустку: 9 х 278,69 = 2508,21 грн.

До змісту номеру