• Посилання скопійовано

Що нового

З 1 квітня — перехід на нове покоління СЕП

!  Учасникам електронних платежів

1 квітня 2023 року має відбутися перехід на нове покоління системи електронних платежів Національного банку на базі міжнародного стандарту ISO 20022 та в цілодобовому режимі (24/7).

Раніше Постановою НБУ від 16.09.2021 №93 «Про запровадження міжнародного стандарту ISO 20022 у платіжній інфраструктурі України» передбачалося перейти на цей стандарт із 20.08.2022. Однак з огляду на об’єктивні причини та дію воєнного стану цей перехід було відтерміновано — до Постанови №93 було внесено відповідні зміни.

З метою злагодженого переходу на нове покоління СЕП банки України, Державна казначейська служба України та Національний депозитарій України до 1 квітня 2023 року зобов’язані:

внести зміни до регламентів роботи своїх систем автоматизації, формування балансів за день та іншої звітності;

забезпечити достатній рівень пропускної спроможності каналів зв’язку для гарантованого та швидкого обміну інформацією в СЕП.

Відповідно з 1 квітня 2023 року всі міжбанківські платіжні операції відбуватимуться виключно через СЕП нового покоління.

Постанова НБУ від 15.08.2022 №180 чинна з 19.08.2022


З 8 березня — оновлений порядок прийняття рішень у разі блокування ПН/РК

!  Платникам ПДВ

Міністерство фінансів України внесло зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого наказом Мінфіну від 12.12.2019 №520.

Зокрема, уточнено, що за результатами розгляду поданих письмових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня протягом 5 р. д., що настають за днем отримання пояснень та копій документів, поданих відповідно до пункту 4 цього Порядку:

1) або приймає рішення про реєстрацію ПН/РК у Реєстрі та надсилає його платнику податку в порядку, встановленому статтею 42 глави 1 розділу II ПКУ, за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку;

2) або надсилає повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень та/або документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію ПН/РК у Реєстрі (далі — Повідомлення), за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку із пропозицією щодо надання платником податку додаткових пояснень та копій документів на підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК;

3) або приймає рішення про відмову в реєстрації ПН/РК у Реєстрі у разі надання платником податку копій документів, складених/оформлених із порушенням законодавства, та надсилає його платнику податку в порядку, встановленому статтею 42 глави 1 розділу II ПКУ, за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

Платник податку має право подати до контролюючого органу додаткові пояснення та копії документів в електронній формі за допомогою засобів електронного зв’язку для підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК, протягом 5 р. д. з дня, наступного за днем отримання Повідомлення.

За результатами розгляду документів комісія регіонального рівня протягом 5 р. д., що настають за днем їх отримання, приймає рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК у Реєстрі за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

Якщо платник податку не надав додаткових пояснень та копій документів для підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК, комісія регіонального рівня приймає рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі протягом 5 р. д., що настають за днем граничного строку їх подання.

Наказ Мінфіну від 12.01.2023 №19 чинний з 08.03.2023


Визначено порядок подання інформації про суму експортних операцій резидента

!  Банкам, суб’єктам ЗЕД

Національний банк України визначив порядок надання банками інформації про показник «Σ ВалВир» — дані про суму експортних операцій резидента — суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності за заявами суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. НБУ збиратиме таку інформацію у зв’язку з набранням чинності з 05.02.2023 Законом України від 12.01.2023 №2881-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо застосування режиму експортного забезпечення на період дії воєнного, надзвичайного стану».

Інформацію про цей показник банки розпочнуть надавати після запровадження КМУ режиму експортного забезпечення. Докладніше про цей режим див. в «ДК» №10/2023.

Пункт 1 постанови набирає чинності з дня запровадження КМУ режиму експортного забезпечення відповідно до ст. 19-1 Закону про ЗЕД.

Постанова НБУ від 01.03.2023 №11 чинна з 04.03.2023


Діє новий порядок перевірок ПФУ обґрунтованості видачі лікарняних

!  Працедавцям

Кабмін затвердив Порядок проведення особами, уповноваженими правлінням Пенсійного фонду України, перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності.

Згідно з Порядком, метою перевірки листків непрацездатності є здійснення контролю за обґрунтованістю формування (видачі) листків непрацездатності, медичних висновків про тимчасову непрацездатність.

Перевірка листків непрацездатності проводиться уповноваженими посадовими особами територіального органу ПФУ та/або уповноваженими лікарями, перелік яких затверджується правлінням ПФУ, а медичних висновків — виключно уповноваженими лікарями.

Докладніше див. «ДК» №11/2023.

Постанова КМУ від 03.03.2023 №185 чинна з 07.03.2023


Опубліковано Закон про заміну токенів на УЕП

!  Платникам податків

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 04.03.2023 наступного дня частково набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг».

Зокрема, визначено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку за 2023 податковий (звітний) рік не включаються доходи у вигляді коштів та/або майна, отримані в рамках реалізації експериментального проєкту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням на умовах, визначених КМУ. Це новий пункт 32 підрозділу 1 розділу XX ПКУ, який набрав чинності вже з 05.03.2023.

Крім цього, з 20.03.2023 з ПКУ буде вилучено абз. 15 пп. 69.2 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення», згідно з яким документальні позапланові перевірки, що будуть розпочаті після набрання чинності Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану», з підстав, визначених пп. 78.1.8 п. 78.1 ст. 78 ПКУ, декларацій або уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, проводяться протягом 60 календарних днів, що настають після закінчення граничного терміну проведення камеральної перевірки відповідної декларації або уточнюючого розрахунку.

Докладніше читайте в наступному номері «ДК».

Закон України від 07.02.2023 №2918-IX набирає чинності з 31.12.2023


Опубліковано Закон про зміни до МКУ щодо електронних підписів

!  Суб’єктам ЗЕД, громадянам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 04.03.2023 з цієї ж дати набрав чинності Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг».

Зокрема, вилучено положення, яким передбачалося, що товари, зазначені у ч. 1 ст. 377 Кодексу, що ввозяться громадянами на митну територію України для вільного обігу, підлягають обов’язковій сертифікації у випадках, встановлених законодавством для підприємств.

Положення про заміну слів «Закону України «Про електронні довірчі послуги» на слова «Закону України «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» набере чинності з 31.12.2023.

Закон України від 07.02.2023 №2919-IX чинний з 04.03.2023


Нові зміни в Постанові НБУ №18

!  Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк вніс зміни до своєї Постанови від 24.02.2022 №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану».

Зокрема:

до винятків із заборони уповноваженим установам здійснювати транскордонний переказ валютних цінностей з України / переказ коштів на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях / іноземній валюті, відкриті в банках-резидентах, додано операції з оплати гарантійних зобов’язань, що виникають у зв’язку із застосуванням положень Конвенції про тимчасове ввезення, Конвенції МДП 1975 року, Конвенції про процедуру спільного транзиту;

натомість заборона видачі в Україні готівки з рахунку клієнта в гривнях в обсязі, що перевищує 100000 гривень на день, тепер поширюється і на зняття готівки у філіях, відділеннях банків, місцезнаходженням яких є тергромади, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні);

крім того, заборона видачі в Україні готівкових коштів в іноземній валюті з рахунку клієнта в інвалюті в обсязі понад 100000 гривень на день (в еквіваленті) тепер поширюється і на зняття готівкових коштів в інвалюті з рахунків у філіях, відділеннях банків, місцезнаходженням яких є тергромади, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Постанова НБУ від 01.03.2023 №12 чинна з 02.03.2023


Емітенти ЦП повинні розкрити інформацію про зв’язки з державами зони ризику

!  Емітентам ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку встановила порядок розкриття емітентами цінних паперів інформації щодо наявності зв’язків з іноземними державами зони ризику під час дії воєнного стану.

Відповідно всі емітенти ЦП України зобов’язані у термін до 30.04.2023 надати інформацію щодо наявності зав’язків з іноземними державами зони ризику з 01.01.2021 — 31.12.2022, а саме:

— російською федерацією,

— республікою білорусь,

— Ісламською Республікою Іран,

— Корейською Народно-Демократичною Республікою.

Комісія встановила зміст та форму інформації, яку необхідно розкрити емітентам, шляхом подання до Комісії через особу, яка провадить діяльність з оприлюднення регульованої інформації від імені учасників фондового ринку.

Рішення НКЦПФР від 21.02.2023 №181 чинне з 22.02.2023


Казино доведеться самостійно продовжувати ліцензії за воєнного стану

!  Організаторам азартних ігор

Кабмін вніс до Постанови КМУ від 18.03.2022 №314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» зміну, згідно з якою норма цієї постанови про те, що строки дії чинних строкових ліцензій та документів дозвільного характеру автоматично продовжуються на період воєнного стану та 3 місяці з дня його припинення чи скасування, а періодичні, чергові платежі за ними відстрочуються на зазначений строк, не поширюється на ліцензії у сфері діяльності з організації та проведення азартних ігор та плату за такі ліцензії.

Водночас установлено, що не сплачені до дня набрання чинності Постановою №173 щорічні платежі за ліцензії у сфері діяльності з організації та проведення азартних ігор за кожен рік дії ліцензії сплачуються у 30-денний строк з дня набрання чинності цією постановою. Протягом зазначеного строку суб’єкти господарювання у сфері організації та проведення азартних ігор повинні подати КРАІЛ документи, що підтверджують внесення плати за ліцензії.

Постанова КМУ від 28.02.2023 №173 чинна з 03.03.2023


Затверджено Типовий договір про добровільну сплату пенсійних внесків

!  Громадянам

Пенсійний фонд затвердив Типовий договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та Порядок його укладення.

Договір може бути укладений лише шляхом приєднання учасника до всіх його умов в цілому.

Договір може бути укладено особою (на користь особи), яка досягла 16-річного віку (крім особи, інформації про яку немає в інформаційній базі системи персоніфікованого обліку) та не належить до осіб, яким призначено пенсію у солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Укладений Договір діє до 31 грудня поточного року. Положень про його автоматичне продовження на наступний рік ні Договір, ні Порядок не містять.

Постанова ПФУ від 01.02.2023 №6-1 чинна з 03.03.2023


Визначено критерії бронювання працівників ОПК

!  Підприємствам

Мінстратегпром для цілей бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час затвердив Критерії для визначення Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України підприємств, установ і організацій у сфері оборонно-промислового комплексу, промисловості, літакобудівній галузі та у сфері космічної діяльності такими, що мають важливе значення для національної економіки.

Підприємство визнається таким, що має важливе значення для національної економіки, за відповідності хоча б одному з таких критеріїв:

перебування підприємства у процесі виконання державного контракту (договору), укладеного ним з держзамовником у сфері оборони, або залучення підприємства на підставі договорів, зокрема ЗЕД-договорів (контрактів), до виконання такого державного контракту (договору);

включення підприємства до електронного реєстру учасників відбору та виконавців державних контрактів (договорів);

участь підприємства у реалізації завдань і заходів, передбачених державними цільовими програмами у літакобудівній галузі та у сфері космічної діяльності;

підприємство є виробником БПЛА, безпілотних авіаційних комплексів та/або їх компонентів;

підприємство здійснює промислове виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, які використовуються підприємствами ОПК для виготовлення товарів оборонного призначення.

Тим часом до цього наказу внесено деякі зміни наказом Мінстратегпрому від 02.03.2023 №30.

Наказ Мінстратегпрому від 23.02.2023 №27
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 08.03.2023 офіційно не опублікований


Затверджено критерії бронювання працівників підприємств спорту

!  СГ у сфері фізкультури та спорту

Міністерство молоді та спорту України затвердило Критерії, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузі національної економіки у сфері фізичної культури і спорту.

Підприємство, установа чи організація визнається таким (такою), що має важливе значення для галузі національної економіки у сфері фізичної культури і спорту, за відповідності хоча б одному з таких критеріїв:

— забезпечення розвитку фізкультури і спорту та/або олімпійського руху в Україні та/або неолімпійського спорту;

— забезпечення проведення заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів та спортивних змагань України на відповідний рік;

— забезпечення підготовки спортсменів національних збірних команд з видів спорту, визнаних в Україні;

— здійснення заходів із впровадження антидопінгових правил у спортивну діяльність;

— виконання функції органу з евакуації;

— забезпечення організації і проведення всеукраїнських заходів з фізкультури, спорту та фізкультурно-спортивної реабілітації осіб з інвалідністю, військовослужбовців, а також функціонування баз паралімпійської та дефлімпійської підготовки.

Наказ Мінмолодьспорту від 16.02.2023 №817
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 08.03.2023 офіційно не опублікований


Механізм проведення е-аукціонів для продажу об’єктів великої приватизації

!  Суб’єктам великої приватизації

Кабмін затвердив Порядок проведення електронних аукціонів для продажу об’єктів великої приватизації.

Цей Порядок визначає механізм проведення електронних аукціонів для продажу об’єктів великої приватизації з використанням електронної торгової системи, визначення переможця за результатами електронного аукціону, розміру та порядку внесення плати за участь в електронному аукціоні відповідно до положень Закону «Про приватизацію державного і комунального майна».

Водночас втратив чинність Порядок продажу об’єктів великої приватизації державної власності, затверджений постановою КМУ від 10.05.2018 №386.

Постанова КМУ від 21.02.2023 №183 чинна з 03.03.2023

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру