• Посилання скопійовано

Утилізація акумуляторів, які були товаром

Підприємство займається оптовою торгівлею акумуляторами. Певна їх кількість стала непридатною для продажу, і вирішено передати їх на утилізацію спеціалізованому підприємству. Як документально оформити перетворення товару на брухт з метою звільнення продажу такого брухту від ПДВ і як провести це в бухобліку?

Чинним Положенням №223 не встановлено спеціальних правил щодо обліку таких акумуляторів або спеціальної форми звітності для тих підприємств, які передають такі акумулятори на утилізацію. Тож ці правила підприємство розробляє самостійно.

Зауважимо, що хоча Положення №223 поширюється на відпрацьовані акумулятори (див. п. 2 та п. 3 Положення №223), на нашу думку, його слід застосовувати до всіх акумуляторів, що передаються на утилізацію з різних причин, у тому числі і через непридатність для продажу.

Відповідно до п. 23 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ тимчасово до 1 січня 2027 року від оподаткування податком на додану вартість звільняються операції з постачання, у тому числі операції з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД.

У Переліку №15 містяться такі позиції:

— 8548 10 21 00 використані (виснажені) акумулятори електричні, свинцево-кислотні;

— 8548 10 91 00 залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю.

Згідно з п. 8.4 та 8.5 розд. VIII Правил №795 списує акумулятори спеціальна комісія, призначена керівником підприємств. У наведеному випадку, коли акумулятори є товаром і призначені для продажу, на них не ведуть картки обліку. Тож рішення комісії із зазначенням причини списання акумуляторів оформлюють актом у довільній формі, який затверджується керівником.

Зокрема, якщо через тривале зберігання акумуляторів вони втратили споживчі якості, їх можна розглядати як виснажені. В акті доцільно зазначити дату виготовлення, строк зберігання, фактичний строк зберігання, зафіксувати втрату якості і уточнити причини цього. Якщо, наприклад, акумулятори мають механічні пошкодження, вони можуть розглядатися як брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю.

На підставі такого акта продаж акумуляторів спеціалізованому підприємству не оподатковують ПДВ, а в бухобліку проводять два записи:

1) акумулятори списують з рахунку товарів: Д-т 947 К-т 281 і нараховують ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ;

2) замість акумуляторів оприбутковують відходи за ціною можливого їх продажу спеціалізованому підприємству: Д-т 209 К-т 718.

Позаяк акумулятори як товар коштували дорожче, ніж їх можна продати на утилізацію, у підсумку підприємство матиме збиток на суму різниці між вартістю акумуляторів та ціною можливого продажу відходів.

ПН складають на звільнену операцію без ПДВ, на фактичну вартість продажу акумуляторів як брухту. Код ставки — 903, код пільги — 14060465.

Нормативна база

  • Перелік №15 — Перелік відходів та брухту кольорових металів, операції з постачання яких, зокрема операції з імпорту, тимчасово, до 1 січня 2027 року, звільняються від обкладення податком на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 12.01.2011 №15.
  • Положення №223 — Положення про порядок збирання та переробки відпрацьованих свинцево-кислотних акумуляторів, затверджене наказом Мінпрому, Мінекономіки, Мінекобезпеки від 31.12.1996 №223/154/165.
  • Правила №795 — Правила експлуатування акумуляторних свинцевих стартерних батарей колісних транспортних засобів і спеціальних машин, виконаних на колісних шасі, затверджені наказом Мінтрансзв’язку від 02.07.2008 №795.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру