• Посилання скопійовано

Квитки у подарунок дітям працівників

Фірма хоче придбати для дітей працівників квитки до цирку. Як це оформити і як оподаткувати ПДФО, ВЗ і податком на прибуток, нарахувати ЄСВ?

Позаяк фірма планує придбання квитків до цирку дітям працівників напередодні різдвяних та новорічних свят, то для зменшення об’єкта оподаткування таке придбання варто оформити під ці свята як подарунки дітям.

Оформлення подарунків

Придбання

Придбання та безоплатну роздачу квитків для дітей працівників насамперед доречно, на наш погляд, оформити наказом, в якому зазначити відповідальну особу за придбання квитків та їх кількість.

Для того щоб достеменно знати, скільки квитків потрібно закупити, відділ кадрів (бухгалтер) може скласти перелік працівників, які мають дітей, на підставі копій свідоцтв про народження дітей.

Видача

Видачу квитків можна оформити відомістю, в якій зазначають перелік працівників, які мають дітей. Відомість буде первинним документом, тож має містити обов’язкові реквізити, зазначені у ст. 9 Закону про бухоблік1:

— назву роботодавця, який склав цю відомість;

— дату її складання (це дата видачі);

— ПІБ працівників та кількість квитків, які вони отримали;

— підписи працівників, які отримали квитки для своїх дітей;

— посади, ПІБ та підписи осіб, які її склали.

ПДФО та ВЗ

Перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, встановлено статтею 165 ПКУ. Це, зокрема, вартість дарунків — у частині, що не перевищує 25% однієї МЗП (з розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (пп. 165.1.39 ПКУ), яка у 2023 році становить 1 625,00 грн.

Якщо вартість квитка перевищуватиме зазначений розмір, то сума перевищення оподатковується ПДФО як додаткове благо з урахуванням положень п. 164.5 ПКУ, а позаяк подарунок надається у негрошовій формі, то до суми перевищення застосовується натуральний коефіцієнт — 1,2195. Також сума перевищення оподатковується військовим збором без застосування натурального коефіцієнта.

У додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ неоподатковувану вартість квитків відображають за ознакою доходу «160». А от оподатковувану — за ознакою доходу «126». І саме такий оподатковуваний дохід треба показати у графах 3 і 3а у вартості, збільшеній на натуральний коефіцієнт.

ЄСВ

На вартість розданих квитків ЄСВ не нараховують, бо вартість подарунків до свят і квитків на видовищні заходи для дітей працівників є виплатами за рахунок коштів роботодавця, на які ЄСВ не нараховується (п. 8 розділу ІІ Переліку №11702).

1 Закон України від 16.07.1999 №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

2 Перелік №1170 — Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 №1170.

Податок на прибуток

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є фінрезультат до оподаткування, визначений за правилами бухгалтерського обліку (пп. 134.1.1 ПКУ). А спеціальних податкових різниць щодо таких подарунків, наданих фізособам, ПКУ не передбачено.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру