• Посилання скопійовано

Купівля однієї квартири у двох продавців

ТОВ — платник ПДВ на загальній системі купує одну квартиру у двох осіб: 1) за договором про відступлення права вимоги за договором купівлі-продажу майнових прав. Договір купівлі-продажу був укладений між забудовником та первинним покупцем. ТОВ є новим покупцем. Первинний покупець відступає право вимоги новому покупцю із зобов’язанням сплати несплаченої частини вартості майнових прав забудовникові; 2) решта майнових прав на квартиру придбавається у забудовника. Який облік та оподаткування?

Майнові права на нерухомість можна вважати активом, бо очікується, що їх використання спричинить в майбутньому надходження економічних вигід у вигляді отримання квартири (п. 3 НП(С)БО 1). Проте немає однозначної позиції щодо того, у складі яких саме активів відображати придбані майнові права. З юридичного погляду, майнові права прирівняні до майна (речі) відповідно до ч. 1 ст. 190 ЦКУ.

На практиці майнові права відображають як виникнення:

1) дебіторської заборгованості, яка згодом погашається при отриманні нерухомості/послуг зі спорудження будівлі;

2) капітальних інвестицій у будівництво;

3) товару.

Позаяк за своєю суттю майнові права на об’єкт інвестування є правом на одержання у власність об’єкта інвестування в майбутньому (після прийняття об’єкта інвестування в експлуатацію), то вважаємо, що доречніше відображати придбані майнові права як дебіторську заборгованість.

В описаному випадку майнові права на один об’єкт (квартиру) придбаваються частково у двох юросіб — у самого забудовника та в іншої юрособи. Договір відступлення права вимоги за договором купівлі-продажу майнових прав у неоплаченій частині не змінює цієї ситуації з погляду підприємства-покупця, адже воно придбаває ці права вперше у забудовника.

До моменту передачі квартири у забудовника — продавця майнових прав виникає кредиторська заборгованість, а у покупця — дебіторська.

Купівля-продаж майнових прав на нерухомість є об’єктом оподаткування ПДВ.  У тому разі, якщо це майнові права на житлову нерухомість,  ПДВ виникає тільки під час першого продажу майнових прав.  Наступні продажі майнових прав на житло відбуваються вже без ПДВ.

Консультують податківці

<...> Під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 п. 14.1 ст. 14 ПКУ). При цьому продаж (реалізація) товарів — це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів (пп. 14.1.202 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Отже, для цілей оподаткування ПДВ операція з постачання майнових прав на об’єкт нерухомого майна є для продавця операцією з постачання об’єкта нерухомого майна.

Враховуючи вищевикладене, операції з постачання майнових прав на об’єкти нерухомого майна є об’єктом оподаткування ПДВ.

Роз’яснення Головного управління ДПС у Запорізькій області від 25.08.2021

Консультують податківці

<...> У випадку, якщо забудовник здійснює будівництво житла силами підрядних організацій, то операція з постачання послуг із спорудження житла (об’єкта житлового фонду) для будівельної організації (надавача послуг - підрядника) є першою поставкою житла відповідно до підпункту 197.1.14 пункту 197.1 статті 197 ПКУ. Такі операції є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковуються ПДВ за ставкою 20 відсотків.

Операції з подальшої передачі готового новозбудованого житла покупцям звільняються від оподаткування ПДВ згідно з підпунктом 197.1.14 пункту 197.1 статті 197 ПКУ. <...>

ІПК ДФСУ від 10.07.2018 №3047/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Згідно з пп. 197.1.14 ПКУ, у цьому підпункті перше постачання неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості означає першу передачу спеціального майнового права на відповідний об’єкт покупцю за договором купівлі-продажу неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості (перший продаж) від замовника будівництва/девелопера будівництва, за яким зареєстровано спеціальне майнове право на відповідний об’єкт.

Тож, на нашу думку, та частина майнових прав, що придбана в юрособи — не забудовника, має придбаватися без ПДВ на підставі пп. 197.1.14 ПКУ.

Таким чином, підприємство-покупець отримує податковий кредит тільки від забудовника і тільки на ту частину майнових прав, що придбана у самого забудовника — бо це був перший продаж майнових прав на житло. Та частина, що придбана в юрособи, яка забудовником не є, продається зі звільненням від ПДВ і тому податкового кредиту на неї немає — тому що це вже не перший продаж майнових прав на житло.

Якщо квартира призначається для використання її в оподатковуваних ПДВ операціях (наприклад, для надання її в оренду за плату, для проживання відряджених осіб або працівників, для подальшого перепродажу тощо), то покупцю не потрібно нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ на підставі п. 198.5 ПКУ. Навіть якщо квартира використовуватиметься для безоплатного проживання в ній фізосіб, які не пов’язані з діяльністю підприємства, то на звичайну вартість оренди такої квартири однаково слід буде нараховувати ПДВ на підставі абз. 2 п. 188.1 ПКУ. Тож це знову-таки буде оподатковувана операція і ПДВ за п. 198.5 ПКУ нараховувати не треба.

Таблиця

Облік придбання майнових прав на одну квартиру від різних осіб*


з/п
Господарська операція Бухгалтерський облік
Д-т К-т Сума
1. Сплачено за майнові права забудовникові (субрахунок 183 чи 371 обирається залежно від строку, коли майнові права мають бути погашені передачею готової квартири — до року після оплати чи пізніше) 371, 183
(забудовник)
311 18 000
2. Отримано податковий кредит з ПДВ за ПН від забудовника 641 644
(забудовник)
3 000
3. Сплачено юрособі за придбання майнових прав без ПДВ 631 (ЮО) 311 17 000
4. Відображено придбані в юрособи майнові права як заборгованість забудовника щодо передачі квартири в майбутньому 371, 183
(забудовник)
631 (ЮО) 17 000
5. Отримано готову квартиру від забудовника (якщо угода була короткострокова, використовується рах. 631) 152 286 631, 183
(забудовник)
32 000
6. Закрито розрахунки з ПДВ під час передачі квартири 644 631, 183
(забудовник)
3 000
7. Зарахування заборгованостей (якщо угода була короткострокова і використовувалися рахунки 371 та 631) 631
(забудовник)
371
(забудовник)
32 000

* Для наочності показано різну вартість частин майнових прав, придбаних у забудовника та в юрособи.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру