• Посилання скопійовано

Довідка про відстрочку — не перепустка за кордон

Суд вважає*, що інвалідність дружини ІІІ групи та довідка про відстрочку від призову не дають права чоловікові призовного віку на виїзд за кордон під час дії воєнного стану в Україні.

Виїзд чоловіків за кордон як супровід осіб з інвалідністю

Нагадаємо, що на запитання виїзду за кордон чоловіка, який супроводжує особу з інвалідністю І, ІІ, ІІІ груп, було надано роз’яснення Державної прикордонної служби України від 07.09.2022 р.

* Рішення Закарпатського окружного адміністративного суду від 05.08.2022 р. у справі №260/1590/22.

Виїзд чоловіка, якщо він знятий (виключений) з військового обліку

За змістом п. 2-6 Правил №57 категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закону про мобілізацію.

Виїзд дозволено виходячи з положень п. 2-6 Правил №57 та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону про мобілізацію (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність).

Виїзд дозволено виходячи з положень п. 2-6 Правил №57 та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону про мобілізацію (щодо особи, яка знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із вилученням із військового обліку).

Якщо чоловіки мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з позначкою/записом «знятий з військового обліку», ця позначка/запис не підтверджує ані інвалідності, ані непридатності до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП.

Обмежено придатні у військовий час не можуть перетинати кордон.

Остаточне рішення прийматиметься в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування всіх обставин та фактів.

Так, супровід інваліда можливий тільки 1 раз на період дії воєнного або надзвичайного стану.

Виїзд чоловіків для догляду за хворими батьками, дружиною, дітьми неможливий без хворого.

Порядок установлено у п. 2-1 Правил №57.

Зокрема, передбачено, що військовозобов’язані перетинають державний кордон на виїзд з України лише для супроводу осіб з інвалідністю І чи ІІ групи та осіб, які потребують постійного догляду.

Перетину державного кордону військовозобов’язаними для супроводу осіб з інвалідністю ІІІ групи законодавством України не передбачено.

Виїзд чоловіків за кордон із відстрочкою від призову

У коментованому рішенні чоловік під час перетину кордону для проведення паспортного контролю подає уповноваженій особі підрозділу охорони державного контролю такі документи:

— паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

— свідоцтво про реєстрацію шлюбу з дружиною — громадянкою України;

— довідку МСЕК щодо встановлення дружині інвалідності ІІІ групи;

— довідку ОРТЦК та СП про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на підставі абз. 11 ст. 23 Закону про мобілізацію.

За наслідками проведеного паспортного контролю рішенням заступника начальника відділення інспекторів прикордонної служби (тип А) від 19.04.2022 р. у перетині державного кордону на виїзд з України громадянину України (позивачу) було відмовлено.

Зазначену відмову аргументовано тим, що таку особу тимчасово обмежено у праві виїзду з України на підставі п. 3 Указу №64/2022, п. 2-1 Правил №57 та у зв’язку з недостатністю наданих для паспортного контролю документів.

Прикордонники пояснюють також, що метою внесених 15.03.2022 р. до Закону про мобілізацію змін було звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за такими особами, а не надання їм права на перетин державного кордону України.

Крім того, ідентифікація осіб як таких, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації на підставі ст. 23 Закону про мобілізацію, здійснюється виключно на підставі відповідних записів, здійснених у військово-облікових документах, а саме: у військовому квитку або тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного.

Натомість позивач звернув увагу суду, що під час перетину державного кордону він надавав довідку, видану ОРТЦК та СП, про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та, вже під час розгляду справи в суді, надав внесений ОРТЦК та СП відповідний запис і до тимчасового посвідчення військовозобов’язаного від 22.07.2022 р.

Увага, рішення суду!

Суд наголосив, що з огляду на приписи ст. 64 Конституції України, Закону про воєнний стан та Закону про порядок виїзду з України право особи на вільний перетин державного кордону України може бути обмежено в умовах воєнного стану.

На сьогодні (під час воєнного стану) правові засади мобілізаційної підготовки та мобілізації в Україні визначає Закон про мобілізацію.

Положеннями ст. 2 Закону про мобілізацію визначені обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації, які передбачають, серед іншого, взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів та визначення їх призначення на особливий період.

Відповідно до вимог Закону про військовий обов’язок, на військову службу за призовом під час мобілізації приймаються громадяни віком від 18 років та громадяни, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі, тобто до 60 років.

Отже, позивач — рядовий запасу є військовозобов’язаним. Відповідно до тимчасового посвідчення військовозобов’язаного від 18.04.2022 р. він є обмежено придатним до військової служби у військовий час.

Виїзд чоловіка, який обмежено придатний до військової служби

Діють тимчасові обмеження у праві виїзду з території України.

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які мають військово-облікові документи з ТЦК та СП із відміткою/записом «непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час», не мають права виїжджати за межі України, оскільки такої категорії осіб не передбачено частиною першою статті 23 Закону про мобілізацію.

Роз’яснення Державної прикордонної служби України від 07.09.2022 р.

Водночас Закон про мобілізацію передбачає також можливість відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

Так, зокрема, відповідно до ч. 1 ст. 23 зазначеного законодавчого акта не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, в тому числі, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Проте дружина позивача є інвалідом ІІІ групи, що підтверджується довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією.

З огляду на цю обставину ОРТЦК та СП чоловікові було видано довідку про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на підставі абз. 11 ст. 23 Закону про мобілізацію терміном до закінчення мобілізації.

Отже, важливим є питання: чи має право за наявності довідки про відстрочку від призову та інвалідність дружини ІІІ групи чоловік виїхати разом із дружиною за кордон?

Не варто забувати, що прикордонна служба неодноразово вказувала на можливість виїзду чоловіків призовного віку виходячи з положень п. 2-6 Правил №57 та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону про мобілізацію (тобто особами, знятими з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку).

Чоловікам, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з позначкою/записом «знятий з військового обліку», варто враховувати: ця позначка/запис не підтверджує ані інвалідності, ані непридатності до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП.

То якого ж документа треба, щоб підтвердити відстрочку?

Це питання ми докладно розглядаємо в статті «Відстрочку від призову подовжено на 2 місяці» у «ДК» №39/2022.

З неї ви дізнаєтеся, що, справді, довідка про відстрочку не допоможе. Не потрібно наразі й жодного посвідчення. Таким документом може бути витяг із наказу Мінекономіки про надання або подовження відстрочки від призову!

Суд, зі свого боку, зауважив, що згідно з п. 2 Правил №57 у випадках, визначених законодавством, для перетину державного кордону громадяни, крім паспортних документів, повинні мати підтвердні документи.

Відповідно до п. 2-6 Правил №57 у разі запровадження на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил №57, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Отже, особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, мають право на перетин державного кордону в умовах воєнного стану. Проте для реалізації такого права зазначена обставина має бути підтверджена належними доказами та документами.

Органами військового управління, що забезпечують виконання законодавства з питань військового обов’язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації, відповідно до Положення №154, є територіальні ТЦК та СП.

Пунктом 56 Порядку №921 передбачено, що про взяття призовників і військовозобов’язаних на військовий облік, зняття та виключення з нього в їхніх військово-облікових документах проставляються відповідні позначки.

Це кореспондується також із нормами Положення про військовий квиток.

Так, військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу в розумінні зазначеного вище Положення про військовий квиток є документом, що посвідчує особу військовослужбовця (військовозобов’язаного, резервіста) та визначає належність його власника до виконання військового обов’язку.

Згідно з нормами зазначеного Положення, у військовому квитку, серед іншого, проставляється позначка про зняття військовослужбовця з військового обліку.

Отже, на думку суду, єдиними документами, що посвідчують факт зняття особи з військового обліку, є військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного з відповідною позначкою. Натомість видана ТЦК та СП довідка таким підтвердним документом не є, бо її форма жодним законодавчим актом не передбачена.

Нормативна база

  • Закон про військовий обов’язок — Закон України від 25.03.1992 р. №2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу».
  • Закон про воєнний стан — Закон України від 12.05.2015 р. №389-VIII «Про правовий режим воєнного стану».
  • Закон про мобілізацію — Закон України від 21.10.1993 р. №3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».
  • Закон про порядок виїзду з України — Закон України від 21.01.1994 р. №3857-XII «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України».
  • Указ №64/2022 — Указ Президента України від 24.02.2022 р. №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затверджений Законом України від 24.02.2022 р. №2102-IX.
  • Положення про військовий квиток — Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу, затверджене указом Президента України від 30.12.2016 р. №582/2016.
  • Положення №154 — Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затверджене постановою КМУ від 23.02.2022 р. №154.
  • Порядок №921 — Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затверджений постановою КМУ від 07.12.2016 р. №921.
  • Правила №57 — Правила перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою КМУ від 27.01.1995 р. №57.

Автор: Канарьова Наталія

До змісту номеру