• Посилання скопійовано

Виплата дивідендів фізособам

Як та коли нараховувати і виплачувати дивіденди? Як зазначати в обліку ці операції, у т. ч. при виплаті дивідендів фізособам? Як оподатковувати ПДФО та ВЗ дивіденди фізособам? Які наслідки виникають з податку на прибуток?

Насамперед наголосимо, що визначення дивідендів наведено як в НП(С)БО, так і в ПКУ.

Отже, для бухгалтерського обліку дивіденди — це частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі у власному капіталі підприємства (п. 4 НП(С)БО 15).

Для потреб оподаткування дивіденди — це платіж, що здійснюється юрособою, у тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів, на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку (пп. 14.1.49 ПКУ).

Як правило, дивіденди виплачують за певний рік — після його закінчення і затвердження фінансової звітності. Тобто засновники на загальних зборах дізнаються з річної фінансової звітності суму отриманого за цей рік чистого прибутку й ухвалюють рішення щодо його використання, зокрема і на виплату дивідендів.

Але заборони виплачувати дивіденди за інший звітний період, наприклад, квартал (або не розподіляти прибуток кілька років, а потім прийняти рішення про їх виплату) чинним законодавством не встановлено.

Правила виплати дивідендів

Правила виплати дивідендів ТОВ/ТДВ прописані у ст. 26 Закону про ТОВ/ТДВ. Нагадаємо їх.

1. Дивіденди виплачуються за рахунок чистого прибутку товариства особам, які були учасниками товариства на день прийняття рішення про виплату дивідендів, пропорційно до розміру їхніх часток.

2. Товариство виплачує дивіденди коштами, якщо інше не встановлено одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких узяли участь усі учасники товариства.

3. Дивіденди можуть виплачуватися за будь-який період, що є кратним кварталу, якщо інше не передбачено статутом.

4. Дивіденди виплачуються у строк, що не перевищує шести місяців з дня прийняття рішення про їх виплату, якщо інший строк не встановлено статутом товариства або рішенням загальних зборів учасників.

Виплата дивідендів готівкою

Вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізособи з підприємством (підприємцем), установлені п. 6 розд. ІІ Положення №148 (50 000 грн), стосуються розрахунків за правочинами, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені у грошовій формі.

Отже, така гранична сума розрахунків поширюється і на виплату суб’єктами господарювання дивідендів фізособам та юрособам. На це вказують податківці у ЗІР, підкатегорія 109.13.

Бухгалтерський облік

Облік нерозподілених прибутків чи непокритих збитків поточного та минулих років, а також використаного у поточному році прибутку ведуть на рахунку 44. Використання прибутку обліковують за субрахунком 443.

Дивіденди (частина чистого прибутку) розподіляють між власниками підприємства (дійсними на дату прийняття рішення про виплату дивідендів). Отже, для розрахунків щодо дивідендів застосовують субрахунок 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами».

У бухобліку використання прибутку на виплату дивідендів фізособам відображають такими проведеннями:

— нарахування дивідендів: Д-т 443 К-т 671 і Д-т 441 К-т 443;

— утримання ПДФО: Д-т 671 К-т 641;

— утримання військового збору (якщо засновником є фізособа, у т. ч. нерезидент) — Д-т 671 К-т 642;

— перерахування до бюджету ПДФО та ВЗ: Д-т 641 та 642 К-т 311;

— виплата дивідендів засновникові коштами — Д-т 671 К-т 311 (301).

Запитання — відповідь

У яких випадках нараховані дивіденди не є об’єктом оподаткування ПДФО?

До складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку не включаються дивіденди, які нараховуються на користь платника податку у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юрособою-резидентом, що нараховує такі дивіденди, за умови що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента та внаслідок якого збільшується фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів.

Як зазначати дивіденди в додатку 4ДФ?

Згідно з Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку №4, дохід у вигляді дивідендів (крім дивідендів, визначених у пп. 165.1.18 ПКУ), відображають у додатку 4ДФ за ознакою доходу «109».

Податкові наслідки виплати фізособам дивідендів

ПДФО та ВЗ

Доходи фізособи у вигляді дивідендів остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування платникові податку за відповідною ставкою.

Доходи у вигляді дивідендів за акціями та корпоративними правами, нарахованих резидентом — платником податку на прибуток (крім доходів у вигляді дивідендів за акціями, інвестиційними сертифікатами, які виплачуються інститутами спільного інвестування), оподатковуються ПДФО за ставкою 5%.

Доходи у вигляді дивідендів за акціями та/або інвестиційними сертифікатами, корпоративними правами, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток (тобто платники ЄП), оподатковуються за ставкою 9%.

Крім того, дивіденди, нараховані платникові податку за акціями або іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка перевищує суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, для потреб оподаткування прирівнюються до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням, тобто оподатковуються за ставкою 18%.

Дивіденди, нараховані на користь фізосіб-резидентів (нерезидентів), включаються до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку. Тому такий дохід підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5%.

Податок на прибуток

Авансовий внесок з податку на прибуток не справляють у разі виплати дивідендів засновникам-фізособам (пп. 57.1-1.3 ПКУ). Але це не звільняє від наведення такої інформації у декларації з прибутку.

Відображають суми дивідендів, виплачених фізособам, у додатку АВ до декларації.

Далі розповімо, як навести дані про дивіденди у додатку АВ до декларації з прибутку.

У рядках 1 «Сума виплачених у звітному (податковому) періоді дивідендів (прирівняних до них платежів), у тому числі:» та 1.1 «сума дивідендів, виплачена фізичним особам» додатка АВ відображають виплачені дивіденди в нарахованій сумі без вирахування утриманих ПДФО та ВЗ.

Податок на додану вартість

Не є обʼєктом ПДВ виплата дивідендів, роялті у грошовій формі або у вигляді цінних паперів, які здійснюються емітентом (пп. 196.1.6 ПКУ).

Нормативна база

  • Закон про ТОВ/ТДВ — Закон України від 06.02.2018 №2275‑VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».
  • Положення №148 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 29.12.2017 №148.
  • Порядок №4 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 №4.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру