• Посилання скопійовано

Суть справи

Які безготівкові платежі реєструвати через РРО?
З’ясуймо, які безготівкові платежі відповідають визначенню розрахункової операції, а отже, мають реєструватися через РРО.

Штраф за заблоковані ПН: роз’яснює ДПСУ
Платник податків після отримання рішення про зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН не подав таблицю даних, первинні документи та письмові пояснення. Чи очікує на нього штраф за відсутність реєстрації ПН/РК?

Штрафи за недостовірну інформацію про КБВ
Мін’юст визначив, як складатимуться протоколи та застосовуватимуться штрафи за подання недостовірної інформації і за неподання (несвоєчасне подання) інформації про кінцевих бенефіціарних власників юросіб.

Туристичний збір: що треба знати
Хто є платниками туристичного збору? Хто є податковими агентами при справлянні туристичного збору? Чи є платниками туристичного збору особи з інвалідністю — нерезиденти та діти-нерезиденти віком до 18 років? Відповідаємо на ці та інші запитання.

Документальне оформлення графіка роботи
Приймаючи працівника за сумісництвом, чи потрібно зазначати в наказі про прийняття на роботу години роботи? Чи достатньо зазначити в наказі «Прийняти на роботу з посадовим окладом 10 000 грн з оплатою пропорційно до відпрацьованого часу»?

Місяць не відпрацьовано: що з компенсацією?
Працівника прийнято на роботу 17.08.2023 за неосновним місцем з окладом 3 500,00 грн (7 000,00 грн х 0,5 ставки). Звільнено — 08.09.2023. Зарплата за 11 робочих днів серпня — 1 673,91 (3 500 грн : 23 х 11). За 6 днів вересня — 1 000,00 (3 500 грн : 21 х 6). Як йому нарахувати компенсацію відпустки за 2 дні виходячи з того, що він пропрацював менше ніж місяць? Як розрахувати середньоденну заробітну плату?

Звільнити директора за його спиною не можна
Директора ТОВ призначають загальні збори. Відповідно, і звільнити його мають загальні збори. Але в обох випадках він має бути присутній на цих зборах! Інакше, на думку Верховного Суду, такі рішення загальних зборів є недійсними, а запис в ЄДР скасовується.

Немає правочину — немає і стягнення майна!
Підставою для стягнення коштів з ТОВ на користь держави є рішення суду про недійсність правочину. Водночас, якщо судове рішення прямо вказує на відсутність реального постачання товару, це унеможливлює стягнення з цього ТОВ майна чи коштів на користь держави.

З відпустки для догляду у відпустку по вагітності
Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, але знову йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Як розрахувати суму допомоги?

Збиткові послуги ФОПа-«загальника»
ФОП на загальній системі надає послуги транспортних перевезень. Буває так, що немає завантаження назад або заявка скасовується, і тоді автомобіль їде назад порожнім. Відповідно, таке перевезення виходить збитковим. Що загрожує ФОПу в такому разі при податковій перевірці?

Поділ неподільної частини відпустки
Чи можна під час дії воєнного стану ділити безперервну частину основної відпустки за бажанням працівника? Чи передбачено штрафи за поділ основної безперервної частини відпустки? Чи можуть працівники (за бажанням) не отримувати щорічну основну, щорічну додаткову відпустку під час дії воєнного стану?

До змісту номеру