• Посилання скопійовано

Що нового

Заповнення «Призначення платежу»у податкових платіжках спрощено

!  Платникам податків

Міністерство фінансів затвердило Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення.

Цей Порядок застосовується у разі використання структурованого формату реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції відповідно до міжнародного стандарту ISO 20022.

Крім цього, внесено зміни до Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок, згідно з якими визначено, що цей Порядок застосовується у разі використання неструктурованого формату реквізиту «Призначення платежу» відповідно до міжнародного стандарту ISO 20022.

Пункт 3 наказу набирає чинності з 1 липня 2023 року.

Тим часом до цього наказу вже було внесено редакційні зміни наказом Мінфіну від 29.03.2023 №159див. «ДК» №15/2023.

Докладніше див. «ДК» №15/2023.

Наказ Мінфіну від 22.03.2023 №148 чинний з 01.04.2023


Набрав чинності Закон про медіа

!  Усім

Як ми повідомляли в «ДК» №3/2023, у газеті «Голос України» 31.12.2022 було опубліковано Закон «Про медіа». 31.03.2023 минуло три місяці від цієї дати, у зв’язку з чим Закон набрав чинності. Одночасно набрали чинності зміни, внесені цим законом до 217 інших нормативно-правових актів.

Однак у Законі є й положення з відкладеною дією. Так, положення ч. 1 ст. 39 цього Закону в частині обсягу європейського продукту для телеканалів набирають чинності з 01.01.2031. Проте вже зараз — з дати набрання чинності цим Законом — для телеканалів, крім іноземних лінійних медіа, європейський продукт має становити не менше ніж 15% загального тижневого обсягу мовлення, через три роки — не менше 25%, через п’ять років — не менше 35%.

Положення ч. 3 ст. 39 цього Закону в частині обсягу програм незалежних студій-виробників для телеканалів набирають чинності з 01.01.2026, а тим часом з 1 січня 2024 року до 1 січня 2026 року для телеканалів європейський продукт, створений незалежними студіями-виробниками, має становити не менше 5% загального тижневого обсягу мовлення, за винятком часу, присвяченого новинам, рекламній інформації, трансляції спортивних заходів та спортивних змагань, причому не менше половини таких програм мають бути створені впродовж попередніх п’яти років.

Положення ст. 40 Закону щодо обсягів програм державною мовою набирають чинності з 01.01.2024, до цієї дати діють тимчасові норми.

Закон України від 13.12.2022 №2849-IX чинний з 31.03.2023


Затверджено критерії важливості для закладів культури та інформаційної сфери

!  Працедавцям

Відповідно до пп. 4 п. 2 Порядку та критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період Міністерство культури та інформаційної політики України затвердило:

Критерії визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для галузі національної економіки в сфері культури;

Критерії визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для галузі національної економіки в інформаційній сфері.

Установлено, що підприємства, установи та організації визначаються такими, що мають важливе значення для галузей національної економіки в сфері культури та інформаційній сфері, у разі відповідності їх одному чи більше критеріям, затвердженим цим наказом.

Наказ МКіІП від 10.03.2023 №106
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 05.04.2023 офіційно не опублікований


МОЗ загострило правила виписування рецептів

!  Усім

З метою посилення контролю за призначенням та відпуском лікарських засобів і медичних виробів за рецептом Міністерство охорони здоров’я внесло зміни до низки власних нормативних документів.

Зокрема, викладено в новій редакції Правила виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджені наказом МОЗ від 19.07.2005 №360. Тепер це Правила виписування рецептів на лікарські засоби і медичні вироби.

Також викладено у новій редакції затверджений тим же наказом Порядок відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, його нова назва — Порядок відпуску лікарських засобів і медичних виробів з аптек та їхніх структурних підрозділів.

лікарських засобів, що виготовляються в умовах аптеки.

Внесено зміни до затвердженої все тим же наказом Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків, а також до Порядку ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 28.02.2020 №587.

Наказ МОЗ від 15.03.2023 №494 чинний з 01.04.2023


НБУ теж визначатиме критично важливих юросіб

!  Юрособам сфери управління НБУ

Національний банк затвердив Положення про порядок визначення Національним банком України юридичних осіб, що є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Це Положення визначає процедуру прийняття Нацбанком рішень щодо визначення юросіб критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період та встановлює критерії, за якими здійснюється визначення юросіб, що мають важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади, у межах повноважень Нацбанку з урахуванням Порядку та критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Нацбанк приймає рішення про визначення критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період згідно з Порядком стосовно таких юросіб:

банків;

небанківських фінансових установ та юросіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснює Нацбанк;

небанківських надавачів платіжних послуг, визначених Законом «Про платіжні послуги», операторів платіжних систем, технологічних операторів платіжних послуг, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких / оверсайт платіжної інфраструктури щодо яких здійснює Нацбанк;

юросіб, які отримали ліцензію Нацбанку на надання банкам послуг з інкасації та погодження Нацбанку на здійснення операцій з оброблення та зберігання готівки;

єдиного об’єднання страховиків, які здійснюють обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам;

юросіб, які надають послуги системно важливим банкам, що є допоміжними до платіжних послуг, і їхня діяльність безпосередньо пов’язана з обслуговуванням банківських автоматів, платіжних терміналів, виконанням міжбанківських платіжних операцій.

Постанова НБУ від 24.03.2023 №32 чинна з 29.03.2023


Уточнено вимоги щодо ввезення (пересилання) в Україну рибних продуктів

!  Імпортерам

Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Вимог щодо ввезення (пересилання) на митну територію України харчових продуктів тваринного походження, кормів, сіна, соломи, а також побічних продуктів тваринного походження та продуктів їх оброблення, переробки, затверджених наказом Мінагрополітики від 16.11.2018 №553.

Зокрема, уточнено, що рибні продукти мають бути отримані з риби, ракоподібних чи молюсків, які походять з території країни, зони або компартмента, що відповідно до вимог Кодексу здоров’я водних тварин МЕБ є вільними від епізоотичного некрозу гематопоетичної тканини (EHN), жовтоголового захворювання, синдрому Таура, вірусної геморагічної септицемії (VHS), інфекційного некрозу гематопоетичної тканини (IHN), вірусної анемії лососевих (ISAV), вірусу герпесу Коі (KHVD), захворювання білих плям (WSD), вірусів Perkinsus marinus, Marteilia refringens, Bonamia exitiosa, Bonamia ostreae. Зазначену вимогу застосовують виключно до сприйнятливих видів відповідно до вимог Кодексу здоров’я водних тварин МЕБ.

Також уточнено, що вищезазначені вимоги не поширюються на такі рибні продукти:

рибні продукти, отримані з видів, які відповідно до вимог Кодексу здоров’я водних тварин МЕБ не є сприйнятливими до вищезгаданих хвороб;

дикі водні тварини та рибні продукти, отримані з них, що вивантажуються з рибальських суден для безпосереднього споживання людиною;

рибні продукти (інші ніж живі водні тварини), отримані з водних тварин та призначені для безпосереднього споживання людиною без проведення подальшої обробки на території України;

ракоподібні та молюски, запаковані та марковані для споживання людиною, які більше не можуть функціонувати як живі тварини у разі повернення у водне середовище;

ракоподібні та молюски, призначені для споживання людиною без подальшої обробки та запаковані для роздрібного продажу;

ракоподібні та молюски, запаковані та марковані для споживання людиною, призначені для подальшої обробки без тимчасового зберігання в місці обробки;

риба, забита та випотрошена перед відправленням (відвантаженням).

Крім цього, викладено у новій редакції Форму міжнародного сертифіката для ввезення (пересилання) на митну територію України рибних продуктів, призначених для споживання людиною.

Наказ Мінагрополітики від 24.02.2023 №261
набирає чинності через 6 місяців з дня офіційного опублікування,
станом на 05.04.2023 офіційно не опублікований


Контролювати викиди будуть автоматизовані системи

!  Підприємствам

Кабмін затвердив Порядок запровадження обов’язкових автоматизованих систем контролю викидів забруднюючих речовин.

Цей Порядок визначає механізм запровадження обов’язкових автоматизованих систем контролю за обсягом та параметрами викидів забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря організованими стаціонарними джерелами.

Функціонування автоматизованої системи контролю викидів забезпечується шляхом застосування автоматизованих інструментальних вимірювань обсягів та параметрів викидів забруднюючих речовин від стаціонарних джерел.

Автоматизовані інструментальні вимірювання проводяться суб’єктами господарювання у разі:

експлуатації виробництва або технологічного устаткування на новоствореному стаціонарному джерелі відповідно до переліку виробництв та технологічного устаткування, на яких проводяться автоматизовані інструментальні вимірювання параметрів викидів забруднюючих речовин, згідно з додатком;

виробничої необхідності за власною ініціативою суб’єкта господарювання шляхом прийняття рішення про проведення таких вимірювань за визначеними ним речовинами та показниками, про що зазначений СГ повідомляє Міндовкілля листом у місячний строк з дня прийняття такого рішення.

Постанова КМУ від 28.03.2023 №272
чинна з 31.03.2023 та діє з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні


Затверджено Порядок надання грантів УБД на створення/розвиток власного бізнесу

!  Учасникам бойових дій

Кабмін вніс зміни до Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, Порядку надання грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства, Порядку надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства, затверджених постановою КМУ від 21.06.2022 №738, а також додав до затверджених цієї постановою порядків Порядок надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей.

Цей Порядок визначає умови, критерії, механізм надання безповоротної державної допомоги учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей у формі грантів на створення або розвиток власного бізнесу за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та коштів, що надходять на рахунок «Фонд підтримки малого та середнього бізнесу» Мінекономіки, відкритий в НБУ.

Новозатверджений Порядок надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей та зміни до Порядку використання коштів з рахунку «Фонд підтримки малого та середнього бізнесу», затвердженого постановою КМУ від 12.10.2022 №1156, чинні з 10.04.2023.

Постанова КМУ від 30.03.2023 №286 чинна з 01.04.2023


Латинка у назві — не обов’язково англійська

!  СГ

Міністерство юстиції внесло зміни до Вимог до написання найменування юридичної особи, її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, крім організації профспілки, затверджених наказом Мін’юсту від 05.03.2012 №368/5.

Зокрема, уточнено, що:

при написанні найменування юрособи іноземною мовою (було — англійською мовою) використовуються літери латинського алфавіту;

при написанні найменування юрособи іноземною мовою (було — англійською мовою) використовуються великі та малі літери латинського алфавіту (A, a, B, b, C, c, D, d, E, e, F, f, G, g, H, h, I, i, J, j, K, k, L, l, M, m, N, n, O, o, P, p, Q, q, R, r, S, s, T, t, U, u, V, v, W, w, X, x, Y, y, Z, z).

Також викладено у новій редакції форми заяв у сфері держреєстрації юросіб, ФОПів та громадських формувань, але загалом їх поменшало: нема заяви щодо підтвердження відомостей про КБВ юрособи.

Наказ Мін’юсту від 29.03.2023 №1158/5 набирає чинності з 01.05.2023


У Правилах пожежної безпеки враховано потреби осіб з інвалідністю

!  Власникам нерухомості

Міністерство внутрішніх справ затвердило зміни до Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом МВС від 30.12.2014 №1417.

Зокрема, визначено, що у разі перебування осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення (далі — маломобільні особи) на об’єкті в інструкціях про заходи пожежної безпеки додатково передбачається порядок дій і шляхи евакуації цих осіб у розрізі нозологій, у якому міститься інформація щодо:

наявності системи оповіщення про надзвичайні ситуації з візуальною (для осіб із порушенням слуху) та звуковою (для осіб із порушенням зору) подачею інформації;

необхідної чисельності людей для надання послуги фізичного супроводу під час евакуації маломобільних осіб;

наявності кваліфікованого персоналу, навченого технік та методик безпечного супроводу маломобільних осіб;

можливості/неможливості самостійного пересування маломобільних осіб без сторонньої допомоги вниз сходами;

відстані, а також кількості прольотів сходів, яку маломобільні особи можуть проходити без сторонньої допомоги;

можливості/неможливості маломобільних осіб самостійно продовжити та закінчити евакуацію, якщо допомога буде надана тільки на складному відрізку шляху;

кількості зупинок, які за необхідності потрібно зробити маломобільним особам, щоб відпочити для продовження евакуації;

засобів індивідуальної мобільності, які маломобільні особи можуть самостійно використовувати під час евакуації (крісло колісне, палиця, милиці, ходунки, палиця тактильна (біла тростина));

максимальної відстані від місця можливого перебування маломобільних осіб до найближчого місця безпеки;

наявності допоміжних пристроїв на шляхах евакуації (поручні, пандуси, пожежні ліфти);

місцезнаходження крісел колісних для евакуації (за необхідності) та видів керування (з електроприводом чи ручне);

розташування найкоротшого безпечного шляху до виходу, інших шляхів (пандусів) евакуації маломобільних осіб.

Тим часом до цього наказу внесено деякі зміни наказом МВС від 21.03.2023 №218.

Наказ МВС від 01.03.2023 №141
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 05.04.2023 офіційно не опублікований

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру