• Посилання скопійовано

Засновник дарує корпоративні права

Фізособа, один із засновників ТОВ 1 (68%), дарує ТОВ 2 корпоративні права ТОВ 1. Як відображати таку господарську операцію в бухгалтерському обліку ТОВ 1 та ТОВ 2?

В обліку ТОВ 1

Облік статутного капіталу (СК) ведуть на субрахунку 401 «Статутний капітал».

В Інструкції №291 зазначено, що аналітичний облік статутного капіталу на цьому субрахунку ведуть за видами капіталу за кожним засновником, учасником, акціонером тощо.

Тож після зміни учасника в аналітичному обліку на субрахунку 401 треба буде також змінити учасника: замість фізособи, яка мала частку 68%, записати ТОВ 2.

В обліку ТОВ 2

З погляду бухобліку корпоративні права іншого ТОВ є фінансовими інвестиціями. Облік фінінвестицій ведуть згідно з нормами НП(С)БО 12.

Але в НП(С)БО 12 не зазначено, як обліковувати фінінвестиції, отримані безоплатно. Тож рекомендуємо звернутися до Мінфіну для отримання консультації з цього питання.

Далі наведемо власне бачення особливостей обліку безоплатно отриманих корпоративних прав (фінінвестицій).

Згідно з Інструкцією №291 на субрахунку 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів» узагальнюють інформацію про доходи від безоплатно одержаних, серед іншого, фінансових інвестицій. Дохід від безоплатно одержаних фінансових інвестицій визнають при їх вибутті.

Причому на субрахунку 718 «Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів», як зазначено в Інструкції №291, відображають доходи від безоплатно одержаних оборотних активів (окрім фінансових інвестицій). Тобто, навіть якщо безоплатно отримані фінінвестиції відносять до оборотних активів, дохід слід відображати так, як наведено вище — на субрахунку 745 і тільки в момент вибуття фінінвестицій.

Тобто на момент отримання фінансових інвестицій вони мають бути відображені на балансі, але не з визнанням доходу.

Причому залежно від мети отримання фінінвестицій, строку, на який вони отримані, такі фінінвестиції можуть обліковуватися у складі необоротних активів на одному з субрахунків рахунку 14 «Довгострокові фінансові інвестиції» або у складі поточних інвестицій на рахунку 35 «Поточні фінансові інвестиції».

Мають бути відображені на балансі, але у кореспонденції з яким рахунком?

На наш погляд, на субрахунку 424 «Безоплатно одержані необоротні активи».

Тож безоплатне отримання корпоративних прав, на наш погляд, відображають проведенням: Д-т 14, 35 К-т 424.

За якою вартістю?

Про це в НП(С)БО 12 жодного слова.

На наш погляд, за аналогією з безоплатним отриманням інших активів (приміром, основних засобів, запасів) — за справедливою вартістю. Тобто за вартістю, за якою такі корпоративні права можна продати.

Надалі отримані корпоративні права (фінінвестиції) обліковують у порядку залежно від мети їх придбання, строку, на який вони придбані.

Особливості такого обліку описано в розділі «Оцінка фінансових інвестицій на дату балансу» (п. 8 — 15 НП(С)БО 12).

Нормативна база

  • Інструкція №291 — Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.1999 №291.
  • НП(С)БО 12 — Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 12 «Фінансові інвестиції», затверджене наказом Мінфіну від 26.04.2000 №91.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру