• Посилання скопійовано

ПДВ з продажу авто через електронні торги

Через електронні торги приватний виконавець продав авто боржника юрособи за 865 тис. грн і надав акт про проведені торги, в якому зазначено, що з цієї суми 40 тис. грн сплачено гарантійний внесок ДП «СЕТАМ», 3 тис. грн — додаткові винагороди ДП «СЕТАМ» та 822 тис. перераховано приватному виконавцю. Залишкова балансова вартість авто — 106 тис. грн. Що з ПН?

На яку суму боржнику виписати податкову накладну?

Відповідно до ч. 5 ст. 51 Закону про виконавче провадження, за рахунок коштів, що надійшли від реалізації заставленого майна, здійснюються відрахування, передбачені пп. 1 і 2 ч. 1 статті 45 цього Закону, після чого кошти перераховуються заставодержателю та стягується виконавчий збір. Якщо заставодержатель не є стягувачем у виконавчому провадженні, йому виплачуються кошти після належного підтвердження права на заставлене майно. У разі задоволення в повному обсязі вимог заставодержателя залишок коштів використовують на задоволення вимог інших стягувачів у порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 45 Закону про виконавче провадження, розподіляють грошові суми (у тому числі одержані від реалізації майна боржника), стягнуті виконавцем з боржника за виконавчим провадженням, у такій черговості:

1) у першу чергу повертається авансовий внесок стягувача на організацію та проведення виконавчих дій;

2) у другу чергу компенсуються витрати виконавчого провадження, не покриті авансовим внеском стягувача.

Тобто покупець придбав авто, сплативши 865 000 грн. За ці кошти він отримає авто. На наш погляд, це означає, що і сума продажу — 865 000 грн, яка включає в тому числі ПДВ. За рахунок цієї суми здійснюються всі наведені відрахування: гарантійний внесок, додаткова винагорода, сума приватному виконавцеві.

Тобто, на наш погляд, усі ці витрати є вже витратами боржника за рахунок отриманих коштів від продажу авто.

Тож, на наш погляд, ПН складається на суму 865 000 грн, у т. ч. ПДВ — 144 166,67 грн.

Але в листі ГУ ДФС у Рівненській області від 22.07.2016 №1783/10/17-00-12-01-07 зазначено, що податкова накладна складається на суму коштів, зазначену в протоколі електронних торгів, яка дорівнює різниці між ціною продажу придбаного майна і сумою винагороди, фактично залишеної спеціалізованому підприємству на покриття власних видатків з урахуванням ПДВ.

На жаль, якоїсь аргументації для такого висновку податкова не наводить. Якщо пристати на думку податкової, то до ціни продажу не включається сума додаткової винагороди 3 000 грн та гарантійного внеску 40 000 грн. Таким чином, сума, на яку складається податкова накладна, має становити 822 000 грн (865 000 - 3 000 - 40 000), у т. ч. ПДВ. Щодо гарантійного внеску, то згідно з п. 1 розд. Х Порядку №2831/5 сума гарантійного внеску, зарахованого на рахунок організатора, визнається частиною оплати переможцем придбаного ним на електронному аукціоні майна та розподіляється організатором відповідно до пункту 2 розділу III цього Порядку. А в цьому останньому йдеться про винагороду організатора й оператора. Тобто гарантійний внесок витрачається на сплату винагороди.

На нашу думку, складання ПН на меншу суму, ніж заплатив покупець, порушує його право на ПК. Та позаяк чітко в законодавстві цей аспект не прописано, може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Нормативна база

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру