• Посилання скопійовано

Як отримати відпустку для догляду за дитиною, яка народилася на ТОТ?

У ст. 20 Закону про відпустки зазначено: для того аби оформити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, потрібно подати заяву, на підставі якої буде оформлено наказ про надання цієї відпустки. На практиці працівники до заяви з проханням про відпустку додають копію свідоцтва про народження (для підтвердження віку дитини).

Бабі, дідові або іншому родичу, які фактично доглядають дитину, відпустка надається на підставі довідки з місця роботи (навчання, служби) одного з батьків дитини про те, що вона (він) вийшла (вийшов) на роботу до закінчення терміну цієї відпустки.

Водночас у листі Мінекономіки від 08.06.2023 №4706-05/27237-09 наголошено, що законодавством не визначено переліку документів, що їх працівник/працівниця має подати до заяви про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

І це правда, проте практика у цьому випадку переважує закон. Адже рішення про надання зазначеної соціальної відпустки приймає роботодавець з урахуванням наданих документів. І мало хто наважиться надати цю відпустку без документів, які підтверджують право на неї та її тривалість.

У коментованому листі фахівці Мінекономіки зазначили, що відповідно до ч. 1-3 ст. 9 Закону №1207 будь-які органи, їхні посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їхня діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені в порядку, не передбаченому законом.

А будь-який акт (рішення, документ), виданий такими органами та/або особами, є недійсним і не створює правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану.

Отже, документ про народження дитини, виданий незаконними органами на тимчасово окупованих територіях, має юридичну силу і може бути прийнятий роботодавцем для надання відпустки для догляду за дитиною до трьох років, якщо працівниця чи працівник продовжує перебувати у трудових відносинах із ним.

Але після звільнення цих територій або ж якщо працівниця чи працівник перемістяться на території, підконтрольні Україні, слід провести реєстрацію дитини в органах РАЦС.

Тобто ані мати, ані батько дитини не будуть позбавлені права на відпустку для догляду за дитиною до трьох років, яка народилася на тимчасово окупованій території.

До змісту номеру