• Посилання скопійовано

Лікарняний оформлено працівником лікаря-ФОПа

ВС вважає*, що непрацездатність може засвідчити як лікар-ФОП, так і його працівники. У яких випадках це працює?

Звісно, тепер законодавство із соцстрахування тимчасової непрацездатності дещо інше. І замість ФСС тепер ПФУ (саме він приймає заявки на фінансування лікарняних та декретних, а також приходить на перевірки!), а паперові лікарняні дедалі більше виходять з обігу (хоча до кінця війни вони ще застосовуватимуться).

* Постанова Верховного Суду від 05.12.2022 у справі №440/2621/21.

Але питання засвідчення тимчасової непрацездатності будуть актуальними завжди. І саме вони розглядаються у судах. Тож згадати, як це було і на які питання розраховувати під час перевірки, варто кожному роботодавцю.

Це було, коли роботодавців ще перевіряв ФСС

Згідно з наказом Управління виконавчої дирекції ФСС з 15.02.2021 до 19.02.2021 було проведено планову перевірку ТОВ за період з 12.06.2018 до 31.12.2020 з питань дотримання порядку використання страхувальником страхових коштів Фонду.

За результатами перевірки складено акт, де зафіксовано порушення щодо нарахування та виплати допомоги за листком непрацездатності, виданим не у встановленому порядку, а саме: листок непрацездатності видав не лікар закладу охорони здоров’я і не лікар, що провадить господарську діяльність з медичної практики як ФОП, а найманий працівник лікаря-ФОПа!

ФСС прийняв рішення про повернення неправомірно витраченої суми страхових коштів у розмірі 19 916,02 грн та сплату штрафу на суму 9 958,01 грн. А ТОВ звернулося до суду.

Хто має право оформлювати лікарняний

Отже, практична ситуація. Маємо фізособу-лікаря, яка:

1) зареєстрована як ФОП,

2) одержала в установленому порядку ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики;

3) уклала із Національною службою здоров’я України договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій;

4) уклала трудові договори з лікарями-працівниками медичної практики.

Звісно, що працювати на такого ФОПа можуть не лише лікарі, а й працівники з іншим фахом: прибиральниці, водії, секретар, бухгалтер тощо. Проте зрозуміло, що листок непрацездатності оформив працівник-лікар, який проводив огляд людини, що звернулася по допомогу.

Але, на думку ФСС, паперові листки непрацездатності, оформлені не безпосередньо лікарем-ФОПом з медичною ліцензією, а його працівниками, не є дійсними, адже працівники ФОПа не належать до кола тих, хто наділений правом видачі листків непрацездатності згідно з Інструкцією №4551.

1 Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 №455.

Натомість ТОВ вважає, що жодних порушень ані з боку комісії із соцстраху на підприємстві, ані з боку лікарів не було. ФОП має всі дозвільні документи для провадження господарської діяльності з медичної практики й отримав у встановленому порядку бланки листків непрацездатності від Департаменту охорони здоров’я.

Можливо, не менш важливу роль у цій ситуації відіграв сам лікар-ФОП, який вступив у справу як третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на боці ТОВ. Він заявив, що у його діях порушень чинного законодавства не було. Принаймні МОЗ жодних заборон щодо складання листків непрацездатності його працівниками не висував. Складалися вони завжди від імені самого ФОПа і були засвідчені його печаткою та підписом. Отже, незалежно від того, хто ці листки складав, видав їх сам ФОП.

Що кажуть Ліцензійні умови?

ФОП, який не має спеціальної освіти та не відповідає єдиним кваліфікаційним вимогам, затвердженим МОЗ, теж має право отримати ліцензію! Але тоді він зобов’язаний укомплектувати штат медичними та немедичними працівниками відповідно до заявлених спеціальностей.

Вимоги до ФОПа у галузі медичної практики

Відповідно до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 №285, СГ забезпечує наявність щонайменше одного медичного працівника, зокрема з числа працюючих за сумісництвом, за кожною заявленою лікарською спеціальністю, спеціальністю молодших спеціалістів із медичною освітою та немедичних працівників, які працюють у системі охорони здоров’я.

ФОП має право приймати на роботу лікарів відповідно до заявленої спеціальності, а молодших спеціалістів з медичною освітою — залежно від профілю (спеціальності) за умови, що їхній кваліфікаційний рівень відповідає єдиним кадровим вимогам, затвердженим МОЗ. ФОПи з числа молодших спеціалістів із медичною освітою провадять медичну практику самостійно або під керівництвом лікаря.

Зрозуміло, що немає сенсу наймати штат лікарів і робити замість них їхню роботу — оглядати пацієнтів та складати листки непрацездатності.

Тож суд першої інстанції став на бік ТОВ. Проте апеляційна інстанція зауважила, що, справді, певні дії у цих листках були відображені лікарями — найманими працівниками ФОПа-лікаря. Проте це лише вказує на певні порушення особою, що видала такі листки непрацездатності, проте жодним чином не свідчить про те, що такі листки непрацездатності були видані не у встановленому порядку, на що посилається ФСС в акті документальної перевірки.

Крім того, ці листки непрацездатності були видані від імені ФОПа-лікаря і на них містяться відбитки печатки та підписи саме ФОПа (тобто особи, яка має ліцензію).

Що вирішив ВС?

ВС цілком погодився з висновками судів попередніх інстанцій.

Але все ж таки звернув увагу на те, що на момент подій, які розглядалися під час перевірки, відповідно до пп. 3.1.1 п. 3.1 розділу ІІІ Положення №131 до повноважень комісії із соціального страхування підприємства входила, зокрема, перевірка правильності видачі та заповнення документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення.

1 Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затверджене постановою правління ФССУ від 19.07.2018 №13.

Увага! У 2023 році у вас на підприємстві такої комісії вже може і не бути.

Водночас згідно з пунктом 8.1 розділу 8 Інструкції №455 контроль за виконанням цієї Інструкції закладами охорони здоров’я всіх відомств здійснюють у межах своєї компетенції Міністерства охорони здоров’я України, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, профспілки та їх об’єднання.

За пунктом 8.3 розділу 8 Інструкції №455 за порушення порядку видачі та заповнення документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, відповідальність згідно із законодавством України несуть лікарі.

Аналіз зазначених норм права дає підстави для висновку про те, що комісія із соцстраху підприємства навіть до 2023 року не здійснювала контролю за дотриманням порядку видачі листків непрацездатності та виявлення порушень правил їх видачі.

Сама комісія була наділена лише повноваженням перевірки правильності заповнення листка непрацездатності, а у разі необхідності перевірки дотримання порядку видачі листка непрацездатності мала право звернутися до робочого органу ФСС.

Попри все це, на думку Верховного Суду, листки непрацездатності були видані від імені ФОПа-лікаря, на них містяться відбитки його печатки та його підпис, їх заповнено відповідно до вимог Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності. І враховуючи, що сам факт настання страхового випадку за досліджуваним листком непрацездатності не ставиться під сумнів органом Фонду соціального страхування, немає жодних підстав для повернення Фонду виплачених коштів.

Автор: Канарьова Наталія

До змісту номеру