• Посилання скопійовано

19 квітня — останній день сплати ЄСВ ФОПами

Наближається 19 квітня — граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за І квартал. Але через війну наразі всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ. Нагадаємо про чинні правила.

Рахунки для сплати

ДПС повідомила, що з 1 січня 2023 року рахунки з ЄСВ не змінюватимуться.

Проте насправді для Києва вони змінилися, і про це ДПС теж повідомила. Нові рахунки діють з 1 лютого.

Отже, здебільшого у 2023 році і надалі діятимуть рахунки щодо сплати ЄСВ, відкриті ще 2021 року. Проте, аби не пропустити зміни, краще перед сплатою ЄСВ перевірити реквізити рахунку, зокрема у рубриці «Стан розрахунків з бюджетом» в Е-кабінеті.

Нагадуємо, що для категорії платників ЄСВ — ФОПів та самозайнятих осіб передбачено символ «204». Тож номер рахунку для сплати ЄСВ (цифри з дев’ятнадцятої до двадцять першої літерно-цифрового номера рахунку) відповідає категорії платника ЄСВ (містить ті самі 204).

А ті, хто сплачує податки та ЄСВ з єдиного рахунку, можуть це робити й надалі.

Мінімальний та максимальний розмір ЄСВ за I квартал

За Законом про Держбюджет на 2023 рік, з 1 січня розмір мінімальної зарплати дорівнює 6 700 грн. Цей розмір діятиме (принаймні так заплановано) протягом усього 2023 року.

Відповідно, мінімальний місячний страховий внесок з ЄСВ у І кварталі 2023 року становить: 6 700 х 22% = 1 474 грн. А за сам І квартал 2023 року мінімальна сума ЄСВ до сплати за себе у ФОПа, незалежно від системи оподаткування і групи, становить 4 422 грн (1 474 х 3).

Максимальна база для нарахування ЄСВ з 1 січня 2023 року дорівнює 100 500 грн. Отже, максимальний місячний страховий внесок за місяць І кварталу становитиме: 100 500 х 22% = 22 110 грн. Тобто за І квартал 2023 року максимальний розмір ЄСВ до сплати за себе становить для підприємців 66 330 грн.

Чи можна не платити ЄСВ під час війни?

ФОПи (як на ЄП, так і на загальній системі), особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців (п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ).

Згідно із Законом про ЄСВ платники, які скористаються цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому відповідно єдиний внесок не нараховували, не обчислювали та не сплачували.

Проте це не позбавляє права добровільно сплачувати ЄСВ за себе та зазначати суми такого ЄСВ у розрахунку ЄСВ до декларації з метою отримання страхового стажу.

Увага! Всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ за себе за всі місяці І кварталу 2023 року. Але за бажанням це можна зробити добровільно, у розмірі, не меншому за мінімальний і не більшому за максимальний.

Наголосимо, що ДПС уже просить робити це. Звісно, з метою, аби не втратити страхового стажу, а головна мета — складна ситуація з наповненням коштами щодо сплати ЄСВ.

Зверніть увагу!

20 лютого відбулося засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ. На ньому, зокрема, було ухвалено рішення рекомендувати ВРУ прийняти за основу урядовий законопроєкт №8401 щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. А за цим законопроєктом ФОПів позбавлять права не сплачувати ЄСВ за себе під час війни. Скасування пільги передбачається з 1 липня 2023 року.

Окремі пільги щодо несплати ЄСВ

Чи платити ЄСВ, якщо фізособа, яка є ФОПом, працює за трудовим договором? Якщо ФОПи (як «загальники», так і «єдинники») одночасно перебувають у трудових відносинах, то вони можуть не платити ЄСВ за себе. І страховий стаж вони матимуть! Але тільки за умови, що роботодавець за основним місцем роботи сплатив за них ЄСВ у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок.

Якщо у певному місяці роботодавець сплатив ЄСВ, але менше за мінімальний страховий внесок, то для отримання страхового стажу такі самозайняті особи ЄСВ за себе платитимуть. І в розмірі, не меншому за мінімальний внесок!

Чи можуть ФОПи-працівники бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше від максимальної величини бази нарахування ЄСВ? Тобто обов’язку платити ЄСВ такі ФОПи не мають. А добровільно можуть?

Єдиної позиції щодо цього ДПС не визначила.

ФОП-«незалежник»

Якщо з 1 січня 2021 року фізособа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність, вона обліковується ДПС як фізособа-підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності. ФОП-«незалежник», який отримує пенсію або соцдопомогу, ЄСВ за себе не сплачуватиме. Хоча може і платити — за умови добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Для пересічної фізособи, яка здійснює незалежну профдіяльність і статусу ФОПа не має, такої пільги не передбачено. Про це ми писали в статті «ЄСВ зі «сплячого» ФОПа» у «ДК» №01-02/2021.

ФОПи-пенсіонери й особи з інвалідністю

Також звільняються від сплати за себе ЄСВ ФОПи, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу.

До якого числа сплачувати ЄСВ за I квартал?

Закон про ЄСВ (абз. 3 ч. 8 ст. 9) каже, що ФОПи мають сплачувати ЄСВ до 20 числа місяця, наступного за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. За інформацією територіальних податківців, останнім днем є 19 число. Також за календарем ДПС останнім днем сплати ЄСВ ФОПами за I квартал є 19 квітня.

Чи буде штраф, якщо не сплатити ЄСВ у зазначені строки?

Штрафу не буде, як не буде і пені. І для цього є аж дві підстави!

Законом №540 та Законом №591 передбачається, що за несвоєчасну сплату ЄСВ штрафи і пеня не застосовуються до останнього дня дії місяця карантину включно. А карантин діє до 30 квітня 2023 року. Відповідно до цієї дати фінансових штрафів і пені не буде.

До того ж Законом №2120 (див. «ДК» №13/2022) передбачено, що на час воєнного стану (наразі до 20 травня 2023 року) штрафів за несплату ЄСВ, як фінансових, так й адміністративних, не буде.

Проте слід пам’ятати вищезгадане правило: немає сплати ЄСВ — немає і страхового стажу за цей період! Тож платити ЄСВ за відсутності поточного підприємницького доходу чи ні, кожен ФОП вирішує самостійно.

Нормативна база

  • Закон №1058 — Закон України від 09.07.2003 №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
  • Закон №540 — Закон України від 30.03.2020 №540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».
  • Закон №591 — Закон України від 13.05.2020 №591-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».
  • Закон №2120 — Закон України від 15.03.2022 №2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру