• Посилання скопійовано

Суть справи

Новий порядок заповнення податкових платіжок
У платіжних інструкціях у реквізиті «Призначення платежу» треба буде зазначати лише код сплати податків та ЄСВ (здебільшого — 101) і наводити назву податку або ЄСВ та звітний період, за який вони сплачуються.

Бухгалтерська довідка: як і в яких випадках її складають
Напевно, немає бухгалтера, який би не чув слів «бухгалтерська довідка». А ось складали її не всі, і не всі впевнені, в яких випадках можна її складати та чи є типова форма цього документа. З’ясуймо це на підставі свіжого роз’яснення від Мінфіну, наданого в листі від 21.03.2023 №41010-07-5/7607 (див. «ДК» №15/2023).

19 квітня — останній день сплати ЄСВ ФОПами
Наближається 19 квітня — граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за І квартал. Але через війну наразі всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ. Нагадаємо про чинні правила.

Е-документообіг із контрагентом
Спілкуючись із контрагентами шляхом електронного листування, пам’ятайте! Правила електронного листування варто врегулювати у договорі. Адже такі листи та надіслані за їх допомогою документи зазвичай не містять електронних підписів.

Гумдопомога чи благодійництво?
Як розрізнити благодійну та гуманітарну допомогу? Якщо в документах, актах приймання-передачі зазначено «передано гуманітарну (благодійну) допомогу», таку допомогу вважати благодійною чи гуманітарною чи на власний розсуд?

Арешт рахунків унаслідок недопуску до перевірки
Верховний Суд вважає: якщо платник податків не допускає податківців до перевірки, то йому для розблокування арештованих банківських рахунків доведеться взяти участь у двох судових провадженнях.

Засновник дарує корпоративні права
Фізособа, один із засновників ТОВ 1 (68%), дарує ТОВ 2 корпоративні права ТОВ 1. Як відображати таку господарську операцію в бухгалтерському обліку ТОВ 1 та ТОВ 2?

Якщо ваш засновник — резидент рф
Через значну кількість звернень до редакції від юросіб, які мають засновників із рф, ми надали відповіді на кілька важливих запитань щодо роботи таких підприємств та вчинення ними окремих госпоперацій.

Утилізація акумуляторів, які були товаром
Підприємство займається оптовою торгівлею акумуляторами. Певна їх кількість стала непридатною для продажу, і вирішено передати їх на утилізацію спеціалізованому підприємству. Як документально оформити перетворення товару на брухт з метою звільнення продажу такого брухту від ПДВ і як провести це в бухобліку?

Як заповнювати звіт неприбуткової
Заповнили звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за касовим методом. Але зателефонували з податкової і просять заповнити за методом нарахувань, щоб показники збігалися зі звітом про фінрезультати. Чи має рацію ДПС?

Купівля однієї квартири у двох продавців
ТОВ — платник ПДВ на загальній системі купує одну квартиру у двох осіб: 1) за договором про відступлення права вимоги за договором купівлі-продажу майнових прав. Договір купівлі-продажу був укладений між забудовником та первинним покупцем. ТОВ є новим покупцем. Первинний покупець відступає право вимоги новому покупцю із зобов’язанням сплати несплаченої частини вартості майнових прав забудовникові; 2) решта майнових прав на квартиру придбавається  у забудовника. Який облік та оподаткування?

Як визначити дату початку плати за оренду землі
Юрособа уклала договір оренди землі з фізособою 20.09.2022. Проте держреєстрація права оренди відбулася щойно 02.12.2022. Чи повинна юрособа нараховувати орендну плату з дня підписання договору?

Пиво в кафе задарма або зі знижкою
Кафе бажає прискорити реалізацію пива та інших напоїв, тому що наближаються кінцеві строки реалізації. Для цього запроваджує акції: до страви додаються безкоштовно пляшки пива або газованих напоїв. Чи можна надавати напої безоплатно або за символічними цінами? Які податкові наслідки?

Чи потрібна тарифна сітка
На підприємстві посадові оклади працівників зазначені в штатному розписі. Сітки посадових окладів немає. Підприємство галузеві угоди не підписувало. Чи є порушенням праця без тарифної сітки? Чи можна підвищувати оклади тільки за окремими посадами, а не за всіма?

До змісту номеру