• Посилання скопійовано

Що нового

Доручення поліції вже не підстава для переогляду товарів і ТЗ митницею

!  Суб’єктам ЗЕД

Кабмін вніс зміни до вичерпного переліку підстав, за наявності яких може проводитись огляд (переогляд) товарів, транспортних засобів комерційного призначення органами доходів і зборів України, затвердженого постановою КМУ від 23.05.2012 №467.

У назві та п. 1 постанови слова «органами доходів і зборів України» замінено словами «митними органами»

Крім того, із переліку виключено таку підставу, як одержання в установлених законодавством випадках від правоохоронних органів письмових доручень у рамках кримінального провадження.

Водночас втратили чинність Постанова КМУ від 02.10.2019 №861 «Про реалізацію експериментального проєкту з організації централізованого надсилання правоохоронними органами в електронному вигляді доручень на проведення митного огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів комерційного призначення» та пов’язана з нею постанова КМУ від 27.12.2019 №1118.

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.09.2023 №1008
чинна з 22.09.2023


Правотворчу діяльність нормалізовано

!  Усім

У звзку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 19.09.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про правотворчу діяльність».

Закон визначає правові та організаційні засади правотворчої діяльності, принципи і порядок її здійснення, учасників правотворчої діяльності, правила техніки нормопроєктування, порядок здійснення обліку нормативно-правових актів, а також правила дії нормативно-правових актів, усунення прогалин, подолання колізій у нормативно-правових актах та здійснення контролю за реалізацією нормативно-правових актів.

Дія Закону поширюється на суспільні відносини, що виникають у процесі:

планування правотворчої діяльності;

розроблення проєктів нормативно-правових актів;

прийняття (видання) нормативно-правових актів;

доведення нормативно-правових актів до відома населення;

набрання чинності нормативно-правовими актами;

ведення обліку нормативно-правових актів;

дії нормативно-правових актів, усунення прогалин, подолання колізій у нормативно-правових актах;

здійснення контролю за реалізацією нормативно-правових актів.

Закон вносить зміни до КУпАП та 14 законів.

Закон вводиться в дію через один рік з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні, за винятком окремих положень.

Закон України від 24.08.2023 №3354-IX
чинний з 20.09.2023


НБУ переглянув перелік операцій з РКО, які не є об’єктом оподаткування ПДВ

!  Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк виклав у новій редакції Перелік операцій з розрахунково-касового обслуговування, які відповідно до підпункту 196.1.5 пункту 196.1 статті 196 розділу V Податкового кодексу України не є об’єктом оподаткування, затверджений постановою НБУ від 01.08.2017 №73.

Тепер це Перелік послуг з виконання платіжних операцій, розрахунково-касового обслуговування, які відповідно до підпункту 196.1.5 пункту 196.1 статті 196 розділу V Податкового кодексу України не є об’єктом оподаткування.

Зокрема, не є об’єктом оподаткування такі операції з використанням цифрових грошей Нацбанку:

здійснення емісії цифрових грошей;

обмін цифрових грошей на готівкові/безготівкові кошти;

погашення цифрових грошей.

Постанова НБУ від 15.09.2023 №114
чинна з 20.09.2023


Знижено вимоги до мінімальної площі сільських аптек

!  Аптекам

Кабмін вніс зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою КМУ від 30.11.2016 №929.

Відповідно до змін загальна мінімальна площа аптек, які здійснюють роздрібну торгівлю лікарськими засобами, становить:

для аптек, розташованих у селищах та селищах міського типу, — не менше ніж 30 кв. м, з них площа торговельного залу — не менше ніж 13,5 кв. м (було — 40 і 18 кв. м відповідно);

для аптек, розташованих у селі, — не менше ніж 18 кв. м, з них площа торговельного залу — не менше ніж 6 кв. м, приміщення для зберігання лікарських засобів — не менше ніж 3,6 кв. м; кімната для персоналу — не менше ніж 2,4 кв. м (було — 30, 10, 6 і 4 кв. м відповідно).

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.09.2023 №1015
набирає чинності 26.11.2023


Фітосанітарні заходи та процедури в умовах воєнного стану — є зміни

!  Суб’єктам ЗЕД

Кабмін вніс зміни до Постанови КМУ від 01.04.2022 №398 «Деякі питання здійснення фітосанітарних заходів та процедур в умовах воєнного стану».

Зокрема, уточнено, що на період воєнного стану знезараження, у тому числі фумігація, вантажів з об’єктами регулювання, що експортуються, може проводитися за межами митної території України. У такому разі:

знезараження, у тому числі фумігація, здійснюється з дотриманням відповідних вимог міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів;

власник вантажу або уповноважена ним особа подає державному фітосанітарному інспектору акт проведених робіт із знезараження або фумігаційний сертифікат, наданий особою, що має посвідчення про право роботи з пестицидами, видане відповідно до законодавства про захист рослин;

контроль за знезараженням, у тому числі фумігацією, здійснюється державним фітосанітарним інспектором виключно шляхом проведення документальної перевірки акта проведених робіт із знезараження (фумігаційного сертифіката).

Крім цього, визначено, що державні фітосанітарні та ветеринарні інспектори можуть проводити інспектування та видавати сертифікати, перебуваючи у службовому відрядженні за кордоном.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.09.2023 №1013
чинна з 23.09.2023


З 2024 року — нові форми актів перевірок операторів ринку харчових продуктів

!  Харчовикам і кормовикам

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило:

форму акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю (інспектування) стосовно дотримання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти;

форму акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю (інспектування) стосовно дотримання операторами ринку вимог законодавства про корми;

форму акта, складеного щодо неможливості здійснення заходу державного контролю стосовно дотримання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин;

форму посвідчення (направлення) на проведення планового (позапланового) заходу державного контролю стосовно дотримання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин;

форму припису про усунення порушень вимог законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин.

При цьому додаток 8 «Спеціальні вимоги до маркування харчових продуктів, для яких обов’язковим є зазначення країни походження або місця походження» до першого з цих актів застосовується до операторів ринку харчових продуктів з 18.05.2024, а додаток 10 «Гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною» — через 3 роки з дня припинення або скасування воєнного стану. Додатки 11 — 24 до цього акта застосовуються:

до операторів ринку харчових продуктів, що здійснюють експорт або заявили компетентному органу про готовність до здійснення такого експорту, — з 01.01.2024;

до всіх інших операторів ринку — через 3 роки з дня припинення або скасування воєнного стану.

Наказ Мінагрополітики від 08.08.2023 №1503
набирає чинності з 01.01.2024


Конвертація привілейованих акцій АТ в прості — Положення

!  Акціонерним товариствам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Положення про порядок проведення конвертації привілейованих акцій в прості акції акціонерного товариства.

Положенням, зокрема, передбачено, що за результатами проведення конвертації привілейованих акцій розмір СК АТ не змінюється. У процесі проведення конвертації привілейованих акцій розміщення простих акцій не здійснюється.

Привілейовані акції певного класу (певних класів) можуть бути конвертовані у прості акції, якщо це передбачено проспектом або рішенням про емісію.

Рішення про конвертацію приймається на загальних зборах АТ шляхом голосування власниками простих та привілейованих акцій. Порядок прийняття такого рішення має передбачатися статутом АТ.

НКЦПФР відмовляє в зупиненні обігу привілейованих акцій або заміні свідоцтва про реєстрацію випуску простих акцій та скасуванні реєстрації випуску (випусків) привілейованих акцій з таких підстав:

1) невідповідність поданих документів вимогам законодавства;

2) наявність розбіжностей між різними положеннями заяви та інших поданих документів, недостовірність та/або неповнота інформації у поданих документах;

3) порушення встановленого законодавством та статутом товариства порядку прийняття рішення про проведення конвертації привілейованих акцій;

4) невідповідність заявника вимогам законодавства.

Рішення НКЦПФР від 19.09.2023 №1006
чинне з 20.09.2023


Дозволи на тимчасове мовлення: воєнні особливості

!  Мовцям

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення затвердила зміни до Положення про особливості ліцензування та реєстрації у сфері медіа в період дії воєнного чи надзвичайного стану, затвердженого рішенням Нацтелерадіо від 18.05.2023 №349.

Змінами викладено у новій редакції розділ III Положення «Особливості порядку видачі та анулювання дозволів на тимчасове мовлення у період дії воєнного чи надзвичайного стану», а також форму заяви про видачу дозволу на тимчасове мовлення.

Рішення Нацтелерадіо від 14.09.2023 №853
чинне з 14.09.2023


НБУ дозволив банкам залучати ФОПів як комерційних агентів з приймання готівки

!  СГ

Національний банк затвердив зміни до Положення про залучення комерційних агентів для надання фінансових платіжних послуг, затвердженого постановою НБУ від 02.08.2022 №168.

Зокрема, право залучати ФОПів як комерційних агентів з приймання готівки тепер мають не лише небанківські фінустанови, а й банки.

Банк, платіжна установа, емітент електронних грошей та емітент платіжних інструментів, які мають намір залучити комерційного агента для надання фінансових платіжних послуг, до подання заяви про внесення відомостей про комерційного агента до Реєстру платіжної інфраструктури зобов’язані перевірити відсутність:

судимості в комерційного агента — ФОПа, керівника комерційного агента, яка не погашена та не знята в установленому законодавством України порядку, за злочини, передбачені в розд. VI, VII, XVII Особливої частини Кримінального кодексу;

обмежень/заборони в комерційного агента — ФОПа, керівника комерційного агента щодо права займатися певною діяльністю згідно з вироком суду, що триває, до погашення або зняття судимості;

відомостей про звільнення комерційного агента — ФОПа, керівника комерційного агента за ст. 40 (п. 7, 8 ч. 1 ст. 40), 41 (п. 1, 11, 2 ч. 1 ст. 41) КЗпП (протягом останніх 5 років);

відомостей про застосування до комерційного агента, який є надавачем платіжних послуг та має агентський договір з емітентом електронних грошей, заходів впливу, крім письмового застереження, за порушення вимог законодавства України у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, а також у сфері реалізації спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) протягом останніх 3 років.

Постанова НБУ від 18.09.2023 №117
чинна з 22.09.2023


Порядок надання фінансової держпідтримки за договорами факторингу

!  Суб’єктам підприємництва

Кабмін вніс зміни до Постанови КМУ від 24.01.2020 №28 «Про надання фінансової державної підтримки», доповнивши її Порядком надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва за договорами факторингу. Додатком до Порядку є Критерії до уповноважених факторів.

Визначено, що надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва за договорами факторингу здійснюється Фондом розвитку підприємництва.

Державна підтримка надається з метою факторингового фінансування суб’єктів підприємництва. Для реалізації мети надання державної підтримки за договорами факторингу факторингове фінансування може бути надано уповноваженим фактором суб’єкту підприємництва в розмірі до 95% суми грошової вимоги згідно з наданими первинними документами, що посвідчують право грошової вимоги.

Строк, протягом якого суб’єкти підприємництва можуть звернутися за отриманням державної підтримки, — 3 роки з дня набрання чинності цією постановою.

Також внесено зміни до Порядку використання коштів державного бюджету, передбачених для забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва, затвердженого постановою КМУ від 24.01.2020 №29.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.09.2023 №1016
чинна з 26.09.2023


Нова форма Звіту про виконання будівельних робіт

!  Будівельникам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-кб (місячна) «Звіт про виконання будівельних робіт», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2024 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2024 втрачає чинність наказ Держстату від 31.05.2022 №113, яким затверджено попередню форму цього звіту.

Наказ Держстату від 07.09.2023 №263
чинний з 07.09.2023


На їхні імпортні обмеження відповімо нашими експортними обмеженнями!

!  Експортерам агропродукції

Кабмін затвердив на 2023 рік перелік товарів, експорт яких до Республіки Болгарія, Румунії, Словацької Республіки, Угорщини та Республіки Польща підлягає ліцензуванню.

До переліку ввійшли:

пшениця і суміш пшениці та жита (меслин), інші (код згідно з УКТЗЕД 1001 99 00 00);

кукурудза, інша (код згідно з УКТЗЕД 1005 90 00 00);

насіння ріпаку або кользи, подрібнене або неподрібнене: насіння ріпаку або кользи з низьким вмістом ерукової кислоти; інші (код згідно з УКТЗЕД 1205 10 90 00, 1205 90 00);

насіння соняшнику, подрібнене або неподрібнене; інше (код згідно з УКТЗЕД 1206 00 91 00, 1206 00 99 00).

Розгляд заявок на одержання ліцензій на експорт зазначених товарів до Республіки Болгарія, Румунії, Словацької Республіки, Угорщини та Республіки Польща здійснюється в 30-денний строк у порядку, встановленому Мінекономіки.

Видача ліцензій на експорт таких товарів здійснюється на підставі погоджень, що надаються Мінагрополітики після двосторонніх консультацій з партнерами у 15-денний строк з дати одержання від Мінекономіки заявки на одержання ліцензій на експорт зазначених товарів без залучення суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності у порядку міжвідомчого обміну інформацією. Підставою для відмови у видачі ліцензії на експорт цих товарів, крім передбачених законодавством, є отримання Мінекономіки від Мінагрополітики інформації про наявність підстав для відмови у видачі зазначеного погодження.

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.09.2023 №1020
чинна з 27.09.2023

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру