• Посилання скопійовано

Підтвердження інвалідності під час війни і ставка ЄСВ

На час дії воєнного стану рішення щодо подовження інвалідності приймаються за спрощеним порядком. Нагадаємо цей порядок роботодавцям та надамо поради щодо ставки ЄСВ, яку треба застосовувати до доходів працівників.

Візьмімо ситуацію з практики. Нещодавно до нас звернулася передплатниця з таким запитанням:

«Співробітник щороку подовжував інвалідність 3 групи і надавав довідку до акта огляду медико-соціальної експертної комісії. Останній раз надавав довідку 13.01.2022, де зазначено «інвалідність встановлена на строк до 01 лютого 2023 року» та «дата чергового переогляду 13.01.2023». Як нараховувати йому ЄСВ: за ставкою 8,41% чи 22%? На запитання бухгалтера до співробітника, чому немає нової довідки, він відповідає, що на час воєнного часу проходити медкомісію не потрібно, подовження автоматичне. Яким законодавчим актом це регулюється?»

І з подібною проблемою подовження статусу працівників з інвалідністю стикається досить багато роботодавців. Тож будемо з’ясовувати.

Спеціальні воєнні правила

Насправді про цю проблему ми писали й раніше. Але тепер про неї висловилася й ДПСУ — див. ІПК від 19.10.2023 №3660/ІПК/99-00-24-03-03-06 у «ДК» №49/2023, тому є нагода повторити.

Почнімо з нормативної бази.

У мирний час порядок встановлення інвалідності врегульовано Положенням №1317. Воно прописує і правила проведення медико-соціальної експертизи для встановлення/подовження інвалідності.

Але з 8 березня 2022 року Постановою №225 встановлено тимчасові норми, які діятимуть під час воєнного стану (а деякі з них і визначений час після скасування/припинення воєнного стану) в Україні. А нас цікавлять саме ці спеціальні воєнні правила.

Спрощений порядок проведення медекспертизи

На період дії воєнного стану процедуру проведення медико-соціальної експертизи спрощено. Зокрема, це означає, що медико-соціальна експертна комісія (далі — МСЕК) здійснює свої функції за принципом екстериторіальності. Тобто якщо людина не має змоги безпосередньо прибути на огляд, то МСЕК приймає таке рішення заочно на підставі скерування лікарсько-консультативної комісії (далі — ЛКК) закладу охорони здоров’я.

Таким чином, якщо ваш працівник перебуває на неокупованій території України (навіть якщо це внутрішньо переміщена особа), то він може звернутися до будь-якого закладу охорони здоров’я, який має змогу провести його огляд, створити ЛКК і надіслати скерування на МСЕК. Якщо до МСЕК ваш працівник не має змоги дістатися, то рішення щодо подовження йому інвалідності МСЕК прийме на підставі огляду, який зробила ЛКК.

Увага: в умовах воєнного стану пункт 5 Положення №1317 не застосовується — і це теж передбачено «воєнною» Постановою №225. А саме цей пункт визначав причини інвалідності, за якими встановлення інвалідності заочно не проводилося.

Отже, наразі МСЕК мають право оглядати пацієнтів і ухвалювати рішення заочно також із такими причинами інвалідності:

трудове каліцтво;

професійне захворювання;

захворювання, одержане під час проходження військової служби і служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту та Держспецзвʼязку;

захворювання, пов’язане з впливом радіоактивного опромінення внаслідок аварії на ЧАЕС.

А що як працівник перебуває за кордоном?

Досить багато українців нині перебувають за кордоном. Проте дехто з них не поспішає звільнятися і, якщо має можливість, продовжує працювати на українських роботодавців дистанційно.

Повернутися в Україну і пройти медогляд для МСЕК можуть далеко не всі. МОЗ подекуди вимагає зв’язатися із сімейним лікарем в Україні та надіслати йому медичні документи. Лікар оформить скерування на проходження МСЕК, а комісія проведе експертизу заочно на підставі наданих документів. Проте на практиці легалізувати в Україні дані медоглядів, пройдених за кордоном, досить складно. Зокрема, такі документи мають бути складені українською мовою (або, як ми розуміємо, перекладені державною мовою) — на це вказує Міністерство охорони здоров’я України в роз’ясненні від 30.01.2023.

Як продовжити дію довідки про інвалідність, якщо ви виїхали за кордон

Що робити, якщо ви перебуваєте за кордоном під час дії воєнного стану і у вас завершився термін дії довідки про інвалідність?

Якщо такий термін завершився, його автоматично вважають подовженим на весь час дії воєнного стану на території України і впродовж 6 місяців після його припинення/скасування.

Так само подовжується термін дії відсотків втрати працездатності та індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю.

Якщо вашій дитині, яка має інвалідність і перебуває за кордоном, виповнилося 18 років, вона має пройти медико-соціальну експертизу на МСЕК, адже критерії інвалідності дітей різняться від критеріїв інвалідності дорослих.

У такому разі дитина має пройти обстеження за кордоном, потім потрібно перекласти всі медичні документи українською мовою і направити їх сімейному чи лікуючому лікарю в Україну. Лікар оформить форму 088/о, а ЛКК направить документи на МСЕК для проведення заочної експертизи та встановлення інвалідності.

Роз’яснення Міністерства охорони здоров’я України від 30.01.2023

Складно, якщо людина (або її документи) перебуває на окупованій території. Хоча МОЗ і обіцяє в такому разі загальну підтримку у відновленні потрібних документів.

МОЗ роз’яснює

Як особі з інвалідністю пройти МСЕК, якщо документи залишилися на тимчасово окупованій території?

Особам з інвалідністю, яким потрібно пройти медико-соціальну експертну комісію, слід діяти залежно від того, яка саме документація потрібна. <...>

У разі якщо необхідно відновити документи, які знаходяться на тимчасово окупованій території, необхідно звернутися до органу соціального захисту, який володіє доступом до Централізованого банку даних осіб з інвалідністю і може зробити для особи витяг або звернутися до лікаря за місцем перебування і повторно пройти МСЕК. <...>

Якщо ми маємо ситуацію, коли особи з інвалідністю перебувають за кордоном, їм потрібно зв’язатися з сімейним лікарем в Україні та надіслати йому медичні документи. Відповідно лікар оформить направлення на проходження МСЕК. А комісія проведе експертизу заочно на підставі наданих документів.

Для відновлення медичної документації, а саме: результатів обстеження, лікування, проведених стаціонарних й оперативних втручань, а також реабілітаційних рекомендацій, — зверніться до сімейного або будь-якого іншого лікаря первинної ланки за місцем перебування. <...>

Якщо мова йде про відновлення інших документів або про поновлення довідок МСЕК чи необхідність проходження медико-соціальної експертизи, особа може звернутися до медико-соціальної експертної комісії за місцем перебування, і лікарі МСЕК спільно з лікарями закладів охорони здоров’я підкажуть шляхи розв’язання проблемних питань. <...>

Роз’яснення Міністерства охорони здоров’я України від 20.07.2022

Але Постанова №225 встановила спеціальні правила щодо тих фізосіб, яким уже було встановлено інвалідність і які потребують щорічного огляду.

Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості скерування осіб з інвалідністю та осіб, яким установлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого Постановою №1317.

При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) подовжуються до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторного огляду.

Отже, для осіб, термін переогляду інвалідності яких припав на цей період і які не можуть пройти обстеження й оформити скерування на МСЕК, строк повторного огляду вважається подовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж пів року після його припинення/скасування.

І що робити з ЄСВ?

В індивідуальній податковій консультації від 19.10.2023 №3660/ІПК/99-00-24-03-03-06 (див. «ДК» №49/2023) ДПСУ зазначила таке.

Підтвердженням установлення працівникові інвалідності та підставою для застосування ЄСВ за ставкою 8,41% відповідно до пп. 5 п. 2 розділу III Інструкції №449 є засвідчена копія довідки до акта огляду в МСЕК про встановлення групи інвалідності.

Нарахування ЄСВ за цією ставкою здійснюється з дати встановлення групи інвалідності (але не раніше одержання завіреної копії довідки до акта огляду в МСЕК) та закінчується датою припинення інвалідності.

З огляду на викладене ставка ЄСВ у розмірі 8,41% застосовується юрособою-роботодавцем до суми нарахованої заробітної плати, нарахованої на користь працівника, який є особою з інвалідністю, за умови що працівник підтвердив свою інвалідність, надавши засвідчену копію довідки МСЕК.

Водночас з питання подовження строку дії довідки МСЕК, термін дії якої закінчився в період воєнного стану на території України, ДПСУ рекомендує звернутися до Міністерства охорони здоров’я України.

Тобто що ми маємо?

Процедура подовження інвалідності під час війни є і вона навіть спрощена.

Але для ЄСВ недостатньо мати статус особи з інвалідністю, треба мати чинну довідку про присвоєння/подовження цього статусу.

Ті працівники, які перебувають на території України, без проблем отримають нову довідку — адже для них передбачено проходження медекспертизи і, як наслідок, документальне оформлення її результатів.

А що відбувається з тими працівниками, яким інвалідність подовжується автоматично? Чи треба їм отримувати нову довідку, чи дія довідки теж подовжується на період воєнного стану плюс шість місяців?

Відповіді в нормативних документах наразі немає. Нагадаємо, що правила складання довідки прописані в Наказі №577, до якого під час воєнного стану зміни не вносили.

Але довідка складається під час оформлення виписки з акта огляду МСЕК. А оглядів у разі автоматичного подовження не проводиться. Ось і очільник МОЗ 2022 року наголосив, що «людям з інвалідністю (дітям у тому числі) під час дії воєнного стану не потрібно повторно проходити медико-соціальну експертизу, щоби продовжити довідку про інвалідність».

Це означає, що до кінця війни плюс ще пів року нову довідку можна буде не отримувати, дія старої довідки теж буде автоматично подовжена. Підтвердження цього знаходимо й у наведеному у «ДК» №49/2023 роз’ясненні МОЗ від 30.01.2023.

Нормативна база

  • Закон №875 — Закон України від 21.03.1991 №875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».
  • Інструкція №449 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449.
  • Наказ №577 — Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 30.07.2012 №577 «Про затвердження форм первинної облікової документації, що використовується в медико-соціальних експертних комісіях».
  • Положення №1317 — Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 №1317.
  • Постанова №225 — Постанова Кабінету Міністрів України від 08.03.2022 №225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України».

Автор: Бикова Ганна

До змісту номеру