• Посилання скопійовано

Суть справи

Часткове безробіття: зміни в наданні допомоги
Якими є умови та критерії отримання допомоги по частковому безробіттю? Коли роботодавцю відмовлять в отриманні допомоги?

Безповоротна фіндопомога у звіті неприбуткової
ГО «Футбольний клуб» отримала БФД у розмірі 10000 грн, за які придбано форму та м’ячі. Банк утримав 175 грн комісії за РКО. Для погашення цієї заборгованості засновник ГО вніс на рахунок 200 грн як благодійні кошти. На рахунку залишилося 25 грн. Як ці операції відобразити в бухобліку, у звіті про використання доходів та у фінзвітності за формою №2-мс?

Коли можна торгувати без РРО
Як правило, СГ, які приймають до оплати готівку та картки, зобов’язані торгувати з РРО. Але є й винятки, зокрема випадки, коли РРО можуть замінити РК та КОРО.

Відсторонення нещеплених: вирішує роботодавець
ВС вважає, що роботодавець самостійно визначає, чи допускати до роботи працівника, який відмовився від вакцинації. А щодо оплати у разі відсторонення, то у кожному конкретному випадку слід керуватися КЗпП, умовами колективного та трудового договорів.

«Первинка» і фінзвітність: що нового?
Правила складання бухгалтерських первинних документів та звітності настільки усталені, що, здається, змінювати в них вже нема чого. Проте такі зміни щойно відбулися, тож розглянемо їх докладно.

Переміщення пального з бензовоза у бензовоз
Підприємство має ліцензію на оптову торгівлю пальним за відсутності місць оптової торгівлі. Чи можна перевантажувати пальне під час продажу з одного бензовоза до іншого? У постачальника придбали пальне на території України й одразу відвантажили його покупцям. Іноді під час доставки частину пального потрібно з одного бензовоза перевантажити на інший і довезти до покупця. Як скласти АН і показати це в декларації? Скільки днів пальне може перебувати у цистерні бензовоза?

Новий порядок перевірок лікарняних
Хто проводить перевірки медичних висновків? Хто проводить перевірки листків непрацездатності? Який порядок таких перевірок? Дізнаємося з нової постанови уряду.

Викрадення експортного товару
У жовтні 2022 р. оформлено МД, товар відправлено покупцю-нерезиденту через перевізника, складено та зареєстровано ПН. Але до перетину кордону товар викрадено перевізником. 03.01.2023 анульовано МД. Який облік та оподаткування (чи визнавати дохід)?

Фактичні перевірки підакцизних товарів
Останнім часом суди напрацювали сталу практику щодо фактичних перевірок у сфері виробництва й обігу алкоголю, тютюну та пального. Зокрема, вони чітко розділили підстави для таких перевірок та окреслили вимоги до наказу про їх проведення. Розглянемо рішення судів та дамо власні поради платникам податків.

ПДВ з продажу авто через електронні торги
Через електронні торги приватний виконавець продав авто боржника юрособи за 865 тис. грн і надав акт про проведені торги, в якому зазначено, що з цієї суми 40 тис. грн сплачено гарантійний внесок ДП «СЕТАМ», 3 тис. грн — додаткові винагороди ДП «СЕТАМ» та 822 тис. перераховано приватному виконавцю. Залишкова балансова вартість авто — 106 тис. грн. Що з ПН?

Лікарняний оформлено працівником лікаря-ФОПа
ВС вважає, що непрацездатність може засвідчити як лікар-ФОП, так і його працівники. У яких випадках це працює?

До змісту номеру