• Посилання скопійовано

ЄСВ зі «сплячого» ФОПа

З 1 січня 2021 року ФОПи, які не мають у певному місяці доходу, можуть не сплачувати ЄСВ за себе. А до 1 березня 2021 року «сплячі» ФОПи можуть списати старі борги з ЄСВ.

Що змінилося з 1 січня 2021 року?

Законом №592 передбачено зміни у сплаті ЄСВ самозайнятими особами, які набрали чинності з 01.01.2021 р., а саме:

1) для фізосіб-підприємців (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування), осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства скасовується обов'язок сплачувати мінімальний розмір ЄСВ за місяці, в які не було отримано доходу (прибутку) (п. 2 част. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Тобто для фізосіб-підприємців, які застосовують загальну систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства, якщо не отримано доходу (прибутку) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, самостійне визначення бази нарахування єдиного внеску є виключно правом, а не обов'язком;

2) звільняються від сплати за себе єдиного внеску фізособи-підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, якщо вони отримують пенсію за віком, або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску тільки добровільно (част. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ);

3) звільняються від сплати єдиного внеску за себе (п. 9-8 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ):

— особи, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізосіб-підприємців і провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізособою-підприємцем, так і особою, яка провадить незалежну професійну діяльність;

— особи, які провадять незалежну професійну діяльність та фізособи-підприємці, які мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше від мінімального страхового внеску.

Докладніше про це ми писали у статті «Сплячі» ФОПи, або Як не платити ЄСВ» у «ДК» №24/2020.

А що ж у ФОПів-«єдинників»?

Нагадаємо, що Законом №1072 звільнено від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску платників єдиного податку 1-ї групи за періоди з 1 до 31 грудня 2020 року, з 1 до 31 січня, з 1 до 28 лютого, з 1 до 31 березня, з 1 до 30 квітня та з 1 до 31 травня 2021 року за себе.

Тобто єдиний внесок «спрощенці» 1-ї групи не сплачують за грудень 2020 року та 5 місяців з січня до травня (включно) 2021 року. Важливо, що законом чітко визначено, що ці місяці несплати єдиного внеску включаються до страхового стажу «єдинника» 1-ї групи.

На жаль, для інших груп платників єдиного податку такої можливості не передбачено.

А що зі старими боргами з ЄСВ?

Уперше це питання намагалися вирішити Законом №592, про що ми писали в згаданій статті у «ДК» №24/2020. Цей закон надавав можливість списати борги з єдиного соцвнеску, нарахованого фізособам-підприємцям на загальній системі оподаткування та фізособам, які здійснюють незалежну професійну діяльність з 1 січня 2017 року, за умови що вони справді не отримували доходів, ліквідувалися і подали ДПС усю необхідну звітність протягом спеціально встановленого цим законом терміну.

Проте скористатися такою можливістю встигли не всі, тому строки проведення цієї акції було подовжено до 1 березня 2021 року.

Зверніть увагу!

Щодо списання недоїмки з ЄСВ тих платників, які звернулися із заявами про списання на підставі Законів №592 та №786 у строк до 31 серпня 2020 року, але їх діяльність як суб'єктів підприємницької діяльності на момент звернення вже була припинена в періоді з 1 січня 2017 року до 3 червня 2020 року — таким платникам не потрібно звертатися із заявою повторно: контролюючі органи здійснять списання на підставі документів, які були подані раніше, на підставі законів №592 та №786 (див. «ДК №51-52/2020).

Отже, нагадаємо загальні правила.

1. Коло суб'єктів, які мають право на таке списання, не змінюється: це фізособи-підприємці (крім фізосіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

2. Підлягають списанню у порядку, визначеному Законом про ЄСВ, не сплачені станом на 1 грудня 2020 року суми недоїмки за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, у разі якщо дотримано таких умов:

— такі платники у відповідних місяцях періоду з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року не отримали доходу (прибутку) від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб,

— якщо до 1 березня 2021 року подано необхідні документи, а саме:

а) для фізосіб-підприємців на загальній системі оподаткування:

— заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, яка подається державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи фізособи-підприємця (якщо така заява не подавалася раніше);

— заяву про списання заборгованості та

— звітність відповідно до вимог ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року, які подаються до податкового органу за основним місцем обліку (якщо така звітність не подавалася раніше або була подана з помилками).

б) для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність:

— заяву про списання заборгованості;

— заяву про зняття з обліку як платника єдиного внеску (якщо така заява не подавалася раніше) та

— звітність відповідно до вимог ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року, які подаються до податкового органу за основним місцем обліку (якщо така звітність не подавалася раніше, або була подана з помилками).

Нагадаємо, що зазначена письмова заява про списання заборгованості подається на ім'я начальника відповідного територіального управління ДПС у довільній формі.

Нормативна база

  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».
  • Закон №592 — Закон України від 13.05.2020 р. №592-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників».
  • Закон №786 — Закон України від 14.07.2020 р. №786-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб — підприємців».
  • Закон №1058 — Закон України від 09.07.2003 р. №1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».
  • Закон №1072 — Закон України від 04.12.2020 р. №1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру