• Посилання скопійовано

Суть справи

Небезпечні коди КВЕД для «спрощенців»
У пп. 291.5.1 ПКУ наведено перелік видів господарської діяльності, під час здійснення яких юрособи та ФОПи не можуть бути платниками ЄП груп 1 — 3. На практиці податкова служба стежить за дотриманням цього обмеження, аналізуючи зареєстровані коди КВЕД платника. Розглянемо це питання докладніше.

Мораторій на перевірки скасовано частково
Закон №3453 відновлює значну частину планових та позапланових документальних перевірок уже з 01.12.2023. А ще він передбачає можливість щомісячних змін до планів-графіків перевірок й оновлені критерії обрання тих чи інших платників для перевірки.

Матдопомога працівникам до Нового року
До закінчення 2023 року залишилося небагато часу. Роботодавці за фінансової можливості ще можуть встигнути надати своїм працівникам допомогу до свят — і навіть неоподатковувану.

Чи буде компенсація за проживання військових?
Під час війни майно громадян і підприємств часто пошкоджується. Проте закон не встановлює права громадян на обов’язковий викуп Україною будинку та земельної ділянки, які вони полишили під загрозою обстрілів. Навіть якщо цим майном тимчасово користувалися військовослужбовці ЗСУ.

Придбано нерухомість без напряму використання
ТОВ у січні 2022 року придбало нерухомість у готельному комплексі. У вересні 2023 року завершило її ремонт. Мету подальшого використання (продаж чи надання в оренду) досі не визначено, найімовірніше, якийсь період, можливо, у 2024 році, буде надаватися в оренду, а після завершення війни продана. Як обліковувати таку нерухомість?

Токени для бізнесу не обов’язкові
Новий Закон №2918 набере чинності 31.12.2023. Саме він має поставити крапку у застосуванні бізнесом токенів. Про те, де саме та для кого вони не обов’язкові, — далі у цій статті.

Квитки у подарунок дітям працівників
Фірма хоче придбати для дітей працівників квитки до цирку. Як це оформити і як оподаткувати ПДФО, ВЗ і податком на прибуток, нарахувати ЄСВ?

Виплата дивідендів фізособам
Як та коли нараховувати і виплачувати дивіденди? Як зазначати в обліку ці операції, у т. ч. при виплаті дивідендів фізособам? Як оподатковувати ПДФО та ВЗ дивіденди фізособам? Які наслідки виникають з податку на прибуток?

Підтвердження інвалідності під час війни і ставка ЄСВ
На час дії воєнного стану рішення щодо подовження інвалідності приймаються за спрощеним порядком. Нагадаємо цей порядок роботодавцям та надамо поради щодо ставки ЄСВ, яку треба застосовувати до доходів працівників.

Неподання декларації за 12 років
ТОВ на загальній системі оподаткування з 2012 року є власником нежитлового приміщення площею 101,1 кв. м. З дати купівлі до сьогодні податок на нерухоме майно не нараховувався і не сплачувався, декларація не подавалася. Як виправити це?

Розрахунки з контрагентом: призначення платежу
Якщо у графі «призначення платежу» платіжного документа немає посилань на період, за який здійснюється платіж, такий період визначає одержувач. І ось тут уможливлюються спори.

До змісту номеру